با توجه به نمودار فوق، مقاومت فشاری حداکثر ۱۷/۲۲ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و مقاومت برشی حداکثر، نصف این مقدار و برابر ۸/۶۱ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد.
۹-۶-۴- آزمایش تک محوری با ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل، ۰/۶ درصد الیاف تایر و ۲ درصد سیمان
نتایج آزمایش به ترتیب نمودار شکل ۴۰-۴ میباشد.
شکل ۴۰-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی با ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل ، ۰/۶ درصد الیاف تایر و ۲ درصد سیمان
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
با توجه به نمودار فوق، مقاومت فشاری حداکثر ۶/۶۶ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و مقاومت برشی حداکثر، نصف این مقدار و برابر ۳/۳۳ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد.
۱۰-۶-۴- آزمایش تک محوری با ۰/۴ درصد پلی وینیل الکل، ۰/۶ درصد الیاف تایر و ۲ درصد سیمان
نتایج آزمایش به ترتیب نمودار شکل ۴۱-۴ میباشد.
شکل ۴۱-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی با ۰/۴ درصد پلی وینیل الکل ، ۰/۶ درصد الیاف تایر و ۲ درصد سیمان
با توجه به نمودار فوق، مقاومت فشاری حداکثر ۱۴/۴۸ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و مقاومت برشی حداکثر، نصف این مقدار و برابر ۷/۲۴ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد.
شکل ۴۲-۴ نمونه خاک مسلح شده تحت بارگذاری دستگاه آزمایش تک محوری
۱۱-۶-۴- تفسیر نتایج آزمایشهای تک محوری
افزودن پلیمر پلی وینیل الکل به تنهایی به ماسه بادی، مقاومت فشاری و برشی خاک را به میزان بسیار قابل توجهی افزایش میدهد. شکل ۴۳-۴ نمودار مقاومت فشاری حداکثر و شکل ۴۴-۴ نمودار مقاومت برشی حداکثر خاک را در درصدهای مختلف پلیمر نشان می دهند.
شکل ۴۳-۴ نمودار تغییرات مقاومت فشاری خاک در درصدهای مختلف پلیمر
شکل ۴۴-۴ نمودار تغییرات مقاومت برشی خاک در درصدهای مختلف پلیمر
با توجه به نمودارهای فوق، افزودن پلی وینیل الکل به خاک مقاومت فشاری و برشی خاک را به میزان بسیار قابل توجهی افزایش میدهد. این افزایش با افزودن درصدهای بیشتر پلیمر همچنان روند صعودی دارد.
برای حفاظت از مخلوط خاک و پلیمر در برابر آبشستگی، از ۲ درصد سیمان که از آزمایش که از آزمایش CBR به عنوان حد بهینه بدست آمده بود، استفاده شد. شکل ۴۵-۴ و ۴۶-۴، نمودار تغییرات مقاومت فشاری خاک را برای نمونه با ۲ درصد سیمان و بدون سیمان به ترتیب در مخلوط خاک با ۰/۲ درصد پلیمر و ۰/۴ درصد پلیمر نشان می دهند.
شکل ۴۵-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی با ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل، الف)بدون سیمان، ب) با ۲ درصد سیمان
شکل ۴۶-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی با ۰/۴ درصد پلی وینیل الکل، الف)بدون سیمان، ب) با ۲ درصد سیمان
با مشاهده اشکال ۴۵-۴ و ۴۶-۴، میتوان نتیجه گرفت که افزودن سیمان به مخلوط خاک و پلیمر، تاثیر مثبتی روی مقاومت فشاری و برشی خاک ندارد و باعث کاهش ۱۰ درصدی در مقاومت میگردد. ولی باید توجه داشت که اضافه کردن سیمان، مخلوط خاک و پلیمر را تا حد قابل قبولی در برابر رطوبت و آبشستگی محافظت می کند.
در ادامه برای افزایش شکل پذیری و نرم کردن شکست خاک از۰/۶ درصد الیاف تایرکه از آزمایش برش مستقیم به عنوان حد بهینه به دست آمده بود، استفاده شد. نتایج آزمایش های تک محوری برای این حالت در اشکال ۴۷-۴ و ۴۸-۴ آمده است.
شکل ۴۷-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی با ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل، الف)بدون الیاف، ب) با ۰/۶ درصد الیاف تایر
شکل ۴۸-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی با ۰/۴ درصد پلی وینیل الکل، الف)بدون الیاف، ب) با ۰/۶ درصد الیاف تایر
با مشاهده اشکال ۴۷-۴ و ۴۸-۴، میتوان نتیجه گرفت که افزودن الیاف تایر به مخلوط مقاومت برشی و فشاری نمونه را تا ۲۵۰ درصد افزایش میدهد؛ که این رقم بسیار قابل توجه است. لازم به ذکر است که با افزودن الیاف علاوه بر افزایش مقاومت، شکست نمونه نیز از حالت شکست ترد به شکست نرم تغییر مییابد.
در پایان به مخلوط ماسه بادی و ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل، ۲ درصد سیمان و ۰/۶ درصد الیاف تایر اضافه شد، تا نمونه هم در برابر رطوبت مقاوم باشد و هم شکل پذیری بیشتری داشته باشد. نتایج آزمایش های تک محوری برای این حالت در اشکال ۴۹-۴ و ۵۰-۴ آمده است.
شکل ۴۹-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی الف) با ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل، ب) با ۰/۲ درصد پلی وینیل الکل، ۲ درصد سیمان و ۰/۶ درصد الیاف تایر
شکل ۵۰-۴ نمودار تنش-کرنش برای ماسه بادی الف) با ۰/۴ درصد پلی وینیل الکل، ب) با ۰/۴ درصد پلی وینیل الکل، ۲ درصد سیمان و ۰/۶ درصد الیاف تایر
مشاهده نمودارهای ۴۹-۴ و ۵۰-۴، مشخص می کند که ترکیب همزمان پلیمر، سیمان و الیاف به خاک بیشترین تاثیر را در اصلاح خصوصیات ماسه بادی دارد؛ چرا که در این حالت هم بر مقاومت فشاری و برشی نمونه افزوده شده، هم شکل پذیری نمونه بیشتر است و شکست نمونه نرم بوده و هم در برابر رطوبت مقاوم میباشد.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادها
۱-۵- نتیجه گیری
-
- - این آزمایش طبق استاندارد ASTM D 2166-87 میباشد. ↑