- یکی از مهمترین مشکلات موجود بر سر اجرای طرح مذکور را میتوان کمبود و در برخی از موارد عدم وجود اطلاعات در مورد منطقه مورد مطالعه و پتروشیمی اراک در مدارک علمی و نیز در ادارات مرتبط موجود در شهر اراک دانست. یکی از مزایای روش پرومته نسبت به روش سنتی اجرا شده در این مطالعه را میتوان نیاز کمتر به اطلاعات راجع به موقعیت و وضعیت منطقه مورد مطالعه دانست.
- معیارهای روش پرومته بر اساس نظرات صاحبنظران داخلی و خارجی تعیین شده و نسبت به روش پاستاکیا تعدادبیشتری از معیار را دربر میگیرد.
- در مرحله ای از روش کار پرومته معیارهای موجود بر اساس نظر کارشناسان حیطههای مختلف با توجه به منطقه مورد مطالعه وزندهی شده اند و همه معیارها دارای وزن یکسان نیستند. این امر می تواند کمک شایانی در جهت پیشبرد اهداف ارزیابی ارزیابی اثرات محیطزیستی طرح مذکور باشد.
- در روش پرومته بیان می شود پروژه از لحاظ کدام یک از معیارها مناسب بوده و از لحاظ کدام یک در رده پایینتری قرار دارد در حالی که روش پاستاکیا تنها رتبه بندی گزینه ها را بر عهده دارد.
- تجزیه و تحلیل بسیار حساس روش پرومته سبب می شود که با تغییر وزن معیارها، توابع مطلوبیت، پارامترهای آستانه و سطوح محدودیت در نتایج نهایی تغییر ایجاد شود.
- در این روش به تصمیم گیران مختلف اجازه داده می شود که علاوه بر تصمیمهای گروهی، نظرات فردی خود را مطرح کنند. این امر سبب می شود که هر فرد قادر باشد ایدههای خود را مطرح کرده و نوعی نوآوری به حساب می آید.
- از دیگر مزایای روش پرومته انعطاف پذیری آن و قابلیت انطباق آن با محیط مورد مطالعه میباشد. در مطالعه حاضر نیز این قابلیت انطباق از ویژگیهای مثبت روش به کار میرود.
قابل ذکر است که در پژوهش مورد بررسی اولین بار برای ارزیابی اثرات محیطزیستی از روش چندمعیاره پرومته استفاده شد و در سایر نقاط دنیا نیز روش مذکور در حیطه ارزیابی اثرات استفاده چندانی نشده است. به همین دلیل در این بخش به بررسی مقالاتی که در زمینه تصمیم گیریهای محیطزیستی با روشهای چندمعیاره بوده اند پرداخته می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در تحقیق حاضر پس از انجام فرایند پرومته با توجه به کیفی بودن داده های پایه پروژه، روش مذکور به عنوان روشی مناسب برای ارزیابی اثرات در نظر گرفته شد در تحقیق دیگر در سال نیز الرشدان در سال ۱۹۹۹ از روش پرومته در برای ارزیابی اثرات منابع آب اردن بهره گرفتند. طی پژوهشی که این گروه به انجام رسانیدند و بیان کردند که این روش به طور قطع برای تصمیم گیریهای محیطزیست و نیز رتبه بندی و طبهبندیهای محیطزیستی کارا میباشد. همچنین در پژوهش آنها مطرح شد که این روش می تواند به عنوان ابزاری توانا در حل مسائل حیطه ارزیابی و نیز مشکلات ایجاد شده در نتیجه مواجهه با معیارهای متناقض به کار رود. همچنین در مطالعه مورد بررسی بیان شد که روش پرومته روشی بسیار سریع و قابل فهم بوده و به تصمیم گیران دید وسیع و مناسبی را در رابطه با گزینه ها و معیارهای مورد بحث میدهد.
