دادن…………………………………………………………………………………………………………………….۴۸
فصل سوم: مواد و روش کار
۳-۱- مکان و زمان اجرای طرح……………………………………………………………………………………………………….۵۰
۳-۲- نحوه اجرای طرح …………………………………………………………………………………………………………………..۵۰
۳-۳- مدیریت گوسالهها ………………………………………………………………………………………………………………….۵۱
۳-۴- اندازه گیری ها و نمونه برداری ها………………………………………………………………………………………….۵۲
۳-۴-۱- خوراک مصرفی………………………………………………………………………………………………………………….۵۲
۳-۴-۲- وزن بدن…………………………………………………………………………………………………………………………….۵۳
۳-۴-۳- امتیاز مدفوع………………………………………………………………………………………………………………………۵۳
۳-۴-۴- رشد اسکلتی………………………………………………………………………………………………………………………۵۳
۳-۴-۵- نمونهگیری از خون ۵۳
۳-۵- تجزیه و تحلیل آماری ۵۴
فصل چهارم: بحث و نتایج
۴- مصرف جیره آغازین, ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه, بازده خوراک ,وزن از شیرگیری و وزن نهایی…………………………………………………………………………………………………………………………………………۵۸
۴ـ۱- جیره آغازین مصرفی……………………………………………………………………………………………………………….۵۸
۴ـ۲- ماده خشک مصرفی…………………………………………………………………………………………………………………۶۱
۴ـ۳- بازده خوراک……………………………………………………………………………………………………………………………۶۳
۴ـ۴- افزایش وزن روزانه…………………………………………………………………………………………………………………..۶۷
۴-۵- وزن از شیرگیری و وزن نهایی………………………………………………………………………………………………..۶۹
۴ـ۶- امتیاز مدفوع…………………………………………………………………………………………………………………………….۷۰
۴ـ۷- صفات مربوط به رشد اسکلتی………………………………………………………………………………………………..۷۱
۴-۷-۱- دور سینه…………………………………………………………………………………………………………………………….۷۱
۴-۷-۲- عرض بین استخوان هیپ…………………………………………………………………………………………………..۷۲
۴ـ۸- فراسنجههای سرم خون در دورههای ۹، ۳۰، ۴۰ و ۷۰ روزگی…………………………………………….۷۲
۴ـ۸-۱- بتا- هیدروکسی بوتیرات…………………………………………………………………………………………………….۷۶
۴ـ۸-۲- گلوکز…………………………………………………………………………………………………………………………………..۷۶
۴ـ۸-۳- آلبومین……………………………………………………………………………………………………………………………….۷۹
۴ـ۸-۴- پروتئین کل………………………………………………………………………………………………………………………..۸۱
۴ـ۸-۵- گلوبولین……………………………………………………………………………………………………………………………..۸۲
فصل پنجم: نتیجه گیری
۵ـ نتیجه گیری…………………………………………………………………………………………………………………………………۸۵
۵ـ۱ـ مشکلات و محدودیتهای این پژوهش…………………………………………………………………………………..۸۵
۵ـ۲ـ پیشنهادات……………………………………………………………………………………………………………………………….۸۵
منابع………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۸۸
فهرست جداول و نمودار
عنوان صفحه
جدول ۲-۱: انرژی قابل متابولیسم و پروتئین مورد نیاز در گوساله ۵۰ کیلوگرمی با نرخ مختلف افزایش وزن بدن تحت شرایط خنثی حرارتی…………………………………………………………………………………………………………………………………………۱۴
جدول ۲-۲: اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز گوساله ۵۰ کیلوگرمی با نرخ رشد ۲۵/. کیلوگرم در روز در مقایسه با مقادیر موجود در شیر کامل گاو………………………………………………………………………………………………………………………………۱۶
