- آیا بین خانوارهای شهری و روستایی از نظر سازههای مدل اعتقاد بهداشتی تفاوت آماری معناداری وجود دارد؟
*نتایج حاصل از مقایسه بین حساسیت درک شده پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی آنان در سطح یک درصد تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در حساسیت درک شده آنان نسبت به ضرر و زیان وارده از گرد و غبار تأثیر به سزایی داشته است و پاسخگویان در این زمینه دیدگاه متفاوتی با یکدیگر دارند. به عبارت دیگر دلیل اینکه روستائیان بیشتر از شهرنشینان احساس آسیب پذیری بیشتری را از صدمات گرد و غبار دارند می تواند نوع شغل و مکان زندگی آنها باشد، واینکه روستاییان بیشتر در بیرون از منزل قرار دارند و درمعرض گرد و غبار می باشند، در صورتی که اکثریت شهرنشینان شرایط کاری آنها نسبت به روستائیان بسیار متفاوت می باشد و از نظر آسیب پذیری از صدمات و پیامدهای بوجود آمده نسبت به روستائیان در امنیت بیشتری هستند.
نتایج نشان می دهد که بین شدت درک شده پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی آنان در سطح یک درصد تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در شدت درک شده آنان نسبت به ضرر و زیان وارده از گرد و غبار تأثیر به سزایی داشته است و پاسخگویان در این زمینه دیدگاه متفاوتی با یکدیگر دارند. می توان بیان داشت که در این بین روستائیان بیشتراز شهرنشینان شدت صدمات و آثار سوء گرد و غبار را درک کرده اند و این شدت درک شده از طرف روستائیان می تواند ناشی از آسیب پذیری آنها از نظر مکان زندگی، نوع شغل و همچنین میزان دسترسی به امکانات درمانی، بهداشتی(درمانگاه ها پزشکی، داروخانه ها…) باشد و شهرنشینان از این حیث در وضعیت بهتری نسبت به روستائیان قرار دارند.
همچنین بین موانع درک شده پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی آنان در سطح یک درصد تفاوت آماری معنیداری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در درکشان نسبت به موانع انجام رفتارها و اقدامات عملی از قبیل خرید ماسک و دوجداره کردن پنجره ها برای مقابله با ضرر و زیان و آسیب های وارده از گرد و غبار تأثیر به سزایی داشته است و پاسخگویان در این زمینه دیدگاه متفاوتی با یکدیگر دارند و هر کدام با توجه به روستایی یا شهر بودن موانع مختلفی را برای مقابله داشته اند که در اولویت بندی گویه های موانع درک شده، این موارد در شهر و روستا نیز ذکر شده است. به عبارت دیگر روستائیان موانع بیشتری را برای بکارگیری رفتارهای مقابله ای و محافظتی نسبت به صدمات حاصله از گرد و غبار درک کرده اند که این موانع باز هم به نوع شغل و همچنین مکان و دسترسی یا عدم دسترسی سریع و راحت به مراکز پزشکی و… بستگی دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نتایج نشان میدهد که بین منافع درک شده پاسخگویان نسبت به رفتارهای مقابلهای با گرد و غبار بر حسب محل زندگی آنان در سطح یک درصد تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که روستائیان در قیاس با شهرنشیان منافع بیشتری برای انجام رفتارهای مقابله ایی نسبت به گرد و غبار متصور هستند. به عبارت دیگر می توان اینگونه بیان داشت که باتوجه به اینکه اکثریت روستائیان درآمدشان از راه کشاورزی(دامداری، زراعت و باغداری) می باشد، طبیعتاً بیشتر از ساکنین شهر در معرض مستقیم با گرد و غبار قرار دارند، لذا چنانچه کشاورزان از نظر سلامتی دچار آسیبی شوند، با توجه به اینکه شغل کشاورزی تقرییا روزانه نیاز به فعالیت و حضور در زمین و یا مرتع دارد، کشاورزان برای انجام امور روزانه خود دچار مشکل می شوند. به همین دلیل روستائیان برای حفظ سلامتی خود در روزهای گرد و غباری از پوشش بدنی مناسب(کلاه، چفیه، پیراهن آستین بلندو…) استفاده می کنند.
