این ناتوانی در ایجاد کوارک تنها، برای بعضی دانشمندان باعث شک کردن به مدل کوارکی شده، در حالی که بهانه دانشمندانی که هنوز به این مدل اعتقاد دارند این است که شاید کوارک باید در باریون و یا مزون بسته بندی باشد. هر چقدر که انرژی صرف کنیم، بیرون آوردن یک کوارک غیر ممکن است. البته این قضیه چیزی را توضیح نمیدهد و تنها اسمی برای نا امیدی ما است. با این حال تلاش های بسیاری انجام می شود تا سازوکار بسته بندی بودن کوارکها را توضیح دهد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
اما این که کوارکها نمی توانند به صورت آزاد دیده شوند باعث نمی شود که ما نتوانیم آنها را آشکار سازی کنیم. روش کار همان است که رادرفورد برای تشخیص این که اتمها از ذرات ریزتری تشکیل شده اند استفاده کرد. باید با ذرات پر انرژی هادرونها را بمباران کنیم و نتیجه پراکندگی را بررسی کنیم. این نتایج نشان دهنده این است که هادرونها ساختار درونی دارند (شکل ۲-۵).
البته در مورد پروتون این پراکندگی نشان دهنده این است که بار مثبت در سه نقطه وجود دارند که حمایت کننده نظریه کوارکی است.
در این زمان به نظر میرسید که کوارکها که دارای اسپین هستند اصل طرد پائولی را نقض می کنند. دلیل آنها هم این بود که ذره ی که از سه کوارک آپ تشکیل شده است که با توجه به این که هر سه دارای یک طعم (آیزواسپین) هستند و فقط دو حالت اسپینی برای آنها وجود دارد، نمی توانند هر سه تای آنها در یک حالت وجود داشته باشند. این موضوع برای مدت زیادی ذهن دانشمندان را مشغول کرده بود، تا این که گرینبرگ[۶۶] این مشکل را حل کرد. او بیان کرد که کوارکها نه تنها از طعمهای مختلف تشکیل شده اند بلکه هر کدام از این طعمها دارای سه رنگ مختلف هستند (قرمز، سبز و آبی). در مورد باریونها به سادگی هر کوارک را از یک رنگ در نظر میگیریم. این باعث می شود که دیگر کوارکهای بالا موجود در یکسان نباشند. از آنجایی که اصل طرد پائولی فقط برای ذرات تمیز ناپذیر است پس مشکل حل شده است.
بررسی کردن باریونها به چند دلیل سخت تر از مزونها است. اول این که باریونها سیستم های سه ذره ای هستند، در اینجا دو تکانه زاویه ای مداری به جای یکی وجود دارد که البته برای سادگی کار ما هردو آنها را در حالت پایه در نظر می گیریم . در این حالت تکانه زاویهای کل باریون فقط از اسپینهای کوارکها تشکیل می شود. حال ما ۳ کوارک داریم که هر کدام می تواند دو حالت اسپینی داشته باشد، بنابر این ۸ حالت مختلف برای این ۳ ذره وجود دارد.
شکل ۲-۵- زاویهی پراکندگی برای اتم و پروتون |
حال باید حالتهایی را که ویژه حالتهای تکانه زاویهای کل باشد را تشکیل دهیم:
ترکیبات با اسپین کاملا متقارن[۶۷] هستند، به این معنی که هرکدام از جفت ذرات را با هم جابهجا کنیم، حالت تغییری نخواهد کرد. اما ترکیبات با اسپین کل به طور جزئی پاد متقارن[۶۸] هستند، یعنی اگر جای دو ذره خاص را با هم عوض کنیم، حالت به دست آمده قرینه میشود. در دستهی اول، حالت نسبت به جا به جایی ذرات ۱و۲ و در دستهی دوم، حالت سیستم نسبت به جابه جایی ذرات ۲و۳ پادمتقارن هستند.
