۱۲۶ ، ۶/۳
۱۹۸۸
Sadowski
۲-۵/۱
۵/۱-۰۵/۰
۵
۱۹۹۶
Kelly
۷-۶
۲۳۷/۰-۱۱/۰
۳
۲۰۰۰
Springham
۹
۱-۴/۰
۷/۱
۲۰۰۹
Roshan
جدول(۴-۱): مقادیر n گزارش شده در مراجع مختلف[۲۶]
با توجه به جدول، با افزایش n طیف انرژی دوترون سریعتر افت میکند. در بخشهای بعدی این فصل این موضوع مورد بررسی قرار میگیرد.
برای تعیین تعداد هسته ها ی نیتروژن ۱۳ تولید شده در هدف جامد گرافیت، طیفی از دوترون که در آزمایشگاه با بهره گرفتن از طیف سنج مغناطیسی اندازه گیری شده است را در نظر می گیریم [۱۹]. دادههای آزمایشگاهی را روی نمودار برده و با یک تابع نمایی متناسب میکنیم.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل(۴-۴) : طیف دوترون
شکل (۴-۴) طیف دوترون اندازه گیری شده در آزمایشگاه را نشان می دهد.تابع متناسب با توزیع انرژی طیف دوترون (شکل۴-۴) در رابطه(۴-۸) مشخص شده است.
(۴-۸)
تابع توزیع دوترون(معادله ۴- ۸) و تابع هدف ضخیم (معادله ۴- ۵) را در فرمول (۴-۶) قرار میدهیم و با جایگذاری مینیمم وماکزیمم انرژی طیف دوترون، و ، میتوان تعداد هستههای نیتروژن ۱۳ را محاسبه کرد. حداکثر انرژی طیف دوترونی که از آزمایشگاه گرفتیم و حداقل انرژیی که واکنش انجام میشود، میباشد.
۴-۱-۳ محاسبه اکتیویته
با بهره گرفتن از تعداد هسته های نیتروژن۱۳محاسبه شده از طریق رابطه(۴-۶) میتوان اکتیویته حاصل از طیف آزمایشگاهی که در شکل (۴-۴) نمایش داده شده است را با بهره گرفتن از رابطه محاسبه کرد که در آن ثابت واپاشی بوده و برابر با است (برای نیتروژن۱۳ ). اکتیویته محاسبه شده از طیف دوترون مورد بررسی برابر با A=0.616kBq میباشد.
۴-۲ مقایسه اکتیویته آزمایشگاهی با اکتیویته محاسبه شده از طیف دوترون
اکتیویته بدست آمده در آزمایشگاه بعد ار ۳۰ ثانیه بمباران گرافیت برای ۱شات تخمین زده شده است[۱۵] و اکتیویته محاسبه شده برای طیف آزمایشگاهی دوترون بر اساس فرآیندی که در قسمت قبل گفته شد برابر است با: ، همان طور که ملا حظه می شود اکتیویته آزمایشگاه ۱۰ برابر اکتیویته محاسبه شده است. دلیل این تفاوت این است که :۱) تابع تیک تارگت وهمچنین تابعی که با طیف آزمایشگاهی دوترون متناسب قرار می دهیم به خوبی تمام داده ها را در بر نمی گیرد.۲) طیف دوترونی که در اختیار داریم توسط طیف سنج مغناطیسی اندازه گیری شده است و در طیف سنج مغناطیسی دوترون های شتاب گرفته شده از یک پین هول به اندازه ۲۵ عبور میکند.[۱۹] درحالی که درآزمایشگاه یک گرافیت به طول و به فاصله از تنگش در مقابل دوترون های شتاب داده شده از تنگش قرارداده شده است. زاویه بین تارگت و دوترون های خروجی از تنگش تقریبا درجه می باشدکه در مقابل زاویه پین هول بسیار بزرگتر است. به همین دلیل اکتیویته آزمایشگاه باید بیشتر از اکتیویته محاسبه شده از این طیف باشد.
۴-۳ بررسی رابطه توان تابع نمایی (n) و اکتیویته(A)
برای بررسی رابطه بین توان تابع نمایی و اکتیویته ۲ روش بررسی می شود: ابتدا اکتیویته مجموعه ای از طیفهای آزمایشگاهی دوترون محاسبه می شود و از روی اکتیویته طیف ها رابطه بین n وA نشان داده میشود. سپس از روی یک فرمول تئوری این رابطه نشان داده میشود و نمودارهای مربوطه رسم میشود.
۴-۳-۱ محاسبه اکتیویته طیفهای آزمایشگاهی دوترون
در این بخش به بررسی اکتیویته ۳ مجموعه از طیفهای دوترون در فشارهای ۴,۶,۸mbar که توسط طیف سنج مغناطیسی اندازه گیری شده است میپردازیم [۱۹]. اکتیویته برای طیفهای دوترون طبق فرایند گفته شده در بخش دوم این فصل محاسبه میشود. علت انتخاب این طیفها برای بررسی اکتیویته، نزدیکی شرایط آزمایشگاهی این طیفها (شامل فشار گاز دوتریوم، نوع دستگاه و…) به شرایط آزمایشگاهی که اکتیویته در آن اندازهگیری شده است[۱۵]، میباشد.
* مجموعه اول فشار ۴mbar:
Emax=1.37614 , Emin=0.525
A=1.198KBq
Emax=0.82577
A=36.28Bq
Emax=1.500
A=0.221KBq