سوختگی
دولتی
شیراز-خیابان فخر آباد
۲–۸۲۱۹۶۴۱
۹
ابن سینا
اعصاب و روان
دولتی
شیراز-خیابان قرآن
۳–۲۲۸۹۶۰۱
۱۰
شهید دستغیب
اطفال، چشم، گوش و حلق و بینی، هموفیلی، تالاسمی
دولتی
شیراز-خیابان حافظ –جنبباغملی
۶–۲۲۸۸۰۶۴
منبع : وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ۱۳۹۲
فصل چهارم
یافته های تحقیق
۴-۱ بررسی امکانات گردشگری سلامت در ایران
دولت جمهوری اسلامی ایران با عنایت به مزیتهای خود در زمینه گردشگری پزشکی، از جمله هزینه پایین و کیفیت بالای خدمات پزشکی و درمانی ، تصمیم بر استفاده از فرصتهای موجود نموده است . ایران ، هم اکنون در برخی علوم ، نظیر : سلولهای بنیادی و ترمیم ضایعات نخاعی ، جزو برترین های دنیاست . همچنین در مباحثی نظیر ناباروری و مباحث تهاجمی رادیولوژی ، پیوند کلیه و کبد ، قادر به رقابت با کشورهای پیشرفته جهان است (مزیت های هزینه ای در انجام بسیاری از خدمات را باید علاوه بر مزیت های کیفی فوق دانست)
با در نظر گرفتن همین مزیت ها بوده که قانون برنامه توسعه چهارم توسعه ، افزایش درآمدهای ناشی از این نوع گردشگری را به عنوان وظیفه قانونی وزارت بهداشت برشمرده است . بر این اساس ؛ وزارت بهداشت جمهور اسلام ایران باید تا پایان برنامه چهارم توسعه ، ۳۰ درصد از درآمدهای ارزی خود را از طریق صدور کالا ، خدمات پزشکی و گردشگری سلامت فراهم کند . در این میان ؛ گردشگری سلامت می تواند درآمد قابل توجهی داشته باشد .
متن ماده ۸۷ قانون برنامه چهارم توسعه که به امر مذکور اشاره دارد از قرار زیر است :” وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشک موظف است ، به منظور زمینه سازی برای حضور مؤثر در بازارهای جهانی و تبدیل جمهوری اسلامی ایران به مرکز رفع نیازهای سلامت و پزشکی منطقه ، در چارچوب سیاستهای راهبردی تجاری ، تسهیلات لازم را در خصوص معرف توانائیها ، عرضه و بازاریاب خدمات سلامت و آموزش پزشکی و تولیدات ، تجهیزات و فرآوردههای پزشکی و دارو ارائه نماید ، به نحوی که ، مقدار ارز حاصل از صادرات خدمات و تولیدات مزبور ، معادل سی درصد (۳۰%) مصارف ارز بخش بهداشت و درمان ، در پایان سال پایان برنامه چهارم باشد”
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نگاه دولت به گردشگری سلامت ، فراهم نمودن بستر و شرایط لازم برای توسعه این نوع گردشگری است . به همین منظور ؛ وزارت بهداشت ، وظیفه جذب و توزیع اعتبارات لازم در این بخشرا دارد .در اجرای ماده (۸۷) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصاد ، اجتماع و فرهنگ جمهور اسلام ایران ، به منظور زمینه سازی برای حضور مؤثر در بازار ها جهان و تبدیل جمهوری اسلامی ایران به مرکز رفع نیازهای سلامت و پزشک منظقه ، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است مبلغ یکصد میلیارد ریال تسهیلات موضوع این تبصره از سهم بخش تعاون و خصوص را ، با معرف وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشک ، از طریق بانکها عامل در اختیار بخش خصوصی و تعاون قرار دهد .
امکانات بیمارستانهای ایران در حد کلاس جهانی میباشد و در رقابت با کشورهای منظقه ، مطابق استاندارها و ضوابط بین المللی بوده و امکاناتی را نظیر آموزش پرسنل ، تسلط به زبان انگلیسی در مورد پزشکان و پرستاران و یا استفاده از مترجم ، ارائه خدمات پس از عمل های جراحی ، اقامت و سایر امکاناتی که تبعات این نوع خاص از گردشگری است را دارا بوده و در زمینه گذراندن دوران نقاهت و بهره وری از منابع طبیعی ، کشور ایران از توان بالای برخودار است .
طیف وسیعی از جاذبه های گردشگری در کشور ایران وجود دارد که آن را در ردیف کشورهایی با توان بالای امکانات بالقوه گردشگری قرار میدهد . با توجه به تعاریف ارائه شده در زمینه سلامت ، باید یادآور شد که گردشگر سلامت میتواند ، هم به بیمارانی که برای انجام عمل جراحی و یا برای رفع مشکلات فیزیکی به کشوری دیگر سفر میکنند و هم کسانی که برای گذران دوران نقاهت و بدست آوردن مجدد توان فیزیکی و روحی_روانی سفر میکنند اطلاق شود .
۴-۲ نظرات کارشناسان درباره ظرفیت های شیراز برای توسعه گردشگری سلامت
گردشگری سلامت ، نوعی از گردشگری است که برای حفظ ، بهبود و حصول مجدد سلامت جسـمی و ذهنی فرد به مدتی بیش از۲۴ ساعت و کمتر از یک سال صورت می گیرد.