میتوان حالتی را که ذرات نسبت به ذرات ۱و۳ پادمتقارن باشند را نیز در نظر گرفت، اما این حالت چیزی جز ترکیب خطی از دو حالت دیگر نیست:
به زبان نظریه گروه ها، ضرب مستقیم سه نمایش بنیادی (با دو بعد) از SU(2) به جمع مستقیم یک نمایش چهار بعدی و دو نمایش دو بعدی تبدیل می شود:
دومین علت پیچیدهتر بودن باریونها مربوط به اصل طرد پائولی می شود. در فرمولبندی اولیه، پائولی این قضیه را این طور بیان کرد که هیچ دو الکترونی نمی توانند در یک حالت کوانتمی قرار گیرند. این اصل برای توضیح این که چرا الکترونها در یک اتم به راحتی در تراز انرژی حالت پایه قرار نمی گیرند، طراحی شد. آنها نمی توانند این کار را انجام دهند چون فقط دو تا از آنها، یکی با اسپین بالا و یکی پایین، می توانند در آن باشند. بعد از این که این ترازها پر شد، الکترون بعدی مجبور به قرار گرفتن در تراز اول برانگیخته می شود و این اتفاق همین طور تکرار می شود تا الکترونها هر کدام در تراز خود قرار گیرند. در اینجا به نظر میرسد که اصل طرد پائولی فقط به این یک کار می آید، اما این اصل ریشه در چیزی عمیقتر دارد.[۱۴]
۲-۲-۲- ساختار درونی باریونها
در حالت خاص، اگر بخواهیم دو فرمیون مشابه را در یک حالت قرار دهیم، تابع موج کلی سیستم صفر خواهد شد. که این اصل طرد پائولی است. همان طور که میبینیم این اصل، تک کاره نیست و بلکه یکی از نیاز های ساختاری تابع موج ذرات تمیزناپذیر است. برای بوزونها اصل طرد پائولی وجود ندارد و ما می توانیم مثلا هر تعداد مزون را در یک حالت کوانتومی قرار دهیم. در مورد ذرات تمیز پذیر نیز چنین مشکلی وجود ندارد و به هیچ تقارنی نیازی نیست، مثلا مزونها از یک کوارک و یک پاد کوارک تشکیل شده اند که از هم تمیز پذیر هستند. اما در مورد باریونها، ما باید ۳ کوارک را در کنار یکدیگر قرار دهیم که اگر دو یا بیش تر این کوارکها مشابه باشند، باید پاد متقارن بودن تابع موج را در محاسبات بیاوریم.
تابع موج باریونها از چند قسمت تشکیل شده است؛ قسمت فضایی که مکانهای سه کوارک را توصیف می کند؛ قسمت اسپینی که اسپین آن ها را بررسی می کند؛ قسمت طعم[۶۹] که نشان میدهد چه ترکیبی از کوارکها در باریون قرار دارند؛ و قسمت رنگ[۷۰] که بیان می کند هرکدام از این کوارکها چه رنگی دارند:
کل این تابع موج است که باید نسبت به جابهجایی هر دو ذره مشابه پاد متقارن باشد. ما در مورد شکل تابعیت حالت پایه کوارکها چیزی نمیدانیم، تنها میتوان گفت که متقارن است، چون به عدد کوانتومی تکانه زاویهای بستگی ندارد، چون .
قسمت اسپینی می تواند هم کاملا متقارن باشد() و یا این که تقارن جزیی داشته باشد (). همین نکته نیز در مورد طعم وجود دارد. با کمی تحقیق میتوان دید که برای سه کوارک سبک یک دهتایی، دو هشتتایی و یک یکتایی[۷۱] وجود دارد:[۱۴]
در انتها نوبت به قسمت رنگ میرسد. تمام ذراتی که در طبیعت یافت میشوند بیرنگ هستند. مزونی که دارای یک کوارک قرمز است باید یک پاد کوارک با پادقرمز داشته باشد و هر باریون باید یک کوارک از هر رنگ داشته باشد. این دید ساده به یک نظریه عمیقتر است:
« تمام ذراتی که به طور طبیعی در طبیعت یافت میشوند تکتایی رنگ هستند.»
