تجزیهوتحلیل دادههای تحقیق
۴-۱- مقدمه
یک از مراحل روش علمی تحقیق، تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده است. در هر تحقیق، تجزیه و تحلیل اطلاعات برای بررسی صحت و سقم فرضیات از اهمیت خاصی برخوردار است و از اصلی ترین و مهم ترین بخش های تحقیق محسوب می شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
تا به اینجای کار و در فصل ۱ و ۲ کلیات تحقیق و ادبیات نظری موضوع موردبررسی یعنی اثر سرمایه اجتماعی بر روی بهرهوری خدمات شهری، مشخص شدند. مؤلفههای اعتماد و مشارکت از میان مؤلفههای سنجش سرمایه اجتماعی انتخاب و در فصل ۳ تصمیم گرفته شد برای سنجش سرمایه اجتماعی از پرسشنامه، سنجش بهرهوری از روش تحلیل پوششی دادهها و در انتها برای کشف رابطه بین سرمایه اجتماعی و بهرهوری خدمات شهری از آماره آزمون آنالیز واریانس استفاده شود. در این فصل در پی فصول قبلی بهمنظور پاسخ به سؤالات پژوهشی و فرضیههای مرتبط با آن، تجزیهوتحلیل اطلاعات در ۴ بخش زیر پیگیری میشود.
بررسی عوامل ارتقاء سرمایه اجتماعی
سنجش بهرهوری خدمات شهری
سنجش سرمایه اجتماعی کارکنان شهرداری و شهروندان
در این بخش داده های گرداوری شده توسط پرسشنامه با بیان آمارتوصیفی مورد بررسی قرار می گیرند. بخش آمار توصیفی به بررسی متغییرهای جمعیت شناختی پاسخ دهندگان شامل سن، جنسیت، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل مورد بررسی قرار می گیرند.
۴- بررسی اثر سرمایه اجتماعی بر بهرهوری خدمات شهری
بررسی اثر سرمایه اجتماعی بر بهره وری خدمات شهری تحت یک فرضیه اصلی و دو زیر فرضیه فرعی از طریق آنالیز واریانس مورد بررسی قرار می گیرد.
۴-۲- عوامل ارتقاء سرمایه اجتماعی در جامعه موردبررسی (شهر قم)
همانطور که در فصل دو در بخش عوامل ارتقاء سرمایه اجتماعی عنوان کردیم، عوامل نهادی بسیاری هستند که منجر به ارتقاء سرمایه اجتماعی میشوند که از مهمترین آن ها میتوان به نهادهای دین، فرهنگ و نهادهای مدنی اشاره کرد. آنچه که مسلم است برای به نتیجه رسیدن استفاده از این عوامل نهادی برای تقویت و ارتقاء سرمایه اجتماعی و صدالبته ظهور و بروز آن در جامعه و بهرهگیری از فواید آن باید ابتدا جامعه موردنظر از منظر اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس با توجه به شرایط و ویژگیهای بومی آن منطقه، شهر یا کشور به ارائه راهکار عملیاتی مختص آن پرداخت.
با توجه به آنکه جامعه موردبررسی ما شهروندان شهر قم هستند و ما به دنبال افزایش سرمایه اجتماعی میان این شهروندان با شهرداری شهر قم هستیم بهتر آن است که ملاحظات زیر را در نظر بگیریم.
۱- شهر قم به علت وجود بارگاه حضرت معصومه (س) یکی از قطبهای مذهبی کشور بهحساب میآید.
۲- وجود حوزه علمیه قم سبب شده است که این شهر به یکی از کانونهای اصلی تربیت و پرورش شخصیتهای بزرگ شیعه محسوب شود.
پس میتوان چنین نتیجه گرفت که جامعه شهری قم از دیرباز با دین، فرهنگ و هویت دینی ارتباطی تنگاتنگ داشته است. با توجه به روند شکلگیری سرمایه اجتماعی در سازمان، از چند مجرا میتوان برای افزایش مشارکت میان شهروندان با شهرداری اقدام کرد.
ارزشهای درونی
جریان اطلاعات + بهینه یابی
اعتماد + پاسخ مناسب
۴-۲-۱- ارزشهای درونی
ارزشهای درونی نقطه شروع و مهمترین مجرا و صدالبته سختترین راه برای ایجاد سرمایه اجتماعی است. چنانچه در جامعهای تعهد، صداقت، اعتماد و مشارکت به شکل ارزشهای درونی دربیاید، آن جامعه در برخورد با مشکلات با کمک روحیه جمعگرایی معضلات کمتری داشته و مسائل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در بستری مناسب و با سرعت و سهولت بیشتری رفع رجوع خواهند شد.