یکی دیگر از ویژگیهای یک روش ارزیابی مناسب آن است که انعطافپذیر بوده و بتواند معیارهای متنوع کیفی و کمی را به طور همزمان در نظر گیرد. همچنین سرعت بالا از دیگ ویژگیهای یک روش خوب مییاشد. پرومته این ویژگیها را دارا بوده و از این لحاظ برای ارزیابی اثرات مناسب میباشد. در مطالعه ای دیگر، خدابخشی و جعفری در سال ۱۳۸۹ نیز عنوان کردند که روش مورد نظرشان که بر روی ارزیابی اثرات محیطزیستی سد اردبیل با روش چندمعیاره الکتره- تی آر آی دارای سرعت مناسب و نیز انعطافپذیری بالایی است. آنها همچنین بیان کردند که حضور و دخالت تصمیم گیران مختلف در این حیطه نیز از مزیتهای روشهای چندمعیاره به شمار میرود. در مطالعات دیگر کبیر و سوتانا سام در سال ۲۰۱۴ و هابس در سال ۱۹۸۶ و هابس در سال ۱۹۷۹ بیان کردند که روشهای چندمعیاره دارای انعطافپذیری در امر تصمیم گیری میباشد. همچنین حاتمی- ماربینی و همکاران در سال ۲۰۱۳ به این نتیجه رسیدند که روشهای چندمعیاره به تصمیم گیران ارزش داده و تصمیم گیری در این حیطه را سادهتر مینماید. در مطالعه انجام شده داده های جمعآوری شده از منطقه مورد مطالعه( پتروشیمی اراک) بسیار کم بوده و از دقت مناسب برخوردار نبود. یکی از مزایای روش مورد بحث توانایی استفاده از داده های با دقت کم و ارائه جزئیات کامل است. آچیلاس و همکاران نیز در سال ۲۰۱۱ نیز در تحقیق خود به این نتیجه رسیدند که روشهای چندمعیاره توان مقابله با داده های ورودی کم دقت را دارند و زینگ- مینگ و همکاران در سال ۲۰۱۳ عنوان کردند که روشهای چندمعیاره و به خصوص روش پرومته دارای دقت زیاد در محاسبات و جزئیات مناسب میباشد. روش ارائه شده به دلیل داشتن طرح گایا قدرت نمایش دیداری مناسبی برای داده ها میباشد. این امر در تحقیق کبیر و سوتانا سام در سال ۲۰۱۴ نیز مطرح شد.
۵-۲- مقایسه انواع روشهای معمول ارزیابی اثرات محیطزیستی در ایران با روش پرومته:
۵-۲-۱- از معمولترین روشهای سنتی ارزیابی اثرات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رهیافتهای ویژه به زمان و مکان:
این روشها به طور معمول همانند فرمهای آمادهای هستند که برای انواع طرحهای توسعه مختلف ارائه شده اند. در این روش هر نوع طرح توسعه فرم مخصوص به خود را دارد. با اینکه این روش، روش کاملی نیست ولی از طرف سازمانهای مختلف تقاضا می شود.
- روش فهرست یا چکلیست[۶۶]: این روش، مبتنی بر همه اثرات ممکن است. باید توجه داشت که در روش ذکر شده در مرحله انتخاب گزینه ها همه ورودی ها با یک ارزش بیان میگردند در حالی که همه گزینه و اثراتی که بر محیط پیرامون طرح توسعه عمل می کنند دارای یک ارزش و اهمیت برابر نیستند. بنابراین روش چکلیست نمیتواند به عنوان روشی کامل در ارزیابی اثرت توسعه مطرح گردد. همچنین در این روش فرد تصمیمگیرنده قبل از اجرای ارزیابی اثرات و چکلیست مورد نظر پیش بینیهایی در مورد آثار توسعه بر روی محیطزیست و بخشی از محیط که قرار است به واسطه محیطزیست تخریب شود کرده و در نهایت اعداد به دست امده را با پیش بینیهای خود مقایسه کرده و اجرا و یا عدم اجرای طرح مورد نظر میرسد. این امر زیاد علمی نبوده و می تواند به دلیل احتمال خطای فرد تصمیمگیرنده مشکلاتی را به وجود آورد.
- روش ماتریس[۶۷]: از ماتریسهای مورد استفاده در ارزیابی اثرات توسعه میتوان به ماتریس لئوپولد اشاره کرد. این ماتریسها تقریبا جزو روشهای معمول و نسبتا جدید در حیطه ارزیابی میباشند. از ایرادات این روش می توان گفت که روش ماتریس معمولا ارزشهایی در رابطه با معنیدار بودن فاکتورها ارائه نمیکنند و تصمیم گیران را با مشکل تحلیل جداول مملو از اعداد تنها میگذارند.
۵-۲-۲- سایر روشهای معمول در ایران:
- روش شبکه ها[۶۸]: این روش روابط بین اجزای مختلف طرح توسعه، فعالیتهای آن، عوامل محیطزیستی و دیگر بخشهای تحت تاثیر را نشان میدهد. روش مورد بحث، به نسبت کامل بوده ولی هنگامی که تمام عوامل مورد بحث را به صورت یکجا نشان میدهد بسیار پیچیده و مبهم شده و نمی توان در آن به مقایسه گزینه ها و ارزیابی کمی شرایط قبل و بعد از پروژه و نیز وزندهی اثرات مختلف پرداخت.