صنعت گردشگری سلامت امروزه یک استراتژی ملی در راستای افزایش درآمد کشور و نیز یک بازوی امنیت ملی است.
شهر شیراز هم به علت پتانسیل های بالقوه و بالفعل پزشکی، پزشکان حاذق ، تکنولوژی از دیرباز در حوزه بهداشت و درمـان، مـورد توجه کشورهای حاشیه خلیجفـارس بـوده به گونهای که بیماران کشورهای همجوار برای درمانهای سخت به جای رفتن به کشورهای اروپایی ، ایـن شهر را برای درمان انتخاب میکردند.
این شهر سومین قطب پیوندکبد دنیا ، مرکز اصلی درمان انوریزم های مغزی در جنوب کشور به صورت اندوواسکولار ، جراحی نخاع باز جنین در رحم مادر برای نخستین بار در خاورمیـانـه ،کـاشت تلسکوپ مینیاتوری در چشم بیماران و پیوستن ایران به جمع ۲ کشور انجام دهنده این عمل، تزریق سـلول های تک هسته ای مغز استخوان در همان روز جدا سازی به مایع نخاع برای نخستین بار در کشــور ، انـجام نخستین عمل لیزیک دیسک کمر ، تولید ۳ نوع پروتئین نو ترکیب برای تشخیص سل انسانی ، تولید پـد انعقاد خون برای نخستین بار در کشور ، انـجام مـوفقــیت آمیز پیـوند پوست از بیمار مـرگ مغزی در بزرگترین بیمارستان تخصصی سوختگی در کشور، درمان نوع خاصی از انحراف چشم با بهره گرفتن از عضله ساق پا در شیراز ، جداسازی موفقیت آمیز دوقلوهای به هم چسبیده، پیوند همزمان کبد و کلیه ، برای نخستین بار در کشور، ساخت بزرگترین بیمارستان سوانح و سوختگی خاورمیانه و وجود صدها بیمارستان های مجهز و پیشرفته در استان و برپایی سالانه صدها همایش ملی و بین المللی پزشکی با حضور پزشکان
و متــخصصانی از سراسر جهان تنها گوشه ای از هزاران ظرفیت و توانمندی پزشکی شیـراز در ارائــه خدمات با بیماران است.
ظرفـیت و توانمندی که بـه نظر میرسد با یک مدیریت جهادی و یک برنـامهریزی دقیق ، راه را برای رسیدن به جایگاه قطب پزشکی کشورهای اسلامی هموار سازد.رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این باره می گوید: عزم ما برای راهاندازی گردشگری سلامت تا پایان سال ۹۳ جدی است.دکترمحمدهادی ایمانیه می افزاید:بخش اعظمی از بسترهای لازم برای دستیابی به این هدف فراهم است.
بستری که گسترش آن همکاری سایر نهادها همچون میراث فرهنگی، شورای شهر ، استانداری و غیره را
می طلبد، چرا که میتوانند شرایط را برای بهبود «گردشگری درمانی» شیراز بیشتر از قبل فراهم سازند.
کـارشنـاس گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری فارس ، ساماندهی تعرفههای درمانی را
لازمه توسعه زیرساختی گردشگری سلامت می داند .محسن عامری تعرفههای سلیقهای را از جمله آفات گردشگری سلامت دانسته که موجب از دست دادن توانمندیهای موجود در این زمینه میشود.
وی برقراری مسیرهای ارتباطی بین شیراز و شهرهای کشور عراق، به عنوان یکی ازکشورهای متقاضی
در این زمینه را از جمله اقدامات موثر در توسعه صنعت گردشگری سلامت استان فارس بیان می کند .
رییس کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز نیز نقش جاذبههای تاریخی شهر شیراز را در رونق صنعت گردشگری سلامت استان مهم ارزیابی کرد .بهرام پارسایی ،گردشگری سلامت و صنعت را ۲ مولفه درهم تنیده می داند و بر لزوم تشکیل کارگروهی در این باره در استان تاکید دارد .
رئیس نظام پزشکی فارس نیز وجود تعداد بسیاری دانشجو و دستیار در رشتههای تخصصی و فوق تخصصی از ایران و کشورهای همسایه را زمینه ساز توسعه گردشگری سلامت استان می داند .دکتر وفایی می افزاید:با توجه به مطرح بودن شهر شیراز به عنوان بزرگترین قطب پیوند کشور و تنها مرکز جراحی جنین در منطقه و دارا بودن توانمندیهای منحصر به فرد در حوزههای پزشکی، میتوان به توسعه گردشگری سلامت این استان امیدوار بود.
نبود مراقبتهای پزشکی مورد نیاز در کشور مبدأ ، وجـود لیست انتظار طولانی در کشور مبـدأ و
ارزانتر بودن خدمات پزشکی در کشورهای دیگر با کیفیت مشابه از انگیزههای اصلی گردشگری درمـانی بوده و با ارائه راهکارهایی از جمله تسهیل کسب ویزای درمانی بـرای بیماران و همراهان، افـزایش پـروازهــای خارجـی ، رعایــت استــانداردهای جــهانی در بخش گردشگری درمـانی و کسب گواهینامههای بینالمللی ، در کنار قابلیتهای منحصر به فرد گردشگری و پزشکی شهر شیراز ، می توان این شهر را به یکی از مقاصد گردشگران سلامت در جهان بدل کرد .