جدول ۲-۳: انرژی قابل متابولیسم مورد نیاز نگهداری تحت تاثیر وزن بدن و دمای محیط در گوسالههای زیر ۲۱ روز………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..۱۷
جدول ۳-۱: آنالیز شیمیایی شیر مورد استفاده در تغذیه گوسالههای شیرخوار………………………………………………………..۵۱
جدول ۳-۲: ترکیب و مواد مغذی جیره آغازین گوسالهها…………………………………………………………………………………………۵۲
جدول ۴-۱: آنالیز فراسنجههای اندازه گیری شده پیش از شیرگیری………………………………………………………………………۵۶
جدول ۴-۲: آنالیز فراسنجه های اندازه گیری شده بعد از شیرگیری…………………………………………………………………………۵۷
جدول ۴-۳: فراسنجه های خونی پیش از شیرگیری………………………………………………………………………………………………….۷۴
جدول ۴-۳: فراسنجههای خونی پس از شیرگیری…………………………………………………………………………………………………….۷۵
نمودار ۲-۱: مقایسه شیر کامل با شیر جایگزین بر رشد گوسالهها…………………………………………………………………………..۲۵
چکیده
برای مطالعه اثر درصد ماده خشک شیر و ترکیبی از گیاهان دارویی بر عملکرد گوسالههای شیرخوار آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل ۲×۲ بر روی ۴۰ راس گوساله نر هلشتاین از سن ۱۰ روزگی تا ۷۰ روزگی طراحی شد. که هر تیمار شامل ۱۰ تکرار بود تیمار آزمایشی عبارت بودند از: تیمار۱) ۷ کیلوگرم شیر حاوی ۵/۱۲ درصد ماده خشک (CO)، تیمار۲) ۷ کیلوگرم شیر حاوی ۵/۱۲ درصد ماده خشک همراه با افزودنی گیاهی (PCO)، تیمار ۳) ۷ کیلوگرم شیر حاوی ۲۰ درصد ماده خشک (HD)، تیمار ۴) ۷ کیلوگرم شیر حاوی ۲۰ درصد ماده خشک همراه با افزودنی گیاهی (PHD) بودند. افزودنی گیاهان دارویی ترکیبی از گیاه خشک شده رزماری، زنجبیل و مرزه بود که روزانه ۱۰ گرم از این مخلوط آسیاب شده به شیر وعده صبح اضافه شد. برای بالا بردن ماده خشک شیر در هر وعده ۵/۲۶۲ گرم شیر کامل خشک شده را به ۵/۳ لیتر شیر اضافه و مخلوط کردیم. داده های بدست آمده در مورد ماده خشک مصرفی، وزن بدن، امتیاز مدفوع، رشد اسکلتی، فراسنجههای خونی توسط نرم افزار SAS مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفتند. در پیش از شیرگیری آنالیز داده ها نشان داد که میانگین ماده خشک مصرفی روزانه و کل دوره ، افزایش وزن روزانه و کل دوره تا ۴۰ روزگی در گوسالههای تغذیه شده با شیر حاوی۲۰ درصد ماده خشک نسبت به گروه تغذیه شده با شیر حاوی۵/۱۲ درصد ماده خشک به طور معنیداری بالاتر بود (۰۰۰۱/۰=P)، اما پس از شیرگیری تفاوت معنیداری بین عملکرد تیمارها مشاهده نشد، عرض بین استخوان هیپ به طور معنیداری در گروهی که شیر با ماده خشک بالاتر خورده بودند بالاتر بود (۰۰۰۱/۰=p). افزودن مخلوط گیاهان دارویی اثر معنیداری بر روی عملکرد گوسالهها نداشت(۰۵/۰<P). اما گیاهان دارویی، سطح ماده خشک شیر و اثرمتقابل گیاهان دارویی و سطح ماده خشک شیر به طور معنیداری باعث بهبود در فراسنجهای خون گوسالهها شدند، به طوریکه باعث افزایش گلوکز، کاهش پروتئین کل، افزایش آلبومین و کاهش گلوبولین سرم خون شدند. در مجموع خوراندن شیر با ماده خشک بالاتر باعث بهبود سرعت رشد و شاخصهای سلامتی در گوسالهها گردید.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
کلمات کلیدی: شیر، ماده خشک شیر، گیاهان دارویی، افزایش وزن
فصل اول
« مقدمه و طرح پژوهش »
مقدمه