۱۳و۱۲و۱۴و۱۵و۱۶
۳-۹-روایی و پایای ابزار سنجش
مفهوم روایی (اعتبار) [۱۰۰] به این سوال پاسخ میدهد که ابزار اندازه گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد؟ بدون آگاهی از اعتبار ابزار اندازه گیری نمیتوان به دقت دادههای حاصل از آن اطمینان داشت (بازرگان، سرمد و حجازی، ۱۳۸۴، ص۱۷۰). روش های متعددی برای تعیین اعتبار اندازه گیری وجود دارد که عبارتند از: ۱- اعتبار محتوا[۱۰۱] ۲- اعتبار ملاکی[۱۰۲] ۳- اعتبارسازه[۱۰۳] ۴- اعتبار عاملی[۱۰۴](بازرگان، سرمد و حجازی، ۱۳۸۴،ص ۱۷۱). در این تحقیق از روش اعتبار محتوا برای مشخص کردن اعتبار پرسشنامه استفاده شده است. اعتبار محتوا معمولاً نوعی اعتبار است که معمولاً برای بررسی اجزای تشکیل دهنده یک ابزار، اندازه گیری به کار برده می شود. به منظور تعیین میزان اعتبار و روایی پرسشنامه، پس از تهیه و تنظیم آن با اساتید راهنما و مشاور و خبرگان حوزه مشورت گردید و نهایتا پس از اصلاحاتی، پرسشنامه نهایی شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
قابلیت اعتماد یا پایایی یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازهگیری است که معین میکند ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی ارائه میدهد (بازرگان، سرمد و حجازی، ۱۳۸۴، ص۱۶۶). برای محاسبه ضریب قابلیت اعتماد ابزار اندازهگیری، شیوههای مختلفی به کار برده میشود که از جمله میتوان به روش بازآزمایی(اجرای دوباره آزمون)، روش موازی (همتا)، روش تنصیف (دونیمه کردن)، روش کودر- ریچاردسون و روش آلفای کرونباخ اشاره کرد (بازرگان، سرمد و حجازی، ۱۳۸۴، ص۱۶۶). در تحقیق حاضر به منظور محاسبه و برآورد میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. اگر مقدار آلفای کرونباخ از ۷۰/۰ بیشتر باشد پایایی سوالات قابل قبول است. به منظور محاسبه پایایی پرسشنامه پس از آماده شدن آن تعداد ۳۴ پرسشنامه در بین کارکنان و مدیران توزیع شد و پس از جمع آوری مقدار آلفای کرونباخ آن محاسبه گردید که در جدول۳-۴ مقدار آلفای کرونباخ برای متغیرهای مختلف مشاهد می شود . همانگونه که مشاهده می شود همه سوالات پرسشنامه از پایایی بالای ۷۰/۰ برخوردار هستند که نشانگر درجه پایایی و قابلیت اعتماد بالای پرسشنامه است؛ طبق نتایج تحقیق، میزان پایایی پرسشنامه های مدیریت دانش، توانمندسازی به ترتیب برابر با ۹۰۶/۰، ۸۴۳/۰ و بطور کلی پرسشنامه نهایی تحقیق برابر ۹۰۲/۰ میباشد(نتایج مشروح آزمون آلفای کرونباخ در قسمت پیوست آورده شده است).
جدول(۳-۴)ضرایب آلفای کرونباخ برای سوالهای مختلف مربوط به پرسشنامه
متغیر
ابعاد
تعداد سوال ها
آلفای کرونباخ
مدیریت دانش
خلق دانش(زیر ساخت)
۵
۷۰۷/۰
تسهیم دانش(فرهنگ/ساختار سازمانی)
۶
۷۹۳/۰
به کارگیری دانش(بهره برداری)
۵
۷۴۰/۰
ذخیره دانش(فرایند های دانش)
۷
۸۵۵/۰
پرسشنامه کلی مدیریت دانش
۲۳
۹۰۶/۰
توانمند سازی
احساس معنی داری در شغل
۳
۷۶۴/۰
احساس شایستگی در شغل