محصول مشتری
رقابت در کسب و کار مشتری
پتانسیل سودآوری (بخشی زاده، ۱۳۹۱، ص ۵۵)
۲-۲-۴) روند جلب مشتری
روند جلب مشتری به چندین شیوه انجام میگیرد. شش راه برای جلب و جذب مشتری عبارتند از:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
برخورد مناسب با مشتری
مشخص نمودن مزیت رقابتی در هنگام خرید مشتری
ایجاد انگیزه ی پایدار، جهت تکرار خرید
حفظ مشتریان جهت ایجاد وفاداری
استفاده از حمایت مشتریان در تبلیغ جایگاه محصولات
پاسخگویی صحیح به مشتریان ناراضی (اسکندری و همکاران، ۱۳۸۹، ص ۱۳۵)
۲-۲-۵) حفظ و نگهداری مشتری
بیل گیتس[۸۱] (۲۰۰۰)، میگوید: ناراضیترین مشتریان، مهمترین منبع عبرت و یادگیری برای سازمانها هستند. برخی از دست اندکاران بازاریابی، آن را هنر یافتن . نگهداری مشتری، تعریف نموده اند. این تعریف را میتوان گسترش داده و به صورت بازاریابی، دانش و هنر یافتن، نگهداری و پرورش مشتریان سودآو می باشد، تبیین نمود. بازاریابان دیروز، تنها در اندیشهی یافتن مشتری بودند. گروه فروش در پی شکار مشتریان تازه بود و رشد دادن مشتری مفهومی برای شرکتها نداشت. دستیابی به هر مشتری تازه، نشان پیروزی به حساب میآمد. با مشتریان موجود هم بدون هیچ ذوق و دلبستگی ویژهای رفتار میشد اما امروزه، وضع دگرگون شده است. نگهداری و رشد مشتریان به اصلیترین و اساسیترین اهداف شرکتها مبدل گشته. شرکتها برای به دست آوردن هر مشتری، هزینه سنگینی را پذیرفتهاند و رقباء نیز پیوسته در پی ربودن آنان میباشند. از دست دادن یک مشتری صرفا برابر با از دست دادن فروش نوبت آینده نیست، بلکه از دست دادن هر مشتری به معنای از دست دادن خرید تمام عمر وی خواهد بود. مطالعات نشان می دهند که هزینه جلب یک مشتری تازه، پنج برابر هزینه خشنود نگهداشتن مشتری کنونی میباشد. نکتهی منفی دیگر این است که چند سال طول میکشد تا مشتری تازه در حد و اندازه مشتری پیشین از شرکت خرید نماید. بنابراین، هدف هر شرک تولیدی و خدمات، آن است که مراقب میزان خشنودی مشتریان از کالاها و خدمات باشد، آنان را در چنگال خود اسیر مپندارد و گهگاه خدمات ویژهای به آنان عرضه نماید و از بهره برداری از بازخورد یادآوریها و اندیشه های آنان، غافل نشود (کاتلر، ۱۳۸۸، ص ۲۱۰).
تنها درصورت تمرکز منابع بر فرصتها و ایجاد ارزش برای مشتریان است که میتوان به مزیت رقابتی پایدار دست یافت و پشتوانهای محکم برای ادامه حیات سازمان و کسب رهبری در آن عرصه از رقابت را پیدا کرد. ریچهلد[۸۲] (۱۹۹۶)، عنوان کرد که به دلایل زیر نگهداری مشتریان برای سازمان ها به همراه خواهد داشت:
هزینه های جذب مشتریان ممکن است زیاد باشد، بنابراین مشتریان سودآور نخواهند بود مگر اینکه آنها برای مدت بیشتری حفظ شوند و از شرکت خرید نمایند.
جریان های سودهای کسب شده از مشتریان حفظ می شود و مشتری وفادار، شرکت را در پوشش هزینه های خود یاری میرساند.
با خریدهای بیشتر مشتریان از شرکت، درآمدها افزایش مییابد و شرکت از کارآیی بیشتری در ارائه ی خدمات به مشتریان برخوردار می شود، بنابراین هزینهها کاهش مییابد.
مشتریان خشنود و حفظ شده (وفادار) موجب جذب دیگر مشتریان بالقوه برای شرکت خواهند بود.
برقراری روابط با مشتریان با مشتریان برای آنها ارزشمند است و در نتیجه مشتریان وفادار حساسیت کمتری به قیمت خواهند داشت (اسکندری و همکاران، ۱۳۸۹، ص ۱۳۵).
