همان گونه که انتظار می رفت ،چارچوب ها و مدل امنیتی مورد مطالعه در ارزیابی با سه معیار” کارایی فرآیندی در صنعت نفت و گاز"،"کارایی سرویس ها و سیستم های موجود در صنعت نفت و گاز"و"کارایی محیطی” نتوانستند رتبه های خوبی بدست آورند. بنابر این رتبه روش پیشنهادی برای بکارگیری امن اینترنت اشیا در این صنعت دور از انتظار نبود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در ارزیابی امنیت مدل پیشنهادی در سه معیار باقی مانده ” امنیت فنی و سیستمی” ،"امنیت داده ها و اطلاعات"و"امنیت فیزیکی و محیطی” در مقایسه با مدل های امنیت توانست از سایر مدل های امنیت اینترنت اشیا پیش بگیرد دلیل این امر ساختار این مدل در قسمت پیاده سازی و اجرا امنیت بود با تنوع و گستردگی اقدامات سبب می شد تا از سایر مدل ها بهتر عمل کند.
۴-۴ارزیابی به وسیله پرسش نامه
پس از انجام مطالعه موردی و ارزیابی مقایسه در پایان به ارزیابی با بهره گرفتن از پرسش نامه و نظرخواهی از خبرگان می پردازیم.
۱-۴-۴روش پژوهش و جمع آوری داده ها
منظور از روش پژوهش در اینجا، رویکردی است که از طریق آن داده های موردنیاز جمع آوری گردیده،آنالیز و تجزیه و تحلیل بر روی آن داده ها انجام شده و نتایج حاصله در قالب مشخصی نمایش داده میشوند.همانگونه که پیشتر اشاره شد گردآوری داده ها به منظور تأیید و اثبات صحت مدل پیشنهادی در این پژوهش از طریق پرسشنامه انجام میگیرد. جامعه ی آماری مورد پرسش شامل طیفی از متخصصین حوزه مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی کامپیوتر، مهندسی صنایع و مهندسی نفت میباشند که به تعداد، تحصیلات و تخصص آنها درادامه اشاره خواهد شد.
گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه مستلزم آن است که پرسشنامه موردنظر به درستی و با درنظر گرفتن اصول علمی خاصی تهیه شده باشد تا بتواند اطلاعات درستی را به شیوهی صحیح و معتبر گردآوری نموده وجهت تجزیه و تحلیل در اختیار پژوهشگر قرار دهد. در بخش بعدی شرایط اعتبار و قابلیت اعتماد پرسشنامه بررسی خواهد شد. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز روش های گوناگونی وجود دارد که ازمیان آنها در این پژوهش روش آلفای کرونباخ را انتخاب نموده ایم. پرسشنامه ی طراحی شده برای جمع آوری داده های خبرگان در این پژوهش، یک پرسشنامه دو بخشی )ارزیابی کلی چارچوب پیشنهادی، ارزیابی بخش هاو ارتباطات آنها و بررسی ویژگیهای هر یک از بخش های چارچوب پیشنهادی( است که بر اساس مقیاس لیکرت ۷ گزینه ای تهیه شده است. ضمنا برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel استفاده خواهیم نمود.
۲-۴-۴روایی [۷۷] و پایایی[۷۸] پرسشنامه
مفهوم اعتبار )روایی( به این سوال پاسخ می دهد که ابزار اندازه گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را می سنجد. بودن آگاهی از اعتبار ابزار اندازه گیری نمی توان به دقت داده های حاصل از آن اطمینان داشت. ابزاراندازه گیری ممکن است برای اندازه گیری یک خصیصه ویژه دارای اعتبار باشد، در حالی که برای سنجش همان خصیصه بر روی جامعه دیگر از هیچ گونه اعتباری برخوردار نباشد.
قابلیت اعتماد که واژه هایی مانند پایایی، ثبات و اعتبار نیز برای آن به کار برده می شود، یکی از ویژگیهای ابزار اندازه گیری )پرسشنامه یا مصاحبه یا سایر آزمون های علوم اجتماعی( است. مفهوم یاد شده با این امرسر وکار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست می دهد. از جمله تعریف هایی که برای قابلیت اعتماد ارائه شده است می توان به تعریف ارائه شده توسط ایبل و فریسبی درسال ۱۹۸۹ اشاره کرد که بیان میکند: همبستگی میان یک مجموعه از نمرات و مجموعه دیگری از نمرات دریک آزمون معادل که به صورت مستقل بر یک گروه آزمودنی به دست آمده است.
با توجه به این امر معمولا دامنه ضریب قابلیت از صفر )عدم ارتباط( تا ۱+ )ارتباط کامل( است. ضریب قابلیت اعتماد نشانگر آن است که تا چه اندازه ابزار اندازه گیری ویژگی های با ثبات آزمودنی و یا ویژگی های متغیر و موقتی وی را می سنجد.
لازم به ذکر است که قابلیت اعتماد در یک آزمون می تواند از موقعیتی به موقعیت دیگر و از گروهی به گروه دیگر متفاوت باشد. برای محاسبه ضریب قابلیت اعتماد ابزار اندازه گیری شیوه های مختلفی به کار برده می شود. از آن جمله می توان به اجرای دوباره)روش بازآزمایی( ، روش موازی، روش تصنیف)دو نیمه کردن(،روش کودر ریچاردسون و سایر اشاره کرد.