نتایج نشان می دهند که بین خودکارآمدی پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در خودکارآمدی آنان نسبت به گرد و غبار تأثیری ندارد.
بین راهنمای عمل پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی آنان در سطح پنج درصد تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که روستائیان برای مقابله با پیامدها و آسیب های گرد و غبار به دنبال راه های بهتری بوده اند. و دلیل آن می تواند این باشد که روستاییان بدلیل حضور بیشتر خود در محیط بیرون از منزل در معرض آسیب های بیشتری از گردوغبار هستند.
طبق نتایج بین رفتار پاسخگویان در زمینه گرد و غبار بر حسب محل زندگی آنان در سطح یک درصد تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. این نتیجه بیانگر آن است که محل زندگی پاسخگویان در رفتار آنان نسبت به اتخاذ و انجام رفتارها و اقدامات عملی برای انجام مقابله با ضرر و زیان و آسیب های وارده از گرد و غبار تأثیر به سزایی داشته است و پاسخگویان در این زمینه رفتار متفاوتی داشته اند. به عبارت دیگر روستاییان رفتار مقابلهای بیشتری برای محافظت در زمینه های مختلف پیرامون زندگی از خود انجام می دهند و این می تواند بیانگر آسیب پذیری روستاییان نسبت به شهرنشینان باشد.
-همبستگی
-همبستگی میان سازههای نظریه رفتار برنامه ریزی شده بین کل پاسخگویان
طبق نتایج بین “نگرش” با “هنجار ذهنی"رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک در صد وجود دارد. “نگرش” با “نیت رفتاری “رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک در صد وجود دارد. “نگرش” با “خودکارآمدی"رابطه مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. و بین “نگرش” با “رفتار"رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک در صد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان نگرش اعضاء خانوارها مثبتتر باشد، آن خانواده از هنجارذهنی، نیت رفتاری ، خودکارآمدی و رفتار بیشتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می باشند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با نگرش مثبتتر، از هنجارذهنی، نیت رفتاری و خودکارآمدی بیشتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار هستند.
همچنین طبق نتایج بین متغیرهای “هنجارذهنی” با “نیت رفتاری “، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. و “هنجارذهنی” با “خودکارآمدی"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. و بین “هنجارذهنی” با “رفتار"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان هنجارذهنی اعضاء خانوارها قویترباشد، آن خانواده از نیت و خودکارآمدی قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می باشند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با هنجارذهنی مثبتتر، خودکارآمدی، نیت رفتاری و رفتار قویتری برای مواجهه با گرد و غبار داشته اند.
طبق یافته ها بین “نیت رفتاری ” با “رفتار ” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان نیت رفتاری اعضاء خانوارها مثبت تر باشد، آن خانواده از رفتار قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می باشند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با نیت رفتاری مثبتتر، رفتار قویتری برای مواجهه با گرد و غبار داشته اند.
طبق نتایج بین “خودکارامدی” با “رفتار ” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان خودکارآمدی اعضاء خانوارها بیشتر تر باشد، آن خانواده از رفتار قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می باشند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با خودکارآمدی بیشتر، رفتار قویتری برای مواجهه با گرد و غبار دارند.
- همبستگی میان سازههای نظریه باور بهداشتی بین کل پاسخگویان
طبق نتایج بین “حساسیت درک شده” با “شدت درک شده"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارت دیگر هر چقدر که افراد نسبت به پیامدها و ضرر و زیان گردوغبار حساس تر بشوند، به همان اندازه نگران شدت این آسیب ها می شوند. و می توان گفت هر چقدر حساسیت درک شده بیشتر باشد، شدت درک شده نیز بیشتر می شود.
طبق نتایج"حساسیت درک شده” با “موانع درک شده"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارت دیگر می توان بیان کرد هر چقدر حساسیت درک شده بیشتر باشد، موانع درک شده برای مقابله و اتخاذ رفتارهای مناسب نیز بیشتر می شود.
طبق نتایج"حساسیت درک شده” با ” منافع درک شده “، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارت دیگر می توان بیان کرد هر چقدر حساسیت درک شده بیشتر باشد، منافع درک شده برای مقابله و اتخاذ رفتارهای مناسب نیز بیشتر می شود. یعنی خانوارها در صورت انجام رفتارهای مقابله ای با آسیب ها، منافعی را درک می کنند و این منافع درک شده سبب می شود خانوارها رفتارهای مقابله ای خود را بیشتر مد نظر قرار بدهند و همیشه در صدد انجام آنها برآیند.
طبق نتایج"حساسیت درک شده” با “راهنمای عمل"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان حساسیت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از راهنمای عمل مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با حساسیت درک شده بیشتر راهنمای عمل بیشتری در مواجهه با گرد و غبار داشته اند.
مطابق با نتایج"حساسیت درک شده” با “رفتار"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان حساسیت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده رفتارهای مثبت و بیشتر و قویتری را در مواجهه با گرد و غبار به کار میگیرد. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با حساسیت درک شده بیشتر رفتار مقابله ای بیشتری در مواجهه با گرد و غبار را دارند.
بین ” شدت درک شده ” با “موانع درک شده” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان شدت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از موانع درک شده بیشتری تری در مواجهه با گرد و غبار مواجهه می شود. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با شدت درک شده بیشتر موانع درک شده بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار دارند.
بین ” شدت درک شده ” با “منافع درک شده” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان شدت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از منافع درک شده بیشتری تری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می گردند.. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با شدت درک شده بیشتر منافع درک شده بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار کسب می کنند.
مطابق با نتایج بین ” شدت درک شده ” با “منافع درک شده” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان شدت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از منافع درک شده بیشتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می گردند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با شدت درک شده بیشتر منافع درک شده بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار کسب می کنند.
بین ” شدت درک شده ” با “خودکارآمدی” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان شدت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده خودکارآمدی بیشتری در مواجهه با گرد و غبار از خود نشان می دهند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با شدت درک شده بیشتر خودکارآمدی بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار از خود نشان می دهند.
مطابق با نتایج بین ” شدت درک شده ” با “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان شدت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده رفتار بیشتری در مواجهه با گرد و غبار از خود نشان می دهند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با شدت درک شده بیشتر رفتار مقابله ای بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار از خود نشان می دهند.
بین ” شدت درک شده ” با “راهنمای عمل” در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان شدت درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از راهنمای عمل مثبتتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با شدت درک شده بیشتر، راهنمای عمل مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار داشته اند تا رفتار مناسبتری را در مواجهه با گرد و غبار داشته باشند.
مطابق با نتایج بین ” موانع درک شده ” با “منافع درک شده” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان موانع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از منافع درک شده بیشتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار می گردند. یا به عبارتی خانوارهای با موانع درک شده بیشتر منافع درک شده بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار کسب می کنند.
مطابق با نتایج جبین ” موانع درک شده ” با “خودکارآمدی” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان موانع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده خودکارآمدی بیشتری در مواجهه با گرد و غبار از خود نشان می دهند. یا به عبارتی خانوارهای با موانع درک شده بیشتر خودکارآمدی بیشتری نیز در مواجهه با گرد و غبار از خود نشان می دهند.
مطابق با نتایج بین ” موانع درک شده ” با “راهنمای عمل” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان موانع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از راهنمای عمل، مثبتتر و قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با موانع درک شده بیشتر راهنمای عمل مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار داشته اند.
مطابق با نتایج بین ” موانع درک شده ” با “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان موانع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از رفتار، مثبتتر و قویتری در مواجهه با گرد و غبار استفاده می کند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با موانع درک شده بیشتر رفتارهای مقابله ای مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار از خود بروز می دارند.
از دیگر نتایج بدست آمده می توان به همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد بین “منافع درک شده” با “خودکارآمدی” اشاره کرد.به این معنی که هر چه میزان منافع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از خودکارآمدی قوی تر و مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با منافع درک شده بیشتر خودکارآمدیبیشتری در مواجهه با گرد و غبار دارند.
مطابق با نتایج بین ” منافع درک شده ” با “راهنمای عمل” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان منافع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از راهنمای عمل، مثبتتر و قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با منافع درک شده بیشتر راهنمای عمل مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار داشته اند.
بین ” منافع درک شده” با “رفتار"، همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان منافع درک شده خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از رفتار قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است و قصد دارد رفتارهای مثبتتری را اتخاذ کند، یا به عبارتی دیگر خانوارهای با منافع درک شده بیشتر، رفتار مثبتتری در مواجهه با گرد و غبار انجام بدهند و نیز در نظر دارند رفتارهای مقابلهای مناسبی را از خود نشان دهند.
مطابق با نتایج بین “خودکارامدی” با “راهنمای عمل” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان خودکارامدی خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از راهنمای عمل، مثبتتر و قویتری در مواجهه با گرد و غبار برخوردار بوده است. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با خودکارامدی بیشتر راهنمای عمل مثبت تری در مواجهه با گرد و غبار داشته اند.
بین “خودکارامدی” با “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به این معنی که هر چه میزان خودکارامدی خانوارها بیشتر باشد، آن خانواده از رفتار، قویتری در مواجهه با گرد و غبار استفاده می کند. یا به عبارتی دیگر خانوارهای با خودکارامدی بیشتر رفتارهای مقابله ای مفیدتری در مواجهه با گرد و غبار انجام می دهند.
- همبستگی متغیرهای مستقل پژوهش با متغیرهای مدل رفتار برنامه ریزی شده بین کل پاسخگویان
طبق نتایج بین متغیر مستقل “سن” با “نگرش"، “هنجارذهنی"، “نیت رفتاری “، “خودکارآمدی” و “رفتار” همبستگی معنی داری وجود ندارد. همچنین بین متغیر مستقل “میزان هزینه ماهیانه خانوار” با “نگرش"، “هنجارذهنی” و “نیت رفتاری ” و “رفتار” همبستگی معنی داری وجود ندارد اما با متغیر “خودکارآمدی” همبستگی مثبتی در سطح پنج درصد وجود دارد، یعنی اینکه با افزایش میزان هزینه ماهیانه خانوار، میزان خودکارآمدی خانوارها نیز افزایش می یابد و می توان بیان داشت که وضعیت مالی خانوارها در تصمیم گیری برای به کارگیری راههای مقابله ای با گرد و غبار تأثیر گذار است. و بین متغیرهای مستقل “میزان تحصیلات"، “تعداد اعضای خانوار"و “تعداد افراد شاغل در خانوار” با “نگرش"، “هنجارذهنی"، “نیت رفتاری “، “خودکارآمدی” و “رفتار” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود ندارد.
- همبستگی متغیرهای مستقل پژوهش با متغیرهای مدل اعتقاد بهداشتی بین کل پاسخگویان
همچنین بین متغیر مستقل سن با “حساسیت درک شده"، “شدت درک شده"، “موانع درک شده"، “منافع درک شده"، “خودکارآمدی"، “راهنمای عمل” و “رفتار” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود ندارد. اما بین متغیرمستقل “میزان هزینه ماهیانه خانوار” با “حساسیت درک شده” و “خودکارآمدی” در سطح پنج درصد همبستگی مثبت وجود دارد. یعنی اینکه هرچقدر که میزان هزینه ماهیانه خانوار افزایش یابد اعضای خانوارها حساسیت درک شده انها بیشتر می شود. و هر چقدر که خانوارها خودکارآمدی آنها بیشتر می شود باعث افزایش هزینه های ماهیانه خانوارها می شود. و همچنین متغیرهای “میزان تحصیلات” و “تعداد اعضای خانوار” با متغیرهای مدل باور بهداشتی هیچگونه همبستگی معنی داری وجود ندارد.
- آیا بین رفتار و نیت رفتاری خانوارهای شهری و روستایی با سازه های رفتار برنامه ریزی شده رابطه ای معنا داری وجود دارد؟
و بین سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر حسب روستایی بودن بین “نگرش” با “هنجارذهنی"، “نیت رفتاری “، “خودکارآمدی” و “رفتار” همبستگی معنیداری وجود ندارد. همچنین بین “هنجارذهنی” با “نیت رفتاری ” همبستگی معنیدار و مثبتی در سطح ۹۹ درصد وجود دارد، به این معنی که هر چقدر هنجارذهنی افراد در زمینه گرد و غبار بیشتر باشد، نیت آنها برای اتخاذ رفتارهای مقابلهای قویتر می شود. اما با متغیر “خودکارآمدی” و “رفتار” همبستگی معنیداری وجود ندارد، و بین “نیت رفتاری ” با “خودکارآمدی” و “رفتار” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود ندارد. همچنین بین خودکارآمدی با رفتار همبستگی مثبت و معنی داری در سطح ۹۵ درصد وجود دارد. به عبارت دیگر هر چقدر خودکارآمدی افراد بیشتر باشد رفتار مثبتتری جهت مقابله با اثرات گرد و غبار انجام می دهند. همچنین بر حسب شهری بودن بین “نگرش” با “هنجارذهنی"، “نیت رفتاری ” و “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد و با"خودکارآمدی” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود ندارد. به عبارت دیگر هر چقدر نگرش مثبت تر باشد هنجار ذهنی و نیت رفتاری و رفتار افراد برای اتخاذ رفتارهای مقابلهای در مواجهه با گرد و غبار بیشتر و قویتر میباشد. همچنین بین “هنجارذهنی” با “نیت رفتاری ” و “خودکارآمدی” همبستگی مثبت و معنیداری در سطح یک درصد وجود دارد، به این معنی که هر چقدر هنجار ذهنی افراد در زمینه گرد و غبار بیشتر باشد، نیت رفتاری و خود کارآمدی آنها برای اتخاذ رفتارهای مقابلهای قویتر می شود. اما با سازه “رفتار” همبستگی معنی داری وجود ندارد، و بین “نیت رفتاری ” با “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. اما با “خودکارآمدی” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود ندارد. همچنین بین “خودکارآمدی” با “رفتار” همبستگی مثبت و معنیداری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارت دیگر هر چقدر خودکارآمدی افراد بیشتر باشد رفتار مثبتتری جهت مقابله با اثرات گرد و غبار انجام می دهند.
- آیا بین رفتار و نیت رفتاری خانوارهای شهری و روستایی با سازههای اعتقاد بهداشتی رابطه ای معنا داری وجود دارد؟
بر اساس نتایج بین سازه های نظریه اعتقاد بهداشتی بر حسب روستایی بودن بین متغیرهای “حساسیت درک شده” با “شدت درک شده"، “موانع درک شده"، “منافع درک شده"، ” خودکارآمدی"، “راهنمای عمل” و “رفتار” همبستگی معنیداری وجود ندارد. همچنین بین متغیر “شدت درک شده” با موانع درک شده همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارت دیگر هر چقدر که شدت درک شده از سوی افراد بیشتر باشد موانع درک شده نیز جهت اتخاذ و انجام رفتارهای مقابله ای بیشتر می باشد. و همچنین بین متغیر “شدت درک شده” با سایر سازه ها هیچگونه همبستگی مثبت و معنی داری وجود ندارد. همچنین بین منافع درک شده با “خود کارآمدی"، “راهنمای عمل” و “رفتار” افراد در مواجهه با پیامدهای گرد و غبار هیچگونه همبستگی معنیداری وجود ندارد. و بین “خودکارآمدی” با “راهنمای عمل” و “رفتار” و همچنین “راهنمای عمل” با “رفتار” نیز هیچگونه همبستگی معنی داری وجود ندارد. و بین سازه های نظریه اعتقاد بهداشتی بر حسب شهری بودن بین متغیرهای “حساسیت درک شده” با “شدت درک شده"، “موانع درک شده"، “منافع درک شده"، “راهنمای عمل” و “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد، به عبارت دیگر هر چقدر حساسیت درک شده از گردو غبار بیشتر قابل درک باشد، شدت درک شده، موانع درک شده، منافع درک شده، راهنمای