۲-۲-۶) تجزیه و تحلیل مشتری در محیط خارجی
تجزیه و تحلیل مشتری (مصرف کننده) که اولین مرحله از تجزیه و تحلیل محیط خارجی میباشد، شامل شناخت بخشها و گروه های مشتریان سازمان، انگیزشهای هر بخش و نیازهای ناشناخته میباشد. منظور از شناخت گروه، شناسایی انواع بازارهای محصول و ساختارهای اخذ تصمیم استراتژی سرمایه گذاری می باشد. تجزیه و تحلیل انگیزشهای مشتریان، اطلاعاتی درباره این نکته فراهم میآورد که آیا بنگاه می تواند جهت کسب و نگهدارای مزیت رقابتی پایدار تلاش نماید؟ نیاز پنهان، نیازی است که توسط محصولات موجود مشخص نمیگردد. این نیاز از نظر استراتژیکی بسیار حائز اهمیت است چرا که ممکن است منجر به بیداری رقبا شده و موجب کسب برتری برای آنها گردد. هدف از تحلیل محیط خارجی و تحلیل محیط داخلی دو چیز است: کمک به ایجاد گزینه های استراتژیک و فراهم سازی معیارهایی برای انتخاب استراتژی (عباسی و ترکمنی، ۱۳۸۹، ص ۴۰).
۲-۲-۷) برنامه ی جذب و حفظ مشتریان عمده
این برنامه با توجه به اطلاعات زیر تهیه میگردد:
پروفایل مشتری: این پروفایل دربرگیرندهی اطلاعاتی نظیر: اطلاعات مشتری، شعبات شرکت، اندازه شرکت (کارمندان، درآمد، شاخه و غیره)، مدیران ارشد، اطلاعات محصولات و روش های پرداخت.
سوابق مشتری
اهداف اصلی مشتری
استراتژی مشتری
اهداف اصلی فروش شرکت
اطلاعات پرسنل مرتبط با مشتری شامل: مدیر مستقیم مربوطه، اعضای تیم، اعضای تیم پشتیبانی و سایر اطلاعات
اطلاعات رقبا شامل: محصولات رقبا، قیمت محصولات رقبا، قراردادهای رقبا، نقاط قوت و ضعف رقبا و تبلیغات رقبا (بخشی زاده، ۱۳۹۱، ص ۵۸)
۲-۲-۸) ایجاد سیستم اندازه گیری سودآوری مشتری
شرکت نسبت به سودآوری مشتری خود چه میزان آگاهی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، ایجاد سیستم اندازه گیری سودآوری مشتری ضروری به نظر میرسد. گزارش سودآوری مشتری را میتوان از خروجی های مهم این سیستم دانست. سرفصلهای گزارش سودآوری مشتری عبارتند از:
ارزش فروش ناخالص
تخفیفات
هزینه های تحویل
هزینه های تمام شده ی کالا
هزینه های فروش
هزینه های آموزش
سایر هزینهها
سودآوری مشتری (شافر[۸۳] و همکاران، ۲۰۰۱، ص ۱۱۶)
۲-۲-۹) ایجاد سیستم اندازه گیری رضایت مشتری
بدون شک ارتباط با مشتریان به نتیجه مطلوب نخواهد رسید، مگر اینکه رضایت مشتری افزایش یابد. لذا استقرار سیستمی که بتواند رضایت مشتری را اندازه گیری کند، حیاتی به نظر میرسد. این سیستم باید بر مبنای مدلی مناسب برای سنجش رضایت مشتری قرار گیرد و اطلاعاتی قابل اعتماد و معتبر از میزان رضایت مشتریان کلیدی ارائه دهد (بخشی زاده، ۱۳۹۱، ص ۵۹).
برخلاف تئوری بازاریابی کلاسیک که هنرش در جذب مشتریان جدید و تاکید آن بیشتر بر انجام معاملات، متمرکز بود تا ایجاد ارتباط با دیگران، با شدت گرفتن رقابت بین شرکتها در مشترییابی برای محصولات و خدماتشان و همچنین افزایش قدرت مشتری در دنیای رقابتی امروز، شرکتها نه تنها باید به دنبال جذب مشتریان جدید باشند، بلکه حفظ و نگهداری مشتریان قبلی و برقراری روابطی مستحکم با ایشان را نیز باید مورد توجه قرار دهند. دنیای امروز مملو از تغییرات و دگرگونیها است. تغییر در فناوری، تغییر در اطلاعات، تغییر در خواسته های افراد، تغییر در ادراکات مصرف کنندگان و تغییر در نوع و ماهیت بازارهای جهانی اما مهمترین تغییرات ایجاد شده در صحنهی کسب و کار، تغییر در ارزشهای قابل عرضه به مشتریان بوده است که به عنوان عامل اصلی موفقیت در سازمان های فعلی شناخته می شود و سازمانهای پیشرو در هر صنعت موفقیت خود را مدیون توانایی در عرضه و ارائه ارزش بیشتر به مشتریان در مقایسه با رقبای خویش میدانند. کیگان[۸۴]، از صاحبنظران علم بازاریابی، معتقد است که تنها درصورت تمرکز منابع بر فرصتها و ایجاد ارزش برای مشتریان است که میتوان به مزیت رقابتی پایدار دست یافت و پشتوانهای محکم برای ادامه حیات سازمان و کسب رهبری در آن عرصه از رقابت را پیدا کرد (حق گویی، ۱۳۸۹، ص ۴۲).
