واسطه نرم افزاریSavant
Savant درRFIDبه عنوان بافر نرم افزاری که بصورت غیرقابل مشاهده ای بین قرائتگر و سرویس دهنده ای که اطلاعات محصول را ذخیره میکند، قرار می گیرد و به کمپانیها امکان پردازش داده های غیر ساختاریافته و مرتبط برچسبها که از تعدادی قرائتگرخوانده شده را می دهد و آن را به سمت سیستم اطلاعاتی مناسب هدایت میکند Savant ها قادرند، عملیات مختلفی مانند مانیتور کردن دستگاه های قرائتگر،مدیریت قرائت گر های دارای مشکل، نگهداری داده ها و در نهایت پرس وجو[۱۲]از [۱۳]ONS را انجام دهند.
شکل ۱۱-۲واسط نرم افزاریSavant ]25[
سرویس دهندهONS
اکنون تکنولوژی مورد تائیدی است، که قادرست حجم دادهای مورد انتظار در سیستم EPCرا مدیریت کند و کد EPCرا با اطلاعاتی در مورد محصول از طریق مکانیزم پرس و جو مانندDNS [۱۴]در اینترنت مطابقت دهد. سرویس دهندهONSآدرس پروتکل اینترنت در سرویس دهندهPMLکه اطلاعات مرتبط باEPCرا ذخیره میکند، فراهم مینماید.
با بهره گرفتن از این تکنولوژی زنجیره های تامین دیگر محدودیت محیطی ندارند و گردش اطلاعات آنها در آینده میتواند بصورت اتوماتیک و الزامی در اختیار تمام حلقه های زنجیره تامین از سراسر دنیا قرار گیرد. همچنین این سرویس دهنده میتواند اینکه داده ها درچه محیط هایی و یا توسط چه قرائت گرهایی هایی مجازند تا چه سطح اطلاعاتی دریافت کنند وچه سطحی را نمی توانند دریافت کنند واطلاعات محدود گیرند، را مدیریت کند.
شکل۱۲-۲سرویس دهنده] ONS25[
PML[15]
علاوه بر اینکهEPCقادر است محصول مشخص را تشخیص دهد، اطلاعات مورد استفاده واقعی در یک زبان استاندارد نرم افزاری جدید کهPMLنام دارد، نوشه شده استPML.خود برپایهXML [۱۶]که استفاده گستردهای دارد، استوار است و به عنوان قالب سندی برای تبادل داده در اینترنت طراحی شده استPMLبرای ذخیره اطلاعات مرتبط با یک محصول مانند:
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۱-اطلاعات مکانیابی
۲-اطلاعات کمیت(خصوصیات فیزیکی شی از جمله حجم آن، خصوصیات فیزیکی آن، دمای محیط آن)
۳- اطلاعات ترکیبی
۴- تاریخ تولید و انقضا
بکار میرود.
۲-قرائتگر
قرائتگر ها وسایل الکترونیکی هستند که حضور برچسب ها در محیط را تشخیص داده و اطلاعات ذخیره شده در آنها را بازیابی می کنند. پل ارتباطی بین امواج فرستاده شده از آنتن و سیستم نرم افزاری کامپیوتری، دستگاهی به نام قرائتگر یا داده خوان است.وظیفه این دستگاه پردازش امواج خروجی از آنتن و تبدیل آن ها به کد قابل تحلیل برای کامپیوتر است. این دستگاه بین کابل ارتباطی آنتن و کامپیوتر نصب می شود و برای سیستم های مختلف فرکانسی متفاوت است. معمولا هر قرائتگر دارای یک پورت ورودی امواج و یک پورت خروجی به رایانه است. همان طور که از نام آن مشخص است این دستگاه امکان خواندن اطلاعات و ثبت اطلاعات را دارد. این بدین معنی است که در صورت استفاده از برچسب های فعالی که دارای حافظه برای ذخیره سازی اطلاعات باشند، این امر توسط دستگاه قرائتگر انجام می شود.لازم به ذکر است مجموعه آنتن و قرائت کننده ایستگاه نامیده می شود. ایستگاه می تواند اطلاعات ذخیره شده دربرچسب را خوانده و آنرا با اطلاعات جدید به روز نماید. برای این سیستم نرم افزاری بسته به کاربردخاص مورد نظر قابل طراحی است.
سه دسته عمده قرائتگر ها بصورت:
-
- مدل ثابت[۱۷]
-
- مدل دستی [۱۸]
-
- مدل کارت[۱۹]
آنتن:
عامل ایجاد کننده ارتباط بین قرائتگر و بر چسب کالا در سیستم ردیابی RFID، آنتن است. این وسیله که نقش ارسال و دریافت امواج رادیویی در فرکانس تعریف شده برای سیستم را دارد، می بایست در محل مناسب و در جهت درست نصب شود. محل و زاویه نصب آنتن ها و همچنین تعداد مورد نیاز برای پوشش دادن فضای مورد نظر توسط روابط پیچیده ریاضی و مخابراتی توسط کارشناسان تعیین می گردد.آنتن ها در ابعاد و انواع مختلف وجود دارد که در باندهای فرکانسی متفاوتی کار می کنند. همچنین بنا به شرایط استفاده در سیستم برای انواع امواج فرکانس پائین و فرکانس بسیار بالا آنتن های متفاوتی مورد نیاز می باشد. لازم به ذکر است که انتخاب آنتن های مناسب و همچنین تعیین تعداد، ظرفیت، محل و زاویه پوشش دهی آنها از درجه اهیمت فراوانی برخوردار است. بدیهی است در صورت عدم نصب و محاسبات دقیق، پوشش دهی کامل و بازدهی بهینه حاصل نخواهدشد.
شکل ۱۳-۲انواع آنتن های ]RFID25[
۲-۱-۸-۲انواع سیستم هایRFID:
۱-سیستم بسته:
پس از الصاق برچسب روی کالای مورد نظر، آن به دست مشتری رفته و مجددا عودت داده می شود.
ویژگی برچسب: نسبتاً دائم، توانایی در قرار گرفتن در شرایط سخت کاری موارد مصرف: مانند سیلندر گاز مایع، نوار ویدئویی اجاره ای، کتاب کتابخانه و مواردی که اموال در یک چرخه حرکت می کنند.
۲-سیستم باز:
شئ مورد ردیابی قابل برگشت نیست، لذابرچسب بعد از مدتی از بین می رود.
موارد مصرف: مانند بسته های پستی، پارچه، مواد غذایی و اجناس مغازه های مختلف.
۳-۱-۸-۲استانداردها
سازمان استاندارد جهانی(ISO) و EPC Global معتبرترین سازمان ها در استانداردسازی برایRFIDمی باشند. و بسیاری از استاندارد های صنعتی و تجاری محلی از این دو تبعیت می کنند. استانداردISO جهانی بوده و توسط اغلب کشورهای جهان پذیرفته شده است ولی EPC Global یک سازمان جهانی نیست
۴-۱-۸-۲انواع سیستم هایRFID از نظر محدوده دسترسی
درشکل۱۴-۲ زیردسته بندی از این نوع سیستم ها بر اساس فرکانس بیان شده است
شکل۱۴-۲ دسته بندی سیستم های RFIDاز نظر محدوده دسترسی
۵-۱-۸-۲مزایایRFID:
کاهش هزینه ها)کاهش فعالیت های دستی و افزایش سرعت(
اتوماسیون) بدون توقف(
کاهش خطا
امکان به روز رسانی بر چسب ها بدون دخالت دست
امنیت
یکپارچگی
۶-۱-۸-۲معایبRFID:
قیمت بالا: علی رغم پیشرفت های علمی و فنی صورت گرفته، قیمت برچسبهای غیرفعال هنوز بسیار گران می باشد.
تداخل: به دو صورت اتفاق میافتد:
۱-تداخل قرائتگر ها: زمانی اتفاق میافتد که سیگنالهای ارسال شده از چند دستگاه قرائتگر تداخل پیدا میکنند.
۲-تداخل برچسی های ردیابی: زمانی اتفاق میافتد که تعداد برچسب های بسیار زیادی در فضای کوچکی وجود داشته باشند.
مسئله ایمنی: اکثر برچسب های RFIDحتی پس از خرید و خروج از فروشگاه فعال هستند. در نتیجه اطلاعات آنها میتواند توسط دستگاه های قرائتگر خوانده شود .بنابراین احتمال سرقت کالاها افزایش مییابد. علاوه بر این بسیاری از سازمانها به هنگام خرید مشتری اطلاعاتی را درباره مشتری (از جمله شماره کارت اعتباری، آدرس،نام و… )به برچسب ردیابی RFID کالاها منتقل میکنند تا لیستی از مشخصات مشتریان خود داشته باشند؛ که این امر اطلاعات محرمانه مشتریان را به خطر میاندازد. موضوع امنیت زمانی بیشتر به چشم میخورد که به کاربردهای RFIDدر پزشکی توجه کنیم.
مشکلات اجتماعی: بر اثر پیشرفتهای اخیر فرایند در بسیاری از مناطق دنیا از جمله فرانسه،نیوزیلند، نروژ و…فناوری RFID برای تشخیص هویت افراد استفاده میشود. این امر به عقیده بسیاری از افراد نامطلوب است؛ زیرا شخصیت اجتماعی و انسانی آنها را زیرسوال برده و سبب میشود که به انسانها به چشم یک ربات نگریسته شود.
۷-۱-۸-۲کاربردهای RFID:
شکل ۱۵-۲ کاربردهای RFID