- روی هم گذاری نقشهها[۶۹] و [۷۰]GIS: در این روش نقشهها بر روی یکدیگر گذاشته شده و نشان داده می شود که هر منطقه توانایی تحمل چه میزان توسعه را دارد. همچنین بیان به طور بصری به ما نشان میدهد که توانایی هر منطقه به چه میزان است. ولی در روش ذکر شده هیچ صحبتی از اهمیت نسبی معیارها نسبت به هم به میان نمیآید. GIS نمونه ای امروزی از این گروه به شمار میرود.
- مدلها[۷۱]: اگرچه این مدلها میتوانند به همراه ماتریس و یا چک لیست گزینه مناسبی برای ارزیابی اثرات به شمار روند ولی در این روش نیز اثرات به واسطه کلمات صورت گرفته و تصمیم گیری صرفا بر پایه کلمات برای تصمیم گیران دشوار است.
- روشهای ارزیابی چندمعیاره:
همانطور که گفته شد روشهای چندمعیاره برای هر دوی داده کمی و کیفی مناسب بوده و تقریبا تمامی اصولی که برای یک ارزیابی اثرات موفق مورد نیاز است را دارا میباشد.
فرضیات پژوهشی:
- روش فرارتبهای پرومته در محیط فازی روشی موثر و کارا با امکان کاربرد در ارزیابی اثرات توسعه پتروشیمی میباشد.
صنایع پتروشیمی به دلیل اهمیت خاصی که از نظر نوع محصولات و نقش استراتژیک آنها و نیز به خاطر آلودگیهای محیطزیستی فراوان دارای اهمیت به خصوصی از هر نطر و نیز از لحاظ ارزیابی اثرات به شمار میروند. همچنین این صنایع دارای داده های کمی و کیفی توام بوده و از این لحاظ روش پرومته می تواند روش مطلوبی برای آن به شمار رود. همچنین به دلیل تضاد نظری که همیشه بین مسئولین صنعت و محیطزیست وجود دارد باید با بهره گرفتن از روشی ساده و نیز استفاده از مسئولین حیطههای مختلف از جمله خود پتروشیمی از ایجاد ابهامات در این مورد جلوگیری کرد. یکی از تواناییهای پرومته برطرف کردن ابهامات میباشد. همچنین سادگی و استفاده از نظر کارشناسان مختلف از ویژگیهای این روش است.
- نتایج روش پرومته در محیط فازی سودمندتر از روشهای معمول ارزیابی اثرات در یک مطالعه موردی صنعت پتروشیمی است.
همانطور که در فصل چهار مطرح شد حدودا در ۵۰% از موارد نتایج به دست آمده از هر دو روش یکسان بوده و در ۵۰% از گزینه ها ، نیز نتایج به دست آمده از دو روش مورد مطالعه نزدیک به یکدیگر میباشد. این در حالی است که همانطور که ذکر آن رفت روشهای ارزیابی توسعه کنونی در ایران همگی تنها داده های کمی را شامل شده و برای داده های کیفی مناسب نیستند و یا بسیار پیچیده بوده و دارای روش اجرای بسیار پیچیده و نیز فهم دشوار است. از این رو روش ارائه شده در مطالعه حاضر، روش مورد بررسی به دلیل در بر گرفتن هر دوی داده های کمی و کیفی و نیز فهم و فرمولهای ساده و روش اجرای نسبتا آسان سودمند میباشد.
پیشنهادات:
- با توجه به اینکه در مطالعه اخیر رو سایر مطالعات انجام شده در رابطه با روشهای چندمعیاره و روش پرومته توانایی این روش در مطالعات محیطزیستی ثابت شده است پیشنهاد می شود که در سایر مطالعات محیط زیستی نسز از این روش استفاده شود.
- پیشنهاد می شود برای ارزیابی اثرات محیطزیستی از سایر روشهای چندمعیاره نیز استفاده شده و قابلیتها و مزیتهای روشهای مذکور با یکدیگر مقایسه گردد.
- همانطور که ذکر آن رفت علی رغم مشکل در زمینه به دست آوردن اطلاعات پایه در مورد منطقه مجتمع پتروشیمی اراک انجام پروژه با روش پرومته میسر شد. به همین دلیل پیشنهاد می شود که در پروژه های عظیمی که با کمبود اطلاعات مواجه هستند نیز از این روش استفاده گردد.
پیوست ۱: طرحهای مشمول ارزیابی اثرات محیطزیستی
ملاحظات
منطقه ۹