سه رنگ یک گروه را تشکیل می دهند. دقیقا مثل سه طعم کوارکهای سبک. بنابراین رنگها هم یک دهتایی، دو هشتتایی و یک یکتایی تشکیل می دهند، اما طبیعت فقط یکتایی را انتخاب می کند، چون اگر این طور نبود از یک ذره باید با رنگهای مختلف موجود بود و در نتیجه قسمت رنگ باریون به شکل زیر در می آید:
چون قسمت رنگ برای تمام باریونها یکسان است معمولا آن را به طور مستقیم وارد محاسبات نمیکنیم. اما بسیار مهم است که به خاطر بسپاریم که این قسمت از تابع موج پاد متقارن است که موجب می شود باقی ماندهی تابع موج، متقارن باشد. در حالت خاص که قسمت فضایی را در حالت پایه در نظر میگیریم که متقارن است، باید ضرب قسمت های اسپین و طعم کاملا متقارن باشد. این به این معنی است که اگر با قسمت متقارن در اسپین شروع کردیم باید طعم نیز متقارن باشد.
قسمت تقارنهای ترکیبی کمی پیچیدهتر است، چون در اینجا باید حالتهایی با تقارن ترکیبی را طوری در کنار هم قرار دهیم تا یک حالت کاملا متقارن بسازیم. برای این کار ابتدا حالتی را که تابع موج اسپینی نسبت به ذره ۱و۲ پادمتقارن است را در نظر بگیرید. اگر این قسمت در حالت طعم که آن هم نسبت به ۱و۲ پاد متقارن باشد ضرب شود نتیجه نسبت به ذرهی ۱و۲ متقارن خواهد بود. به همین ترتیب در مورد تابع موجهایی که نسبت به ذرات ۲و۳ و همچنین ۱و۳ پاد متقارناند. و اگر این ۳ حالت را با هم جمع کنیم نتیجه نسبت به هر سه ذره متقارن خواهد بود:
برای محاسبه ی ضریب این تابع موج باید به این نکته توجه داشت که قسمت پادمتقارن تابع موج اسپین و طعم نسبت به ذرهی ۱و ۳ از قسمت پادمتقارن تابع موج اسپین و طعم نسبت به ذرهی ۱و۲ و نسبت به ۲و۳ مستقل خطی نیست بلکه جمع این دو حالت است. این باعث وجود جمله های تکراری در تابع موج کل می شود. به عنوان نمونه:
که با بهنجار کردن به این نتیجه میرسیم که:
چگونگی محاسبهی این تابع موج در فصل سوم آمده است.
فصل سوم
محاسبه گشتاور مغناطیسی توسط مدل کوارکی ساده
۳-۱ ساختار تابع موج دوترون
برای ساختن تابع موج دوترون باید از ضرب چهار قسمت مکانی، زمانی، طعم و رنگ استفاده کنیم. در این پایان نامه سعی بر این است که هستهی دوترون را متشکل از ۶ کوارک در نظر بگیریم. اما این ۶ کوارک به طور ساده نوترون و پروتون نیستند. نکتهی کلیدی در این محاسبات مربوط به قسمت رنگ تابع موج است که به زودی توضیح داده خواهد شد.
برای قسمت مکانی برای ساده سازی، کوارکها را در حالت پایه یعنی تکانه زاویهای صفر قرار میدهیم. در این حالت قسمت مکانی کاملا متقارن است و تکانهی کل فقط از اسپین ذرات تشکیل شده است. حال از باقی تابع حالت فقط قسمت اسپینی ، طعم و رنگ باقی می ماند. قسمت اسپینی دوترون باید طوری طراحی شود که اسپین کل برابر با ۱ باشد. برای محاسبهی گشتاور مغناطیسی از بزرگترین مولفهی گشتاور روی محور z استفاده میکنیم. از آنجایی که دوترون ذرهای با اسپین ۱ است پس حالت مورد نظر ما است که میباشد.
در عین حال باید قسمت طعم که بیانگر آیزو اسپین[۷۲] است را نیز بررسی کنیم. شش کوارک تشکیل دهنده دوترون سه کوارک بالا و سه کوارک پایین هستند. بنابر این آیزو اسپین کل صفر مورد نظر ماست. یعنی حالت یگانه[۷۳] که بعدا به آن اشاره خواهد شد را در نظر بگیریم. اما مهم ترین نکتهای که تا کنون هنوز به آن نپرداخته ایم، قسمت رنگ است که نتیجه گیریهای ما را کاملا تغییر میدهد.