۳-۴-۴روش آلفای کرونباخ
یکی دیگر از روش های محاسبه قابلیت اعتماد استفاده از فرمول کرونباخ است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازه گیری از جمله پرسشنامه ها یا آزمونهایی که خصیصه های مختلف را اندازه گیری میکند بکار میرود. در این گونه ابزارها، پاسخ هر سوال میتواند مقادیر عددی مختلف را اختیار کند.ضریب آلفای کرونباخ توسط کرونباخ ابداع شده و یکی ازمتداولترین روش های اندازه گیری اعتمادپذیری ویا پایائی پرسشنامه هاست. همانگونه که پیشتر اشاره شد، منظور از اعتبار یا پایایی پرسشنامه این است که اگر صفت های مورد سنجش با همان وسیله و تحت شرایط مشابه و در زمان های مختلف مجددا اندازه گیری شوند، نتایج تقریبا یکسان حاصله شود]۴[
ضریب آلفای کرونباخ، برای سنجش میزان تک بعدی بودن نگرشها، عقاید و مواردی از این دست بکار می رود. در واقع می خواهیم ببینیم تا چه حد برداشت پاسخگویان از سوالات یکسان بوده است. اساس این ضریب بر پایه مقیاسهاست. مقیاس عبارتند از دسته ای از اعداد که بر روی یک پیوستار به افراد، اشیا یا رفتارها درجهت به کمیت کشاندن کیفیت ها اختصاص داده میشود. رایج ترین مقیاس که در تحقیقات اجتماعی بکارمی رود مقیاس لیکرت است. در مقیاس لیکرت اساس کار بر فرض هم وزن بودن گویه ها استوار است. بدین ترتیب به هر گویه نمراتی )مثلا از ۱ تا ۵ برای مقیاس لیکرت ۵ گویه ای( داده می شود که مجموع نمراتی که هر فرد از گویه ها می گیرد نمایانگر گرایش او خواهد بود )البته در این پژوهش از مقیاس ۷ گویه ای استفاده شده(.
آلفای کرونباخ بطورکلی با بهره گرفتن از یکی روابط زیرمحاسبه می شود.
در این رابطه k تعداد سوالات، واریانس سوال iام ، واریانس مجموع کلی سوالات ،C میانگن کواریانس سوالات ،V واریانس میانگین سوالات می باشند.
با بهره گرفتن از تعریف آلفای کرونباخ می توان نتیجه گرفت:
-
- هرقدرهمبستگی مثبت بین سوالات بیشتر شود، میزان آلفای کرونباخ بیشتر خواهد شدو بالعکس
-
- هر قدر واریانس میانگین سوالات بیشتر شود آلفای کرونباخ کاهش پیدا خواهد کرد
-
- افزایش تعداد سوالات تاثیرمثبت و یا منفی )بسته به نوع همبستگی بین سوالات( بار میزان آلفای کرونباخ خواهد گذاشت
-
- افزایش حجم نمونه باعث کاهش واریانس میانگین سوالات در نتیجه باعث افزایش آلفای کرونباخ خواهد شد.
-
- بدیهی است هرقدر شاخص آلفای کرونباخ به ۱نزدیکتر باشد، همبستگی درونی بین سوالات بیشتر و درنتیجه پرسشها همگن تر خواهند بود. کرونباخ ضریب پایایی % ۴۵ را کم، % ۷۵ را متوسط و قابل قبول، وضریب % ۹۵ را زیاد پیشنهاد کرده اند )مقدار صفر این ضریب نشان دهنده عدم قابلیت اعتماد و ۱+ نشان دهنده قابلیت اعتماد کامل میباشد(. بدیهی است درصورت پایین بودن مقدارآلفا، بایستی بررسی شود که با حذف کدام پرسشها مقدارآن را میتوان افزایش داد.
ضریب قابلیت اعتماد یک آزمون تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که عبارتست از :
طول آزمون: علی الاصول آزمون های طولانی تر از قابلیت اعتماد بالاتری در مقایسه با آزمونهایکوتاه برخوردارند. برای مثال ضریب قابلیت اعتماد یک آزمون ۱۰۰ سوالی می تواند بیشتر از یک آزمون۵۰ سوالی باشد
سؤال های مشابه از نظر محتوا و با سطح دشواری متوسط، قابلیت اعتماد آزمون را افزایش می دهد.
ماهیت متغیر اندازه گیری شده نیز ضریب قابلیت اعتماد را تحت تاثیر قرار می دهد.
لازم به ذکر است که ضریب قابلیت اعتماد در تفسیر نتایج مهم بوده و شرط اساسی در انتخاب یک ابزار اندازه گیری است]۴[
۴-۴-۴آنالیز و تجزیه و تحلیل داده ها
در این قسمت با بهره گرفتن از نرم افزار قدرتمند تجزیه و تحلیل آماری SPSS،داده های گردآوری شده توسط پرسشنامه، که در واقع بیانگر نظرات خبرگان در خصوص مدل پیشنهادی مورد بحث ماست، تجزیه و تحلیل شده و نتایج حاصله به صورت جداول و نمودارهایی ارائه خواهند شد. روش های آماری به کار رفته شامل آمارتوصیفی )میانگین، انحراف معیار، ضریب پراکندگی، جداول فراوانی(ضریب تعدیل کندال )برای تعیین میزان هماهنگی افراد بر روی شاخصهای مورد سؤال(، آلفای کرونباخ )جهت تعیین پایایی و اعتبار پرسشنامه( وضریب همبستگی اسپیرمن )برای تعیین روایی همگرا بین بخشهای مختلف پرسشنامه( میباشد.
پرسشنامه ی تهیه شده )پیوست( شامل ۶۸ پرسش میباشد که پس از تکمیل توسط گروهی ۲۷ نفره ازخبرگان، نتایج حاصله در ادامه مورد بررسی قرار گرفته است.
مرتبه علمی | رشته تحصیلی | جنسیت | ||||||
کارشناسی ارشد | دانشجوی دکترا | دکترا | مدیریت | صنایع | کامپیوتر و فناوری اطلاعات | نفت | زن | مرد |
۲ |