عمل و رفتار آنها نیز برای آمادگی و مقابله مثبتتر و قویتری بیشتر خواهد بود. و بین “حساسیت درک شده” با “خودکارآمدی” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود نداشته است. و بین سازههای “شدت درک شده” با “موانع درک شده"، “منافع درک شده” و “رفتار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد، به عبارت دیگر هر چقدر شدت درک شده از گردوغبار بیشتر باشد، موانع درک شده، منافع درک شده و رفتار آنها نیز برای آمادگی و مقابله با پیامدها قویتری خواهد بود. و همچنین بین “شدت درک شده” با “راهنمای عمل” هیچگونه همبستگی معنیداری وجود نداشته است. همچنین بین “موانع درک شده” با “منافع درک شده"، “خودکارآمدی"، “راهنمای عمل” و “رفتار” همبستگی مثبت و معنیداری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارتی هر چقدر که موانع درک شده بیشتر باشد، منافع درک شده از سوی افراد و خودکارآمدی و راهنمای عمل و همچنین رفتار آنها جهت مقابله با گردو غبار بیشتر و قویتر خواهد بود. همچنین بین “منافع درک شده” با “خودکارآمدی” و “رفتار” همبستگی مثبت و معنیداری در سطح یک درصد وجود دارد. به عبارتی هر چقدر که منافع درک شده از سوی افراد بیشتر باشد، خودکارآمدی و رفتار آنها جهت مقابله با گردو غبار بیشتر خواهد بود. و بین منافع درک شده با راهنمای عمل هیچگونه همبستگی معنی داری وجود ندارد و بین “خودکارامدی” با “راهنمای عمل” و “رفتار” همبستگی مثبت و معنیداری در سطح یک و پنج درصد وجود دارد. به عبارت دیگر میتوان اینطور بیان داشت که هر چقدر که خود کارآمدی افراد بیشتر باشد می تواند از راهنماهای عمل بیشتری کمک بگیرد و رفتار مثبتتر و قویتری نیز از خود نشان دهد. و در نهایت بین “راهنمای عمل ” با ” رفتار” هیچگونه ارتباط معنیداری وجود ندارد.
- آیا بین رفتار و نیت رفتاری خانوارهای شهری و روستایی با ویژگیهای زمینهای رابطه ای معناداری وجود دارد؟
-سازههای نظریه رفتار برنامه ریزی شده
بر اساس نتایج بین سازههای نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر حسب روستایی بودن بین متغیرهای “نگرش"، “هنجارذهنی"، “نیت رفتاری “، “خودکارآمدی” و “رفتار” با متغیر های مستقل “سن"، “میزان هزینه ماهیانه خانوار"، “میزان تحصیلات"، “تعداد اعضای خانوار” و “تعداد افراد شاغل در خانوار” همبستگی معنیداری وجود ندارد. اما بین متغیر “خودکارآمدی” با “میزان هزینه ماهیانه خانوار” همبستگی مثبت و معنی داری و با “تعداد اعضای خانوار” همبستگی منفی و معنیداری در سطح پنج درصد وجود دارد، به عبارت دیگر خودکارآمدی افراد با میزان هزینه ماهیانه خانوار رابطه مثبت و معنی داری دارد. یعنی هر چقدر که خودکارآمدی افراد بیشتر باشد میزان هزینه ماهیانه خانوارها به دلیل اتخاذ رفتارهای مقابله ای بیشتر می شود. و هر چقدر هم که تعداد اعضای خانوار بیشتر باشد افراد برای اتخاذ رفتارهای مقابلهای با گرد و غبار رفتارهای کمتری را میتوانند به کار بگیرند. همچنین سازههای نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر حسب شهری بودن بین متغیرهای “نگرش"، “هنجارذهنی"، “نیت رفتاری “، “خودکارآمدی” و “رفتار” با متغیرهای مستقل “سن"، “میزان هزینه ماهیانه خانوار"، “میزان تحصیلات"، “تعداد اعضای خانوار” و “تعداد افراد شاغل در خانوار” همبستگی معنیداری وجود ندارد. اما بین متغیر “هنجارهای ذهنی” با “میزان هزینه ماهیانه خانوار” همبستگی منفی و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد، به عبارت دیگر هنجارهای ذهنی افراد با میزان هزینه ماهیانه خانوار رابطه مثبت و معنی داری دارد. یعنی هر چقدر که هزینه ماهیانه خانوار بیشتر باشد، هنجارهای ذهنی افراد در مورد آسیب های وارده از گرد و غبار بیشتر می باشد.
