نمودار بالا نشاندهنده pH مناسب و بهینه اکسیداسیون آهن توسط باکتری میباشد. همانطور که نشان داده شده است. در طی چهار روز اول اکسیداسیون آهن فرو و تبدیل آن به آهن فریک مشاهده می شود که دلیل آن رشد باکتری در این چهار روز است. البته این مقدار از اکسیداسیون در pH 5/1 تا ۲ به خوبی انجام گرفته با توجه به شکل pH بهینه برای انجام اکسیداسیون ۷۵/۱ میباشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۵-دمای بهینه جهت اکسیداسیون آهن توسط جدایه UTMC2299
نمودار زیر نشاندهنده میزان اکسیداسیون یون فرو و تبدیل آن به یون فریک در دماهای مختلف میباشد.
شکل ۴-۸) نمودارمیزان اکسیداسیون یون فرو در دماهای مختلف
نمودار بالا نشان دهنده اکسیداسیون آهن در ۵ دمای،C0 ۲۸، C032، C037و C040 میباشد، بیشترین میزان اکسیداسیون آهن در دمایC0 ۴۰و بعد از گذشت چهار روز از زمان انکوباسیون انجام گرفته است. با توجه به سایر دماها میتوان گفت که باکتری قادر به اکسیداسیون آهن در همه دماهای مورد آزمایش میباشد، اما کم ترین زمان طول کشیده چهار روز بود که در دمای C040 انجام شد.
۴-۶-تعیین دانه بندی مناسب جهت اکسیداسیون آهن توسط جدایهUTMC2299
شکل ۴-۹) تغییرات غلظت آهن نسبت به زمان با ذرات کانسنگ با دانه بندی مختلف
بعد از زمان تلقیح باکتری به محیط کشت حاوی کانسنگ، میزان آهن سنجیده شده با Atomic absorbtion به صورت تصاعدی در حال افزایش میباشد. آنچه که در مورد تغییرات این نمودار میتوان گفت این است که با افزایش ابعاد کانسنگ میزان انحلال ابتدایی عناصر درگیر کمتر است که این باعث رشد بهتر باکتری ها با نرخ بالا شده است.
که با کم شدن ابعاد عیار آهن با توجه به درجه آزادی آن بالا میرود. مطالعات انجام شده نشان میدهد که با افزایش ابعاد کانسنگ و درگیری باکتری ها با کانسنگ، باعث تخریب سلول، غیرفعال کردن و بازدارندگی تماس باکتری با سطح جامد از جمله عواملیست که باعث عدم انحلال می شود.
بهترین دانه بندی برای فعالیت باکتری، دانه بندی زیر ۱۰۰ میکرون میباشد. اما در مقیاسهای صنعتی باید مقرون به صرفه بودن هزینه ها برای بهینه سازی پارامترها مورد توجه قرار گیرد.
۴-۷-بررسی اثر دانسیته پالپ بر اکسیداسیون آهن توسط جدایهUTMC2299 :
بیولیچینگ آهن با دانسیته پالپ های مختلف در شکل زیر نشان داده شده است، کاهش میزان آهن شسته شده با افزایش دانسیته پالپ مشاهده شد به طوریکه با ۵% دانسیته پالپ در این شکل مشخص میباشد. که تقریبا بخش اعظم آهن استخراج می شود. دلیل اینکه در مورد دانسیته های بالاتر استخراج کمتری صورت میگیرد این است که میزان O2 موجود که یکی از اساسی ترین مواد مغذی برای رشد باکتری ها میباشد در دانسیته های بالاتر کمتر می شود. افزایش دانسیته پالپ را میتوان با تعداد باکتری ها، کاهش میزان استخراج یون های فلزی در محلول، محدودیت دسترسی باکتری ها به O و تخریب سلول های باکتری ها با ذرات کانسنگ مرتبط دانست(زارع توکلی،۱۳۸۶).
شکل ۴-۱۰) درصد پالپ بهینه جهت اکسیداسیون آهن
۴-۸-درخت فیلوژنی برای جدایه UTMC2299
شکل ۴-۱۱) درخت فیلوژنی حاصل از جدایه UTMC2299 و سویههای خویشاوند
درخت فیلوژنی حاصل نشان میدهد که باکتری جدا شده در گروه Leptospirillum spp قرار میگیرد، نزدیک ترین گونه ها به باکتری جدا شده، Leptospirillum ferriphylum و Leptospirillum ferrooxidans میباشد، این درخت به روش Neigbour joining رسم شده است.
فصل ۵:
بحث و پیشنهادات
بحث
۵-۱- بحث
اکسیداسیون یون Fe+2 به یون Fe+3 یک مرحله اساسی از فرایند بیولیچینگ میباشد و توسط میکروارگانیسمها انجام میگیرد. گرچه سالیان درازی است که از میکروبها برای بازیافت فلزات استفاده می شود، اما این روش تنها در سالهای اخیر است که به صورت صنعت رو به رشدی در آمده است. کاربرد صنعتی میکروارگانیسمها در حل کردن برخی از سنگهای معدنی در چند دهه اخیر آغاز شده است و این فرآیندها بخصوص مزیتهای اقتصادی آشکاری در بازیافت فلزات از رسوبات معدنی با عیار پایین داشته اند. عمل استخراج بیولوژیک را میتوان در اعماق زمین و بدون استخراج معدنی انجام داد. بازیابی فلزات از دور ریزها توسط میکروارگانیسمها روشی است که به تدریج به صورت متداول در صنعت مورد عمل قرار گرفته است. با کاربرد انواع میکروارگانیسمها میتوان پسابها را تصفیه و فلز موجود در آن را بازیابی کرد. بهعلاوه باکتری می تواند مواد آلی پساب را که اکثرا برای سایر جانداران مضر میباشد، اکسید و یا تجزیه کرده و بدین ترتیب پساب را برای سایر موجودات بیخطر سازد.