۲-۲-۱۰) بازاریابی رابطهای
از آنجا که کیفیت ارتباط با مشتری، در مفهوم بازاریابی رابطهای تحقق مییابد، لذا در ادامه به تبیین و تشریح بازاریابی رابطهای پرداخته خواهد شد. بازاریابی رابطهای به ایجاد روابط بلندمدت و متقابل با افراد و سازمانها و گروه های ذینفع اشاره دارد و اساس آن برقراری روابط مطلوب و موثر به منظور حفظ و نگهداری آنها است. در میان گروه های ذینفع، مشتری مهمترین بوده و بازاریابی رابطهای، مشتری را به دیدهی یک دارایی پر ارزش مینگرد که مستهلک نمی شود و اگر چه در ترازنامه شرکتها جایی ندارد، اما در حقیقت از تمامی اقلام ترازنامه با ارزشتر است. بازاریابی رابطهای صرفا به دنبال این نیست که محصولات و خدمات را در مکان، زمان و قیمت مورد تقاضای بازار هدف در اختیارش قرار دهد، بلکه می خواهد چنان روابطی با بازار هدف ایجاد کند که مجددا در آینده از او خرید کنند و دیگران را نیز به این کار ترغیب نمایند. بازاریابی رابطهای به دنبال آن است که مشتریان بیشتری را حفظ کرده و حتی المقدود مشتریان کمتری را از دست دهد (عیدی و عباسی، ۱۳۸۸، ص ۹۶).
تعریف انجمن بازاریابی امریکا از بازاریابی رابطهای عبارت است از: بازاریابی رابطهای، بازاریابی با هدف آگاهانه برای توسعه و ادارهی روابط بلندمدت و قابل اعتماد با مشتریها، عرضه کنندگان، توزیع کنندگان و سایر عوامل موجود در محیط بازاریابی میباشد. یک ایده اساسی و پایه ای در بازاریابی رابطهای این مهم است که هدف مدیران بازاریابی، توسعه ارتباطات بلندمدت با بهره گرفتن از یک ساختار مزایای چندگانه برای طرفین ارتباطی میباشد. این مزایا از طریق اعمال همکاری طرفین به دست می آید. مورگان و هانت[۸۵] (۱۹۹۴)، بیان می کنند که همکاری، مستلزم مشارکت فعالانه طرفین برای رسیدن به مزایای دو جانبه و متقابل بوده و همکاری احتمال موفقیت در روابط را افزایش میدهد (رضایی و الهی راد، ۱۳۸۷، ص ۹۳).
میتوان گفت که، امروزه کلید موفقیت هر کسب و کاری در حفظ و نگهداری مشتریان فعلیاش میباشد. مشتریان همواره مرکز توجه فعالیتهای بازاریابی بوده اند. بازاریابی رابطهای توجهی خود را معطوف به تک تک مشتریان و ایجاد یک رابطه بلندمدت بین مشتری و شرکت نموده است. تلاش های بسیاری به منظور توسعه یک مدل جامع بازاریابی رابطهای انجام شده است. به ویژه لینگرین[۸۶] یک مدل جامع را ارائه نموده است. اجزای مدل مذکور در شکل ۲-۲ نشان داده شده است. در واقع، بازاریابی رابطهای، مجموعه فعالیتهایی است که هدف از آن، ایجاد پیوندهای بلندمدت و سودمند میان سازمان و مشتریانش برای تامین مزیت متقابل برای طرفین است. بازاریابی رابطهای به عنوان ساختار چند بعدی، اجزایی دارد که مدیران در توجه به آنها انتظارات و خواسته های مشتریان را فعالانه مدیریت مینمایند، به گونه ای که سازمان را قادر میسازد تا این توقعات را برآورده کند یا فراتر از آنها عمل نماید (ایزکواردو و کیلان[۸۷]، ۲۰۰۵، ص ۲۳۵).
ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی در رابطه با بررسی تاثیر ...