۰/۰۱۲۸
Y = 0/047x + 0/45
۱۳
P2+P3+P4
۰/۰۵۱۴
۰/۲۹۱
۳
۰/۰۰۰۶۸۹
Y = 0/54x + 0/21
۱۴
P1+P3+P4
۰/۰۳۸۵
۰/۵۵۴
۴
۰/۰۰۱۶
Y = 0/61x + 0/18
Group of four variables
۱۴
P1+P2+P3+P4
۰/۰۰۰۹
۰/۹۷۶
۱۲
۱/۸۲ × ۱۰-۱۰
Y = 0/95x + 0/026
aMean squared error
b Correlation coefficient
c Iteration number
dBest linear equation
نتایج موجود در جدول (۴-۳) نشان میدهد که P1 به دلیل MSE پایینتر (۰۱۹۳/۰) به عنوان موثرترین پارامتر در گروه یک متغیرها میباشد. همانطور که در جدول (۴-۳) نشان داده شده است، مقدار MSE به طور قابل توجهی کاهش یافته زمانی که P1 در تعامل با سایر متغیرها در گروه¬های دیگر مورد استفاده قرار گرفت. حداقل مقدار MSE در گروه دو با تعامل بیشتر P2 حدود ۰۱۶۴/۰ تعیین شد. حداقل مقدار MSE در گروه سه با بهره گرفتن از تعامل P1 + P2 + P3، ۰۰۸۶/۰ بود. زمانی که P4 در تعامل با سایر متغیرها در گروه چهار مورد استفاده قرار گرفت مقدار MSE از ۰۰۸۶/۰ تا ۰۰۰۹/۰ کاهش یافت.
۴-۴- مقایسه داده های آزمایشگاهی و شبکه عصبی
۴-۴-۱- اثر pH بر استخراج
به خوبی ثابت شده است که pH علاوه بر داشتن اثرات فیزیکی و شیمیایی مختلف، یک پارامتر مهم در تعویض یون فرآیندهای جذب سطحی میباشد (Cay et al., ۲۰۰۴). تغییر در pH بر روند جذب، از طریق تفکیک گروه های عاملی به عنوان سایت فعال سطح جاذب تأثیرگذار است. جذب از گونه های مختلف آنیونی و کاتیونی بر روی جاذب را می توان بر اساس رقابت در جذب یون های H+ و OH- توسط جاذب توضیح داد (Mondal, 2010). در این پژوهش تاثیر pH روی میزان استخراج یونهای منگنز در گستره۱۱-۸ بررسی گردید.
شکل ۴-۴- اثر pH روی میزان استخراج یون منگنز
همانطور که در شکل (۴-۴) نشان داده شده است، بیشترین استخراج در ۱۱=pH برای یونهای منگنز می باشد. در pH اسیدی به دلیل وجود یونهای H+ و رقابت با آنالیت مورد نظر، در جذب شدن بر روی سطح فعال جاذب، درصد استخراج بیشتر میباشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۴-۲- اثر مقدار جاذب
پس از به دست آوردن مقدار pHبهینه، اثر مقدار جاذب بر روی جذب آنالیت در مقادیر ۱/۰، ۱۵/۰، ۲/۰، ۲۵/۰، ۳/۰،۳۵/۰ گرم از ضایعات چای مورد آزمایش و مطالعه قرار گرفت. همانطور که در شکل (۴-۵) مشاهده میشود، بیشترین مقدار جذب برای منگنز در ۳۵/۰ گرم از جاذب مشاهده شد و درصد استخراج بعد از این مقادیر تقریبا ثابت میباشد.