ضرایب
عامل
۶۹۳۱/۷۷
۰۰۲۳/۱۰-
۲۸۸۷/۲۰
۲۲۲۷/۲
۳۴۱۶/۰
۴۳۴۴/۷-
۸۰۰۰/۰-
۲۷۴۰/۲
۹۵۸۵/۰
۷۵۹۰/۰-
X0
X1
X2
X3
X1 X2
X1 X3
X2 X3
در شکل (۱-۱۱) برای آنیلین بلو از شرایط بهینه به دست آمده به وضوح مشاهده میشودکه بین مقادیر تجربی و مقادیر تئوری تطابق خوبی وجود دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل (۱-۱۱) شرایط بهینه بدست آمده برای آنیلین بلو: غلظت رنگ، ۶۰ میلیگرم بر لیتر؛ مقدار جاذب، ۱۵۵ میلیگرم؛ زمان استیرر، ۴۰ دقیقه
در شکل (۱-۱۲) برای آزوکارمین جی از شرایط بهینه به دست آمده به وضوح مشاهده می شود که بین مقادیر تجربی و مقادیر تئوری تطابق خوبی وجود دارد.
شکل (۱-۱۲) شرایط بهینه بدست آمده برای آزوکارمین جی: غلظت رنگ، ۷۰ میلیگرم بر لیتر؛ مقدار جاذب، ۱۰۶ میلیگرم؛ زمان استیرر، ۲۵ دقیقه
۴-۱-۱-۴-۳- اثر غلظت رنگ بر میزان حذف آن
غلظت اولیه رنگ اثر زیادی بر روی میزان حذف و جذب سطحی آن دارد و هرچه زمان هم زدن افزایش پیدا کند میزان میلیگرم آنالیت جذب شده بر واحد وزن جاذب افزایش پیدا می کند و از آنجایی که غلظت اولیه رنگ به عنوان نیروی محرکه بر مقاومتهای انتقال جرم بین محلول و سطح جاذب باید غلبه کند، در غلظتهای بالاتر رنگ مقدار جایگاههای فعال جاذب کمتر خواهد شد بنابراین غلظت رنگ بر روی حذف آن تاثیر مستقیم دارد. معمولا افزایش غلظت رنگ باعث افزایش سرعت انتقال جرم می شود و برهمکنش بین جاذب و رنگ را افزایش میدهد و در غلظتهای بالاتر رقابت برای جذب جایگاههای فعال افزایش مییابد و سرعت جذب کمتر می شود. و با افزایش غلظت رنگ تا حد خاصی درصد جذب کمتر می شود و با توجه به شکلهای (۱-۱۱) و (۱-۱۲) مقادیر بهینه غلظت بدست آمده برای آنیلین بلو وآزوکارمین جی به ترتیب ۶۰ و ۷۰ میلیگرم بر لیتر میباشد [۳۸ و ۳۹].
۴-۱-۱-۴-۴- اثر مقدار جاذب
با افزایش مقدار جاذب تا مقادیر بهینه در هر غلظت رنگ جایگاههای خالی و اشغال نشده افزایش یافته و در نتیجه درصد حذف رنگ زیاد می شود. میزان جذب سطحی رنگها با افزایش مقدار جاذب افزایش مییابد و مکانهای جذبی بیشتری در دسترس وجود دارد. با توجه به شکلهای (۱-۱۱) و (۱-۱۲) مقادیر بهینه مقدار جاذب بدست آمده برای آنیلین بلو وآزوکارمین جی به ترتیب ۱۵۵ و ۱۰۶ میلیگرم میباشد [۳۸ و ۳۹].
۴-۱-۱-۴-۵- اثر زمان تماس
زمان هم زدن یکی از پارامترهای موثر بر میزان جذب رنگ بر روی یک جاذب است که تعیین کننده سنتیک و زمان آزمایش میباشد. نتایج حاصل از شکلهای (۱-۱۱) و (۱-۱۲) بیانگر این است که با افزایش زمان تا رسیدن به زمان بهینه حداکثر حذف رنگ در هر غلظت و به وسیله هر یک از مقادیر جاذب صورت میگیرد و بعد از آن دیگر حذب رنگ تغییر چندانی نمیکند و مقادیر بهینه به دست آمده برای آنیلین بلو و آزوکارمین جی به ترتیب ۴۰ و ۲۵ دقیقه میباشد.
۴-۱-۱-۴-۶- تحلیل سطح پاسخ برای میزان حذف رنگ
نمودار سه بعدی سطح پاسخ برای ماکزیمم درصد حذف رنگهای آنیلین بلو و آزوکارمین جی، با رسم پاسخ در برابر دو متغیر (به ترتیب غلظت رنگ/مقدار جاذب، غلظت رنگ/ زمان و زمان/ مقدار جاذب) با بهره گرفتن از نرم افزار مینی تب که سطح پاسخ برای دو متغیر مستقل در صورتی که متغیر سوم ثابت نگه داشته می شود را نشان میدهد.
شکل(۱- ۱۳) رسم سه بعدی سطح پاسخ درصد حذف آنیلین بلو را نشان میدهد. A نمودار سه بعدی درصد حذف آنیلین بلو در برابر غلظت رنگ/مقدار جاذب نشان میدهدکه بیشترین مقدار درصد حذف آنیلین بلو در غلظت اولیه رنگ حدود ۶۰ میلیگرم برلیتر و مقدار جاذب ۱۵۵ میلیگرم قرار دارد. B نمودار سه بعدی درصد حذف آنیلین بلو در برابر غلظت رنگ/ زمان نشان میدهدکه بیشترین مقدار درصد حذف آنیلین بلو در ناحیه ۶۰ میلیگرم بر لیتر و زمان حدود ۴۰ دقیقه قرار دارد. C نمودار سه بعدی درصد حذف آنیلین بلو در برابر زمان/ مقدار جاذب نشان میدهدکه بیشترین مقدار درصد حذف آنیلین بلو در ناحیه حدود ۴۰ دقیقه و مقدار جاذب حدود ۱۵۵ میلیگرم قرار دارد.
شکل (۱- ۱۴) رسم سه بعدی سطح پاسخ درصد حذف آزوکارمین جی را نشان میدهد. A نمودار سه بعدی درصد حذف آزوکارمین جی در برابر غلظت رنگ/مقدار جاذب نشان میدهدکه بیشترین مقدار درصد حذف آزوکارمین جی در غلظت اولیه رنگ حدود ۷۰ میلیگرم برلیتر و مقدار جاذب ۱۰۶ میلیگرم قرار دارد. B نمودار سه بعدی درصد حذف آزوکارمین جی در برابر غلظت رنگ/ زمان نشان میدهدکه بیشترین مقدار درصد حذف آزوکارمین جی در ناحیه ۷۰ میلیگرم بر لیتر و زمان حدود ۲۵ دقیقه قرار دارد. C نمودار سه بعدی درصد حذف آزوکارمین جی در برابر زمان/ مقدار جاذب نشان میدهدکه بیشترین مقدار درصد حذف آزوکارمین جی در ناحیه حدود ۲۵ دقیقه و مقدار جاذب حدود ۱۰۶ میلیگرم قرار دارد.
Dye
time
Dye
ads
rem
rem
A
B
time
ads
rem
C
شکل(۱-۱۳) نمودار سطح پاسخ آنیلین بلو نشان دهنده اثر(A غلظت رنگ/مقدار جاذب (B غلظت رنگ/ زمان C) مقدار جاذب/ زمان
ads
Dye