میکروارگانیسمهای موثر در فرایند فروشویی در تمام جهان دیده میشوند و در هر دو شکل آرکی باکترها و یوباکترها موجودند. تنها نیم قرن از کشف باکتریهای اکسیدکننده فلزات سولفیدی میگذرد. به علت شکل میلهای و توانایی اکسیداسیون آهن و گوگرد، اولین باکتری جدا شده را تیوباسیلوس فرواکسیدانس نامیدند . که البته این نامگذاری زیاد به طول نینجامید و این گونه امروزه Acidithiobacillus Sp نامیده می شود.
یکی از خصوصیات عمده این باکتری ها توانایی آنها در اکسیداسیون گوگرد غیرآلی به اسیدسولفوریک و آهن دو ظرفیتی به آهن سه ظرفیتی میباشد که در بعضی از انواع این باکتریها این توانایی به صورت توأم میباشد. نکته قابل توجه در این باکتریها سمی بودن مواد ارگانیک و آلی برای آنهاست. تنها بعضی از این ترکیبات و آن هم درحد بسیار کم برای این باکتریها قابل استفاده میباشد، به همین دلیل این باکتریها در گروه شیمیولیتوتروفهای اجباری قرار میگیرند. مهمترین میکروارگانیسمها در بیواکسیداسیون فلزات، فعالیت خود را در دمای ۴۰ درجه سانتی گراد انجام می دهند و باکتری های گرم منفی میباشند. این باکتری ها شامل: A. ferrooxidans, A. thiooxidans و Leptospirillum Sp میباشند.
اکثر فرآیندهای بیواکسیداسیون مواد معدنی در۱٫۴ pH تا ۲ انجام میگیرد. در pH پایین، آهن سه ظرفیتی به صورت محلول است و بسیاری از ارگانیسمهای اکسیدکننده سولفور قادر به استفاده از آهن سه ظرفیتی به جای اکسیژن به عنوان پذیرنده الکترون میباشند.
مکانیسم اکسیداسیون آهن شامل اکسیداسیون آهن دو ظرفیتی خارج از غشاء سلول در pH اسیدی حدود ۲ و کاهش اکسیژن درون سلول در ۶٫۵pH است. الکترونهای آهن دو ظرفیتی در خارج از غشاء سلولی به سیتوکروم C از طریق یک پروتئین حاوی مس یعنی راستیسیانین که آنزیم کلیدی در زنجیره تنفسی میباشد، جریان مییابد. این پروتئین در pH های اسیدی پایدار است. الکترون از طریق احیاء سیتوکروم C به سیتوکروم a منتقل می شود. در پی آن سیتوکروم a1 احیاء شده الکترون خود را به اکسیژن مولکولی منتقل کرده و تولید آب مینماید. تصور میشود که یک ترکیب آنزیمی نامشخص واسطه انتقال الکترون از آهن دو ظرفیتی به راستیسیانین میباشد.
محیطهایی نظیر زهابهای اسیدی معادن، خاک معادن، ذخایر ذغال سنگ حاوی پیریت، رسوبات گوگردی مناطق آتشفشانی و حتی سنگهای معدنی که تحت آبشویه قرار گرفتهاند، اکوسیستمهای اصلی و مناسب باکتری های اکسیدکننده سولفور و آهن میباشند.
با توجه به اینکه ایران جزو کشورهایی است که از نظر وجود معادن مختلف بسیار غنی میباشد، جداسازی و بهکار گیری باکتری های موثر در فرایند استخراج فلزات بسیار مهم و قابل توجه میباشد.
معدن سنگ آهن گل گهر به دلیل وجود مقدار زیادی آهن به صورت مگنتیت[۶۹] و هماتیت[۷۰]، (اکسیدهای آهن)، از محلهای مناسب جهت جداسازی باکتری های اکسیدکننده آهن میباشد. در این پژوهش از این مناطق به منظور نمونه برداری و جداسازی باکتری اکسیدکننده آهن استفاده گردید. نمونهها پس از انتقال به آزمایشگاه به محیط کشت اختصاصی برده شد و پس از چند هفته باکتری در محیط کشت اختصاصی رشد کرد و طی چند مرحله به محیط کشت جدید ساب کالچر گردید.
به منظور شناسایی باکتری جدا شده از روش شناسایی مورفولوژی و روش شناسایی فیلوژنی استفاده گردید. همچنین pH و دمای بهینه رشد باکتری جدا شده نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار داده شد. طبق نتایج بهدست آمده باکتری جدا شده توانایی اکسید کردن آهن فرو را به طور کامل ظرف مدت کوتاهی دارا میباشد. مطالعات انجام گرفته نشان داد که باکتری جداشده Leptospirillum Sp میباشد که به منظور استفاده صنعتی باکتری جداسازی شده در آینده، دسترسی به بهینه دما و pH رشد باکتری مورد بررسی قرار گرفت. باکتری شیمیولیتوتروف اجباری اسیدوفیل است که pH بهینه آن ۵/۱ دمای بهینه آنC040 میباشد.
در جدول ۵-۱ جدایه باکتری با سه جدایه از مناطق دیگر مقایسه شده است.
جدول ۵-۱) مقایسه جدایه پژوهش با جدایه های مختلف
ایزوله | pH بهینه اکسیداسیون آهن | دمای بهینه اکسیداسیون آهن | حرکت | مکان جداسازی | دانه بندی مناسب | رشد روی محیط جامد | منبع |
UTMC2299 | ۵/۱ | ۴۰ | + | معدن سنگ آهن گل گهر | زیر ۱۰۰ میکرون | + |