همان طور که میدانیم، رنگ نیز یکی از اعداد کوانتومی نشان دهنده حالت دستگاه است. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می کند که ما در دستگاه با ذرات مشابه کار میکنیم. به خصوص اینکه در این حالت مورد بررسی، شش فرمیون داریم که از دو دستهی سه تایی از ذرات مشابه تشکیل شده است. با توجه به این که حالتهای اسپینی کل قابل قبول برای این فرمیونها (کوارک ها) برابر ۲ است، حد اقل دو تا از این سه ذره برای تشکیل حالت اسپینی کل ۱ در حالتی مشابه قرار می گیرند؛ بنا بر این تنها نکته ای که برای رعایت اصل طرد پائولی باقی می ماند عدد کوانتومی رنگ است. پس حالت رنگی که در آنها ضرب می شود باید رنگهای متفاوتی به این ذرات مشابه با اسپینهای یکسان بدهد.
نکتهی دوم که باید در نظر گرفته شود اصلی است که در مورد عدد کوانتومی رنگ وجود دارد: « تمام ذراتی که به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند حالت یگانهی رنگ (بی رنگ) هستند». این اصل که از یکتا بودن مقدار تابع موج نتیجه گیری می شود علاوه بر این که بیان کننده بیرنگ بودن تمام ذرات طبیعی موجود در طبیعت مثل دوترون است به ما می گوید که قسمت رنگ تابع موج باید پاد متقارن باشد چون حالت یگانه، کاملا پادمتقارن است.
ولی این جا مشکلی وجود دارد: تعداد رنگهای قابل دسترس برای کوارکها سهتا است (قرمز، آبی و سبز). مجموعه این سه رنگ با هم حالت بدون رنگ را به وجود میآورد، بنابراین در قسمت رنگ تابع موج، برای بیرنگ بودن از هر رنگی دو تا باید وجود داشته باشد. اگر به هر کدام از کوارکهای بالا رنگ های متفاوت داده شود و به هریک از کوارک های پایین رنگی متفاوت، مشکلی از این لحاظ برای اصل طرد پائولی وجود ندارد اما با این کار ما به کل دستهی شش تایی کوارک ها متمایز نگاه کردهایم و نمی توان یک حالت کاملا پاد متقارن برای قسمت رنگ تابع موج کلی به دست آورد. در غیر این صورت با جابهجایی رنگها بین کل کوارکها حالت کاملا پاد متقارن برابر با صفر خواهد بود، زیرا حد اقل دو سطر از سطرهای دترمینان تشکیل دهنده حالت یگانه با هم برابر می شود. پس باید چارهای اندیشید.
در مورد باریونها چون از هر ۳ رنگ در آنها وجود دارد و آنها نیز از ۳ کوارک تشکیل شده اند، و هر کوارک یک رنگ را انتخاب می کند تا باریون بیرنگ باشد، چنین مشکلاتی پیش نمیآید چون در هر حالت تمام کوارک ها حد اقل در یکی از اعداد کوانتومی خود با یکدیگر تفاوت دارند. بنابر این تنها حالتی که با سه رنگ و سه کوارک در حالت پایه و تکانه زاویهای مداری صفر میتوان یک ذرهی طبیعی با کوارکهای مشابه بی رنگ ساخت باریونها هستند.
چارهای که در این پایان نامه اندیشیده شده است این است که این کوارکهای درون هسته به طور مداوم به دو خوشهی سهتایی تقسم می شود و در لحظه بعد دوباره به دو سه تایی جدید تقسیم میشوند. چون با وجود سه رنگ، حالتهای بیرنگ طبیعی و پادمتقارن فقط در باریونها اتفاق میافتد، بنا بر این شش کوارک را باید طوری در نظر بگیریم که تمام دستههای سهتایی ممکن را در بر بگیرند.
با پاد متقارن بودن قسمت رنگ، فقط حل کردن قسمت طعم و اسپین برای هر کدام از ین سه تایی ها باقی میماند که باید متقارن باشد. این باعث پاد متقارن بودن تابع موج کلی می شود،چون سیستم از فرمیونها تشکیل شده است.
تمام سهتاییهایی که از این شش کوارک تشکیل میشوند عبارتند از: