۷/۴۷
۲۰× ۹۰
۰/۳۳
۹/۱۳
۵/۱۴
۷/۴۴
خ) مدیریت علفزار- اتلاف خاک و رواناب:
هاکوم ساین[۲۰] در سال ۱۹۸۵ فرسایش خاک علفزار را تحت مدیریتهای مختلف برآورد کرد و نشان داد که چراندن بیش از حد دام نه تنها پوشش گیاهی را کاهش میدهد بلکه لایهی بالایی خاک را به دلیل فشردگی و جدا شدن ذرات خاک توسط سم حیوانات از بین برده و خراب میکند. برای مثال:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول ۱- ۱۱- اتلاف خاک و رواناب تحت مدیریت علفزارها
مدیریت
رواناب ( ٪)
اتلاف خاک (تن در هکتار)
چرای بیش از حد
۲۷
۳۷/۲
چرای مناسب
۱۹
۷۹/۰
عدم چرا
۱۱
۴۰/۰
۳) مدیریت محصول:
الف) سیستم خاکورزی:
تطابق عملیات حفظ آب و خاک با الگوی خاک ورزی و کشت محصولات زراعی منجر به افزایش فرصت نفوذ رواناب به درون خاک میشود.
خاکورزی موجب افزایش:
- شدت نفوذ
- کاهش تبخیر
- افزایش نفوذ ریشه گیاه در لایههای عمیقتر خاک میشود.
افزایش نفوذ منجر به ذخیره آب بیشتر در ناحیه محصولات میشود. خاکورزی عمیق برای مواقع بسیار خشک سال ضروری است، زیرا به ریشهها اجازه میدهد تا پتانسیل رشد خود را نشان داده و با تقویت نفوذ رطوبت به خاک، از تبخیر آن جلوگیری میکند. در اراضی شیبدار عمل خاکورزی همراه با زراعت همتراز موجب:
- حفظ و نگهداری و نفوذ آب باران میشود.
- فرسایش خاک به دلیل کاهش رواناب کاهش مییابد.
دسترسی بیشتر آب موجود در خاک برای محصولات و کاهش نیاز به آبیاری تکمیلی از دیگر مزایای این روش است.
ب) سیستم بدون خاکورزی:
اجرای سیستم بدون خاکورزی یا اجرای حداقل خاکورزی نیاز به توجه خاص به ویژه در مورد محصولات زراعی مانند نارگیل، فوفل (از خانوادهی نخل)، کائوچو دارد. در این سیستم باقیماندهی محصول میتواند بر روی سطح خاک به عنوان کود گیاهی باقی بماند. علفهای هرز را می توان با مواد شیمیایی کنترل کرد و تنها نیاز است که مقدار بسیار کمی خاک برای کشت یا کوددهی در اطراف گیاه مورد تعرض قرار گیرد. چنین سیستم کاهندهی خاکورزی، بویژه در توپوگرافی موجی میتواند پتانسیل آب خاک را به طور قابل توجهی افزایش داده و همچنین در برابر فرسایش خاک محافظت خوبی به عمل آورد.
۲) خاکپوشی (مالچینگ):
در اراضی خشک و مستعد به خشکسالی، کوددهی خوب گیاهی با بهره گرفتن از پسماندهی مواد آلی (ارگانیک) منطقهی دانه را مرطوب نگهداشته و به افزایش تولید محصول کمک میکند. کوددهی گیاهی عمل پخش کردن مواد خارجی بر روی سطح خاک است تا بتواند:
- رطوبت خاک را در طول دوران خشکسالی حفظ کند.