همانطور که در بخش قبل ذکر شد، روش کنترل مدل پیش بین یک استراتژی مشخص کنترل را معرفی نمیکند بلکه گستره وسیعی از روشهای کنترلی را که از مدل صریح سیستم برای کمینه کردن یک تابع هدف استفاده میکنند، شامل میشود، با این وجود همه الگوریتمهای کنترل مدل پیش بین دارای سه عنصر مشترک زیر هستند:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
- مدل پیش بینی شده
-
- تابع هزینه
-
- به دست آوردن قانون کنترل
۴-۲-۱- مدل پیشبینی شده
مدل فرایند اساس روش کنترل مدل پیش بین است. یک طراحی کامل شامل مکانیزم های لازم برای به دست آوردن بهترین مدل است که قادر به توصیف دینامیکهای فرایند باشد. ضرورت استفاده از مدل فرایند، پیش بینی خروجی آن فرایند در زمانهای آینده است که وجود خطا در مدل فرایند باعث می گردد این خطا در هر نمونه تکرار شود و عمل کنترل، با دقت نامناسب صورت گیرد. روشهای مختلف کنترل مدل پیش بین میتوانند از مدلهای مختلف برای نمایش رابطه بین خروجیها و ورودیهای قابل اندازه گیری استفاده کنند از جمله نمایش پاسخ پله، پاسخ ضربه و نمایش فضای حالت و تابع تبدیل و مدلهای غیرخطی.
۴-۲-۲- تابع هدف
الگوریتمهای مختلف کنترل مدل پیشبین از توابع هدف مختلف برای به دست آوردن قانون کنترل استفاده میکنند. هدف کلی در روش کنترل مدل پیش بین این است که خروجیهای آینده (y) فرایند در افق تعیین شده، سیگنال مرجع (w) را دنبال کنند و البته میزان انرژی سیگنال کنترل نیز باید بهینه باشد. تابع هزینه به صورتهای مختلفی از جمله نرم ۱، نرم ۲ و یا نرم بینهایت تعریف می شود متداولترین فرم تابع هدف به صورت زیر در نظر گرفته میشود:
(۴-۱)
که در آن و به ترتیب مقادیر کمینه و بیشینه افق پیش بین، افق کنترل و پارامترهای و دنبالههایی هستند که رفتار آینده تابع هدف را مشخص میکنند که معمولا به صورت مقادیر ثابت یا دنبالههای نمایی تعریف میشوند و مقادیر پیش بینی شده خروجی سیستم j مرحله جلوتر میباشد.
در برخی روشها جمله دوم، که سیگنال کنترل را شامل میشود، در نظر گرفته نمیشود در حالی که در برخی دیگر مقادیر سیگنال کنترل (نه افزایش آن) به صورت مستقیم هم آورده میشود.
۴-۲-۳- به دست آوردن قانون کنترل
به منظور به دست آوردن مقادیر لازم است تابع هدف (۴-۱) کمینه شود. برای این منظور مقادیر خروجی پیش بینی شده ، با بهره گرفتن از مدل تخمین زده شده باید به صورت تابعی از ورودیها و خروجیهای گذشته و سیگنالهای کنترل آینده محاسبه و در رابطه تابع هدف جایگزین شوند و سپس مقادیر آینده سیگنال کنترل به گونه ای محاسبه شوند که خروجی پیش بینی شده فرایند به مسیر مرجع نزدیک و از طرفی سیگنال کنترل نیز بهینه شود. حل تحلیلی این رابطه برای تابع هدف مرتبه دوم و با در نظر گرفتن مدل خطی و مسئله بدون قید ساده است در غیر این صورت یک مسئله بهینهسازی Iterative باید حل شود [۴۸].
شکل ۴-۱ ساختار کلی یک کنترل کننده مدل پیش بین را نشان میدهد.
شکل۴-۱٫ ساختار کلی کنترلکننده MPC ]48[.
همانطور که در شکل مشاهده میشود از مدل فرایند جهت پیش بینی خروجی آینده سیستم استفاده می شود و سپس دنبالهای از سیگنالهای کنترل از طریق حل مسئله بهینهسازی در هر زمان نمونهبرداری محاسبه و به فرایند اعمال میگردد.
-
-
-
- مزایا و معایب روش کنترل مدل پیشبین
-
-
از جمله مزایای روش MPC می توان به موارد زیر اشاره کرد :
-
- در روش MPC نیازی نیست معادلات [۳۴]HJBحل شود و این حقیقت که یافتن پاسخ بهینه حلقه باز برای یک شرط اولیه داده شده، امری ساده میباشد، باعث شده روش MPC به عنوان روشی مناسب در بسیاری از کاربردها شناخته شود.
-
- روش MPC زمان تأخیر سیستم را به صورت ذاتی جبران مینماید.
-
- MPC روشی است که قابلیت مدیریت قیدهای ورودی و خروجی را به طور صریح در محاسبات و اجرای کنترل کننده دارد. یکی از مهمترین خصوصیات و مزایای روش MPC نیز این است که قیود مسئله چه از نوع ورودی باشد، چه از نوع خروجی، در طی محاسبات در نظر گرفته میشوند.
-
- الگوریتم MPC می تواند به سادگی به حالت چندمتغیره تعمیم یابد.
-
- اکنون که مباحث کنترل مقاوم[۳۵] پایه و محور تحقیقات در زمینه های مختلف گردیده است، توانایی روش MPC در مباحث کنترل مقاوم و پایداری یکی از مزایای این روش جذاب میباشد. MPC می تواند به عنوان روشی موثر برای طراحی سیستم کنترل مقاوم در حضور قیود مورد استفاده قرار گیرد.
-
- اعمال قانون کنترل در این روش ساده است.
-
- در مواردی که سیگنال مرجع آینده مشخص است مانند مباحث روباتیک و فرایند های دستهای[۳۶] روش MPC مفید خواهد بود.
-
- چون در هر نمونه قانون کنترل با حل مسئلۀ بهینهسازی محاسبه می شود، بنابراین رفتار کنترل کننده همواره رفتاری بهینه خواهد بود.
-
- در مباحث MPC روش کنترلی پیشرو[۳۷] پیشنهاد میگردد که برای جبران اغتشاش قابل اندازه گیری[۳۸] روشی مؤثر است.
-
- روش MPC قابلیت اعمال شدن به فرآیندهای گوناگون را دارد، از فرآیندهای ساده گرفته تا فرایند های پیچیده با تأخیر زمانی زیاد و همچنین فرآیندهای نامینیمم فاز و یا ناپایدار.
-
- روش MPC در به کارگیری نوع مدل محدودیت چندانی ندارد.
-
- ماهیت کلی روش MPC به گونهای است که اجازۀ بسط و پیشرفت کارهای آینده را میدهد.
با وجود مزایای بسیار روش MPC، یک عیب و کاستی این روش که تا کنون شناخته شده است، وجود پیچیدگی در محاسبات زمان واقعی[۳۹] کنترل کننده و در نتیجه کند بودن الگوریتم MPC است. چون در روش MPC در هر نمونه یک بار مسئلۀ بهینه سازی حل می شود، پیچیدگی محاسباتی، به خصوص در حضور قیود بسیار بالا است که باعث می شود روش MPC را که با توجه به مزایای ارائه شده بسیار جذاب، مفید و کاراست، عمدتا بتوان به پروسههای کند با زمان نمونه برداری بالا اعمال کرد.
-
- روش کنترل مدل پیشبین تعمیمیافته برای فرآیندهای تک متغیره