استان قم با جمعیتی حدود یکمیلیون نفر و صدها سال سابقه تاریخی یکی از استانهایی است که ازلحاظ فرهنگی, اجتماعی در تاریخ و تمدن ملت ایران و توسعه فرهنگ دینی از سهم بسزایی برخوردار است. و در حال حاضر نیز، استان قم به لحاظ مذهبی و هویت دینی یکی از کانونهای اصلی تربیت و پرورش شخصیتهای بزرگ شیعه محسوب میشود. حضور هزاران طلبه فاضل و صاحبنظر در حوزه دین در این استان مؤید این مطلب است. اینها همه نشان از توان بالقوه این استان برای افزایش و تقویت سرمایه اجتماعی از مجرای دین است، که نیاز به یک اهتمام برای استفاده از این ویژگی و سوق دهی آن در جهت افزایش مشارکت میان مردم و شهرداری دارد
چنانچه در جامعهای تعالیم دینی به شکل ارزش در درون افراد شکلگرفته باشد، نتایج و فواید حاصل از آن در جامعه نمود پیدا میکند. برای اینکه مشخص شود شهر قم باوجود توان بالقوه خود در شکلدهی و ایجاد ارزشهای درونی اسلامی تا چه میزان در بالفعل کردن آن ها موفق بوده است از آمار و دادههای مربوط به جرم و جنایت که توسط سازمان آمار کشور بهصورت سالانه گزارش داده میشود استفادهشده است.
در زیر دادههای مربوط به آمار جرم و جنایت در شهرهای از کشور که دارای جمعیت ۱٬۰۰۰٬۰۰۰ تا ۱٬۵۰۰٬۰۰۰ هستند مربوط به سال ۱۳۹۱ بهصورت نموداری آورده شده است.
نمودار ۴-۱- آمار جرم و جنایت در شهرهای منتخب در سال ۱۳۹۱
نمودار ۴-۲- آمار سرقت در شهرهای منتخب در سال ۱۳۸۹
همانطور که مشاهده میکنید شهر قم در سال ۱۳۹۱ در ضربوجرح بین شهرهای برگزیده (دارای جمعیت مشابه) دارای رتبه ۲ و در سال ۱۳۸۹ در سرقت انواع وسیله نقلیه رتبه ۱ را دارا است. برداشتهای مختلفی از دادههای گرداوری شده میتوان داشت، باکمی اغماض میتوان چنین برداشت کرد که در شهر قم آنچنانکه باید تعالیم اسلامی به ورطه ظهور درنیامدهاند و احتیاج به فعالیت بیشتر در این زمینه است. اما برای بیان کاملتر و برداشت قطعی باید عوامل بیشتری را مدنظر قرارداد زیرا که شهر قم یک شهر زیارتی و مهاجرپذیر است که هردوی این عوامل میتوانند اثر بسیاری روی مقوله موردبررسی داشته باشند. ۴-۲-۲- جریان اطلاعات
شهرداریها برای جلب اعتماد مردم نیاز به ارتباط تنگاتنگ با مردم دارند، تا از این طریق جریان اطلاعات بین مردم و شهرداریها شکل بگیرد و مشکلات شهری با سهولت بیشتری حل شود. برای آگاهی دادن به شهروندان راههای مختلفی وجود دارد ازجمله مرکز ارتباطات مردمی ۱۳۷، پورتال جامع شهرداری، صداوسیمای شهر و دیگر رسانهها و همچنین تبلیغات شهری میتوانند درزمینهٔ اطلاعرسانی و ارتباط با مردم بهخوبی عمل نمایند.
مرکز ارتباط مردمی ۱۳۷ شهرداری قم از تاریخ ۱/۱/۱۳۹۱ تا تاریخ ۱/۱/۱۳۹۲، ۱۱۱۹۱۴ تعداد تماس از سرتاسر مناطق ۸ گانه شهر قم داشته است. در جدول زیر اهم محور تماسها و تعداد آن ها در حوزه خدمات شهری به تفکیک مناطق آمده است.
جدول ۴-۱- اهم محور تماسها به ۱۳۷ در حوزه خدمات شهری شهرداری قم
منطقه | کل تماسها | سد معبر | خاک و نخاله | نظافت | زباله | آسفالت | |
۱ | منطقه ۱ | ۷۴۸۳ | ۱۳۰۵ | ۶۴۵ | ۱۰۹۷ | ۵۱۷ | ۷۰۸ |
۲ |