۱۲-۳ سازگاری
۱-۱۲-۳ بررسی اثر بسترهای کشت مختلف برای سازگاری گیاهکهای گل بنفشه
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با ۳ بستر کشت کوکوپیت، پرلایت و مخلوط کوکوپیت و پرلایت به نسبت (۱:۱) همراه با ۵ تکرار انجام گرفت. گیاهچههای ریشه دار شده بعد از فروبری چند ثانیهای در محلول ۲ گرم در لیتر قارچکش بنومیل در گلدانهای حاوی محیطهای مواد تشکیل دهنده بستر که در کیسههای پلی اتلینی قابل اتوکلاو شده قرار داده شده و در اتوکلاو استریل شدند، کشت گردید و با آب مقطر آبیاری شدند و سپس درب کیسهها بسته شدند. پس از ۳ روز درب کیسهها را باز کرده و آبیاری مجدد، این بار درب آن ها آزادتر بسته شدند. بعد از یک هفته کیسهها برداشته شدند. آبیاری گیاهکها تا هفته دوم با محلول هوگلند نیم قدرت و بعد از آن با محلول تمام قدرت انجام شد. بعد از ۶ هفته گیاهچههای سازگار شده به گلدانهای سفالی محتوی خاک، ماسه و کود به نسبت ۱:۱:۱ منتقل شدند.
شاخصهای اندازه گیری درصد زنده مانی و طول بلندترین شاخساره بودند.
۱۳-۳ تجزیه و تحلیل دادهها
در تمام آزمایشهای انجام شده،تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزار SAS و MSTATC انجام شد.
میانگین دادهها با آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح ۵ ٪ مقایسه شده و نمودارها با نرم افزار Excel رسم شدند.
نتایج
فصل چهارم
نتایج
فصل چهارم
۱-۴ گندزدایی ریزنمونه ها
گندزدایی بذرهای گل بنفشه با الکل اتیلیک ۷۰% و هیپوکلریت سدیم ۵% صورت گرفت. تیمار اول بیشترین درصد آلودگی و تیمارهای سوم و چهارم کمترین درصد آلودگی را نشان دادند.
۱-۱-۴ اثر نوع تیمار گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای گل بنفشه ( Viola odorata)
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر نوع تیمار گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای گل بنفشه در سطح ۰۱/۰ درصد (۰۱/۰ P<) معنی دار بود (جدول ۱-۴).
جدول ۱-۴ تجزیه واریانس اثر نوع تیمار گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای گل بنفشه
منابع تغییرات درجه آزادی میانگین مربعات ــــــــــــــــــــــــــــــــ درصد آلودگی |
نوع تیمار گندزدایی ۳ **۱۰۷۵ خطای آزمایش ۸ ۳۳/۳۳ |
ضریب تغییرات (درصد) - ۷۵/۲۵ |
*، ** و ns به ترتیب بیانگرتفاوت معنی داری در سطح احتمال ۵٪، ۱٪ و عدم تفاوت معنی دار
بررسی اثر نوع تیمار گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای گل بنفشه نشان داد که بین تیمارها تفاوت آماری در سطح یک درصد (۰۱/۰ P=) وجود داشت. بیشترین درصد آلودگی (۴۰ %) در تیمار الکل اتیلیک ۷۰ درصد به مدت ۳۰ ثانیه و هیپوکلریت سدیم ۵ درصد به مدت ۳ دقیقه و کمترین درصد آلودگی (۰ %) در ۲ تیمار الکل اتیلیک ۷۰ درصد به مدت ۳۰ ثانیه و هیپوکلریت سدیم ۵ درصد به مدت ۵ دقیقه و تیمار الکل اتیلیک ۷۰ درصد به مدت ۱ دقیقه و هیپوکلریت سدیم ۵ درصد به مدت ۵ دقیقه مشاهده شد (نمودار۱-۴).
نمودار ۱-۴ اثر نوع تیمار گندزدایی بر درصد آلودگی بذرهای گل بنفشه در شرایط کشت بافت.
*ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، در سطح احتمال ۱% آزمون دانکن تفاوت معنی دار ندارند.
۲-۱-۴ آزمایش اثر غلظت های مختلف محیط کشت MSبر درصد جوانه زنی بذرهای گل بنفشه
نتایج تجزیه واریانس نشان داد، اثر غلظتهای مختلف محیط کشت MS بر درصد جوانه زنی بذرهای گل بنفشه در سطح ۱ درصد (۰۱/۰ P<) معنی دار بود.
جدول ۲-۴ اثر غلظتهای مختلف محیط کشت MS بر درصد جوانه زنی بذرهای گل بنفشه.
منابع تغییرات درجه آزادی میانگین مربعات ــــــــــــــــــــــــــــــــ درصد جوانی زنی |
نوع محیط کشت ۱ **۲۹۰۴ خطای آزمایش ۴ ۳۳/۲۴ |
ضریب تغییرات (درصد) - ۲۶/۸ |
** بیانگر تفاوت معنی داری در سطح احتمال ۵٪
بررسی اثر غلظتهای مختلف محیط کشت MS بر درصد جوانه زنی بذرهای گل بنفشه نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی بذرها (۶۶/۸۸ %)، در محیط کشت MS 10/1 غلظت مشاهده شد و کمترین درصد جوانه زنی (۶۶/۳۷ %)، در محیط کشت MS کامل اتفاق افتاد که از لحاظ آماری باهم اختلاف معنی داری داشتند (نمودار ۲-۴).