جدول (۴-۲) :آمار توصیفی متغیرهای تحقیق (صنایع فلزات اساسی) ۶۳
نمودار(۴-۱) نمودار هیستوگرام قیمت سهام ۶۵
نمودار(۴-۱) نمودار Q-Q قیمت سهام ۶۶
نمودار( ۴-۳) نمودار هیستوگرام بازده سهام ۶۷
نمودار(۴-۴) نمودار Q-Q بازده سهام ۶۷
نمودار (۴-۷) : نمودار هیستوگرام بازده سهام ۶۸
نمودار(۴-۸) نمودار Q-Q بازده سهام ۶۹
نمودار(۴-۵) نمودار هیستوگرام قیمت سهام ۷۰
نمودار(۴-۶) نمودار Q-Q قیمت سهام ۷۰
جدول ( ۴-۳ ) : آزمون کولموگروف –اسمیرنف برای کلیه متغیرها (صنعت پتروشیمی) ۷۳
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول ( ۴-۴ ) : آزمون کولموگروف –اسمیرنف برای کلیه متغیرها (فلزات اساسی) ۷۴
جدول (۴ – ۵ ) : مقادیر آماره دیکی فولر جهت آزمون ایستایی متغیرها(صنعت فلزات اساسی) ۷۵
جدول ( ۴ – ۶ ) : مقادیر آماره دیکی فولر جهت آزمون ایستایی متغیرها(صنعت پتروشیمی) ۷۶
جدول (ٍ۴-۷)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۷۸
جدول (ٍ۴-۸): نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۷۹
جدول (ٍ۴-۹)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۰
جدول (ٍ۴-۱۰)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۲
جدول (ٍ۴-۱۱)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۳
جدول (ٍ۴-۱۲)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۴
جدول (ٍ۴-۱۳)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۵
جدول (ٍ۴-۱۴)نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۶
جدول (ٍ۴-۱۵):نتایج حاصل از آزمون فرضیات شرکتهای فلزات اساسی ۸۷
جدول (ٍ۴- ۱۶):نتایج حاصل از برآورد مدل به روش کمترین مربعات ۸۸
جدول (۴-۱۷)نتایج حاصل از آزمون فرضیات شرکتهای پتروشیمی ۸۹
جدول (۵-۱)نتایج حاصل از آزمون فرضیات(پتروشیمی) ۹۳
جدول (۵-۲)نتایج حاصل از آزمون فرضیات(فلزات اساسی) ۹۴
چکیده
هدف این تحقیق بررسی تأثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر بازده و قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (فلزات اساسی و پتروشیمی) طی سالهای ۱۳۹۱-۱۳۸۹ بود.متغیرهای نرخ ارز ، نرخ بهره، نرخ تورم و حجم نقدینگی به عنوان متغیرهای مستقل و قیمت و بازده سهام به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند و رابطه این چهار متغیر با قیمت و بازده سهام شرکت ها مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام تحقیق اطلاعات ۲۴ شرکت از صنایع فلزات اساسی و پتروشیمی جمع آوری گردید.برای آزمون فرضیات و تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای eviews وspss استفاده شد و روش آماری مورد استفاده اجرای الگوی رگرسیون با بهره گیری از حداقل مربعات معمولی و داده های تابلویی بود.نتایج حاصل از یافته های آماری نشان داد که نرخ ارز، نرخ بهره، نرخ تورم و حجم نقدینگی با قیمت سهام هر دو صنعت فلزات اساسی و پتروشیمی رابطه معنادار و مستقیم داشت و از سوی دیگر متغیرهای ذکر شده با بازده سهام شرکت های پتروشیمی رابطه معنادار و معکوسی داشت ولی با بازده سهام شرکت های فلزات اساسی رابطه معناداری برقرارنکرد.
واژگان کلیدی : نرخ ارز، نرخ بهره، نرخ تورم، حجم نقدینگی، قیمت سهام، بازده سهام
مقدمه
ثبات اقتصادی از جمله مهمترین عوامل اثرگذار بر سرمایه گذاری در هر کشوری می باشد.از جمله مسائلی که بازارهای سرمایه در دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد و همچنین بر روی میزان سرمایه گذاری در این بازار ها نقش دارند متغیرهای کلان اقتصادی می باشند که نوسانات آن روی بازدهی سهام اثر
می گذارد. در دوران رونق اقتصادی همراه با ثبات نسبی قیمتها و با توجه به این که در این دوران پس انداز کنندگان و سرمایه گذاران و سوداگران پول و بورس سه گروه مختلف هستند و بر اساس انگیزه های مختلف رفتار می کنند سرمایه گذاری تولیدی روند معمولی خود را طی می کند و در قالب آن سرمایه گذاران برای ساخت کارخانه، خرید وسایل تولید و افزایش موجودی انبار هزینه می کنند و بنابراین ظرفیت اقتصادی مرتب بالا می رود و منجر به افزایش کارایی اقتصادی می شود از آنجا که شرکتها و بنگاههای تولیدی نقش بسزایی در شکوفایی اقتصادی هر کشوری دارند؛ لذا شناخت فاکتورها و عواملی که باعث رشد و توسعه آنها می شود، اهمیت زیادی دارد و بررسی متغیرهای کلان اقتصادی از جمله این عوامل است. هدف اساسی این تحقیق بررسی تأثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر بازده و قیمت سهام شرکت های فلزات اساسی و پتروشیمی در بورس اوراق بهادار تهران است.متغیرهای نرخ ارز، نرخ بهره، نرخ تورم و حجم نقدینگی به عنوان متغیرهای کلان اقتصادی در نظر گرفته شده است و رابطه این متغیرها با قیمت و بازده سهام شرکت ها مورد بررسی قرار می گیرد.
رشد و توسعه در گرو سرمایه گذاری بیشتر بوده و واحد های تجاری برای رسیدن به این امر نیاز به تامین مالی دارند .توجه به این که تورم بر بازده سرمایه گذاری تاثیر می گذارد می تواند یکی از عوامل مؤثر در تصمیم گیری اقتصادی و مالی تلقی گردد.هدف اساسی این تحقیق آن است که آیا بین متغیرهای کلان اقتصادی و قیمت و بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران رابطه ای وجود دارد؟ اگر وجود دارد. نوع رابطه چگونه است؟
فصل ۱:
کلیات تحقیق
مقدمه
بورس اوراق بهادار بازاری جهت سرمایه گذاری می باشد و تعداد زیادی از مردم سرمایه های خود را به سمت بورس هدایت می کنند و بورس اوراق بهادار تحت تأثیر عوامل دیگری نیز می باشد، عوامل اقتصادی و متغیرهای کلان اقتصادی همواره بورس را تحت تأثیر قرار می دهند، متغیرهایی که تأثیر آن بر قیمت و بازده سهام بررسی خواهد شد عبارت اند از: نرخ ارز، نرخ تورم، حجم نقدینگی و نرخ بهره.در این فصل مطالبی در مورد موضوع تحقیق، اهمیت وضرورت تحقیق، فرضیه ها، متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته بیان می شود.
۱-۲- بیان مسأله
بورس اوراق بهادار ایران نیز در راستای سیاست های کلان اقتصادی دولت، پس از پایان جنگ و برای جلب مشارکت مردم در سرمایه گذاری و سوق دادن سرمایه های راکد و غیر مولد به سوی فعالیتهای مولد اقتصادی و تامین نیازهای مالی بنگاههای تولیدی و به تبع آن تامین کالاهای مورد نیاز جامعه ، فعالیت دوباره ی خود را به شکل گسترده تری از سال ۱۳۶۹ آغاز کرد(سجادی، فرازمند، صوفی ۱۳۸۹؛۱۲۴).
از آن سال تاکنون به دلیل شرایط اقتصادی پس از جنگ و تاثیر تغییرات حاصل از متغیرهای کلان اقتصادی از جمله نرخ تورم و نرخ ارز بر شاخص بازار سهام ، این بازار شاهد نوسانات زیادی بوده است. با در نظر گرفتن نقش عمدهی دولت در ادارهی اقتصاد و تصمیم گیری ها و تاثیرگذاری شدید سیاستهای دولت بر بازار سهام، میتوان نتیجه گرفت که مطالعه درباره تاثیر عوامل کلان اقتصادی از قبیل نرخ تورم، نرخ بهره بانکی، نرخ ارز، نرخ نقدینگی و… بر قیمت گذاری های سهام، می تواند راهگشای درک جدیدی در این خصوص باشد، به نحوی که سرمایه گذاران و سهامداران بتوانند اثرات ناشی از تصمیمهای کلان اقتصادی را بر تغییرات شاخص و قیمت سهام پیش بینی کنند.
در اینجا متغیرهای اقتصادی که قرار است تأثیر آن روی قیمت و بازده سهام مورد بررسی قرار گیرد بیان
می شود.
نرخ تورم: به طور ساده تورم عبارت است از افزایش سطح عمومی قیمتهاست معیار اندازه گیری این افزایش نرخ تورم است. نرخ تورم عبارت از درصد تغییر سالانه در شاخص قیمت ها می باشد.
نرخ ارز: پول رایج کشورهای خارجی برای یک کشور ارز نامیده می شود. بهای پرداختی برای یک واحد از پول خارجی برحسب پول رایج داخلی(نرخ ارز) نامیده می شود(روزبهان،۱۳۸۳؛۲۴۳).
نرخ بهره: بهره عبارت است از قیمتی که باید در ازای استفاده از پول در یک دوره پرداخت کرد. نرخ بهره داد و ستد ها وعملیات مالی را معمولاً اعلام می کنند.
حجم نقدینگی: منظور از حجم نقدینگی مجموع پول و شبه پول در جامعه می باشد. حجم نقدینگی در کشور اگر از یک میزانی کمتر باشد باعث کاهش تولید می شود.واگر از یک میزانی بیشتر شود افزایش سطح قیمت ها را در بر دارد(روزبهان،۱۳۸۳؛۱۸۷).
۱-۳- اهمیت و ضرورت تحقیق