- سازه های نظریه اعتقاد بهداشتی
بر اساس نتایج بین سازه های نظریه اعتقاد بهداشتی بر حسب روستایی بودن بین متغیرهای “حساسیت درک شده"، “شدت درک شده"، “موانع درک شده"، “منافع درک شده"، “خودکارآمدی"، “راهنمای عمل” و “رفتار” با متغیرهای مستقل “سن"، “میزان هزینه ماهیانه خانوار “، “میزان تحصیلات"، “تعداد اعضای خانوار” و “تعداد افراد شاغل در خانوار” همبستگی معنیداری وجود ندارد. اما بین متغیر “خودکارآمدی” با “میزان هزینه ماهیانه خانوار” همبستگی مثبت و معنی داری و با “تعداد اعضای خانوار” همبستگی منفی و معنیداری در سطح پنج درصد وجود دارد، به عبارت دیگر خودکارآمدی افراد با میزان هزینه ماهیانه خانوار رابطه مثبت و معنی داری دارد. یعنی هر چقدر که خودکارآمدی افراد بیشتر باشد میزان هزینه ماهیانه خانوارها بیشتر می شود و توانایی آنها برای اتخاذ رفتارهای مقابله ای کمتر می شود. و هر چقدر هم که تعداد اعضای خانوار بیشتر باشد افراد برای اتخاذ رفتارهای مقابله ای با گرد و غبار رفتارهای کمتری را می توانند انجام دهند. همچنین سازههای نظریه اعتقاد بهداشتی بر حسب شهری بودن بین متغیرهای “حساسیت درک شده"، “شدت درک شده"، “موانع درک شده"، “منافع درک شده"، “خودکارآمدی"، “راهنمای عمل” و “رفتار” با متغیرهای مستقل"سن"، “میزان هزینه ماهیانه خانوار"، “میزان تحصیلات"، “تعداد اعضای خانوار” و “تعداد افراد شاغل در خانوار” همبستگی معنیداری وجود ندارد. اما بین متغیر “شدت درک شده” با “میزان هزینه ماهیانه خانوار” همبستگی مثبت و معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد، به عبارت دیگر شدت درک شده افراد با میزان هزینه ماهیانه خانوار رابطه مثبت و معنی داری دارد. یعنی هر چقدر که هزینه ماهیانه خانوار بیشتر باشد، شدت درک شده از آسیب های گردوغبار از سوی افراد بیشتر می باشد. و این می تواند به دلیل مشکلات مالی موجود برای مقابله با صدمات گردوغبار مانند مراجعه به پزشک، تهیه دارو و… باشد که به دلیل مشکلات مالی امکان پذیر نمی باشد.
- تا چه حد سازه های مدل رفتار برنامه ریزی شده و مدل اعتقاد بهداشتی نیت رفتاری و رفتار افراد در خصوص مقابله با گرد و غبار را تبیین می کنند؟
به منظور شناسایی نقش متغیرهای رفتار برنامه ریزی شده و تئوری اعتقاد بهداشتی در پیش بینی نیت رفتاری و رفتار افراد تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد.