مسأله دیگر اینکه، اشتغالزایی و تحول اجتماعی در مناطق محروم از مباحث مورد توجه برای توسعه انرژیهای نو در کشور است. از آنجا که غالباً نقاط بادخیز ایران در مناطقی واقعند که از نظر توسعه اجتماعی محروم به شمار میروند بنابراین توسعه نیروگاههای بادی مستقیماً در شرایط اجتماعی این مناطق تحول ایجاد خواهد کرد. آمارها نشان میدهد تنها در سال ۲۰۱۰ میلادی ۶۳۰ هزار شغل در حوزه باد به ازای ۳۹ گیگاوات ظرفیت نصب شده جدید بادی، در کشورهای پیشرو و در حال توسعه ایجاد شده است. نکته مهم دیگر اینکه، باتوجه به مشکلات بهره برداری و حفظ پایداری شبکههای گسترده، به وسیله تولید پراکنده برق از میزان اتکا به شبکههای طولانی کاسته شده و این یکی از راهکارهای صورت گرفته در صنعت برق است. این کار نه تنها به لحاظ اقتصادی هزینه بر نیست بلکه به واسطه تقلیل تلفات شبکه انتقال و توزیع و همچنین کاهش نیاز به ظرفیت ذخیره شده تولید وافزایش پایداری در شبکه، هزینه تمام شده برق به صورت قابل ملاحظهای کاهش خواهد داد. بهترین نوع تولید پراکنده، نیروگاههای بادی، آبی کوچک، زیست توده، زمین گرمایی و خورشیدی است که نه تنها به لحاظ مکان تولید برق بلکه به لحاظ منابع اولیه هم پراکندهاند و نیازمند استفاده از شبکه گاز و یا شبکههای انتقال نفت نیستند. این فعالیت به عنوان یکی از مهمترین تدابیر پدافند غیر عامل محسوب میشود. تحقق هدف مذکور بدین معناست که کشور از امکاناتی برخوردار خواهد شد که در صورت بروز حوادث و سوانح مختلف میتواند ضروریترین نیازهای برق بخشهای مختلف را صرفا با اتکا به منابع و امکانات محلی تأمین کند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
بازار نیروگاههای بادی در ایران رو به شکوفایی است و ورود به این بازار میتواند آینده خوبی را در دراز مدت برای سرمایه گذاران تضمین کند. بنابراین اگر به ایران به صورت پایگاهی برای تولید تجهیزات و تأمین نیروی انسانی متخصص نگریسته شود بازارهای کشورهای منطقه میتوانند مورد توجه قرار گیرند (سانا ۱۳۹۱).
۲-۷- وضعیت برق بادی در جهان
طبق مطالعات انجام شده توسط انجمن جهانی انرژی بادی[۴] در فوریه ۲۰۱۳، که شامل ارقام مربوط به توسعه انرژی بادی در بیش از ۷۰ کشور در سراسر دنیا می باشد، ظرفیت نصب شده انرژی بادی در سراسر جهان در پایان ژوئن ۲۰۱۳ به ۲۹۶٫۲۵۵ مگاوات رسیده است، به طوریکه ۱۳٫۹۸۰ مگاوات آن مربوط به شش ماهه نخست این سال بوده است؛ اما با توجه به آمار موجود، مقدار افزایش ظرفیت در شش ماهه نخست ۲۰۱۳، نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۲ با ۱۶٫۵ گیگاوات و ۱۸٫۴ گیگاوات در ۲۰۱۱، کمتر می باشد. در اواسط ۲۰۱۳، تمام توربین های بادی نصب شده در سراسر جهان، توانائی تأمین حدود ۳٫۵% تقاضای برق را دارند.
شکل ۳-۲- ظرفیت کل نصب شده توربین بادی ۲۰۱۳-۲۰۱۰
پنج کشور چین و امریکا و آلمان و اسپانیا و هند، مشترکاً ۷۳%ظرفیت جهانی تولید برق بادی را در دست دارند. در این میان، کشورهای آمریکا و اسپانیا نقش ضعیفی در ظرفیت های جدید ایفا می کنند، به طوریکه آمار سهم کمتر از ۱% را نشان می دهد، می توان بیان داشت که سهم پنج کشور در ظرفیت جدید به ۵۷% نزول پیدا کرده است.
در مجموع، در شش ماهه نخست ۲۰۱۳، پنج کشور بیش از ۱ گیگاوات، ظرفیت نصب توربین های بادی خود را افزایش دادند، که شامل کشور چین با ۵٫۵ گیگاوات ظرفیت جدید، اوکراین ۱٫۳ گیگاوات، هندوستان ۱٫۲ گیگاوات و آلمان ۱٫۱ گیگاوات. در سال ۲۰۱۲، تنها سه کشور دارای بازار با ظرفیت بیش از ۱ گیگاوات بوده اند، که این نشان از افزایش توجه جهانی به انرژی تجدیدپذیر بادی می باشد.
ده کشور برتر در زمینه بازار انرژی باد، در شش ماهه نخست ۲۰۱۳، آمار متفاوتی را نشان می دهند، به طوریکه پنج کشور چین، آلمان، اوکراین، کانادا و دانمارک نسبت به سال ۲۰۱۲ رشد داشته و پنج کشور اسپانیا، هند، ایتالیا، فرانسه و آمریکا روند نزولی را تجربه کرده اند. کشور آمریکا پس از بدست اوردن رکورد ۱۳ گیگاوات در سال ۲۰۱۲، تجربه بی سابقه ای در توقف کامل فروش توربین های بادی، با تنها ۱٫۶ مگاوات ظرفیت جدید نصب شده، در مقایسه با ۲٫۸۸۳ مگاوات در یک سال پیش داشته است. در این میان، کشور پرتغال از رتبه ده کشور برتر در زمینه بازار انرژی بادی بیرون آمده و جایگزین کشور دانمارک در رتبه یازدهم قرار گرفته است (گزارش وضعیت انرژی باد، ۲۰۱۳).
اروپا
قاره اروپا بزرگترین ظرفیت نصب توربین های بادی را دارد. بازارهای اروپائی، در شش ماهه نخست ۲۰۱۳ شکل متفاوتی را نشان می دهند، برای نخستین بار، انگلستان به دلیل وجود مزارع بادی ساحلی فراوان، ظرفیت جدید ۱٫۳ گیگاوات را تجربه نمود. کشور اوکراین نیز با ظرفیت کل ۹٫۶ گیگاوات، موقعیت خود را به عنوان سومین کشور در اروپا و ۶ امین کشور در جهان تثبیت نمود.
همچنین آلمان با ظرفیت جدید ۱٫۱ گیگاوات و ظرفیت کل ۳۲٫۴ گیگاوات بازار اول بادی را در اروپا در دست دارد،. سوئد با ۵۲۶ جدید، دانمارک ۴۱۶ جدید و رومانی با ۳۸۴ جدید، ۵ کشور بزرگ بازار اروپا هستند، در حالیکه کشور اسپانیا در رتبه دوم ظرفیت کل انرژی بادی قرار دارد، اما در زمینه فروش توربین بادی با بازار ۱۲۲ مگاوات موفقیت چندانی کسب نکرده است.
آسیا
در سال ۲۰۱۳، چین با اختلاف بسیار زیادی با دیگر کشورهای آسیائی، بازار توربین های بادی را در دست دارد، به طوریکه در شش ماه ۵٫۵ گیگاوات ، ظرفیت نصب خود را افزایش داده است، این میزان در سال قبل ۵٫۴ گیگاوات بوده است. در مجموع، در ژوئن ۲۰۱۳، چین ۸۰٫۸ گیگاوات ظرفیت نصب دارد، و هندوستان نیز با ۱٫۲ گیگاوات، کمتر از شش ماهه نخست ۲۰۱۲، زمانیکه ۱٫۵ گیگاوات بود، در رتبه بعدی قرار دارد.
بازارهای چین و کره هنوز با نرخ کاملاً متوسط رو به افزایش است، بطوریکه هر دو کشور نرخ رشد کمتر از ۲ درصد را در ۶ ماهه نخست ۲۰۱۳ نشان می دهند، و به دلیل توسعه نه چندان مناسب بازار ژاپن، این کشور از رتبه ۱۳ به رتبه ۱۵ تنزل نموده است. مغولستان نیز ۵۰ مگاوات ظرفیت مزارع بادی خود را افزایش داده است. (گزارش وضعیت انرژی باد، ۲۰۱۳).
شکل ۳-۳- ظرفیت جدید نصب شده در شش ماهه نخست ۲۰۱۳
آمریکای شمالی
بازار آمریکا در شش ماهه نخست ۲۰۱۳، با تنها ۱٫۶ مگاوات افزایش ظرفیت در بین ماه ژانویه و ژوئن ۲۰۱۳، بعد از ظرفیت ۲٫۸۸۳ مگاوات در سال قبل افت نا امید کننده ای را نشان میدهد. در این میان کشور کانادا در طول شش ماهه نخست ۲۰۱۳ ، ۳۷۷مگاوات ، ۵۰ درصد بیش از مدت مشابه در ۲۰۱۲ نصب کرده است.
آمریکای لاتین
کشور برزیل، بزرگترین بازار آمریکای لاتین در شش ماهه نخست ۲۰۱۳، بعد از نصب ۲۸۱ مگاوات و بدست آوردن ۲٫۷۸۸ مگاوات ظرفیت کل، با نرخ رشد ۱۱٫۲ درصد، در رتبه چهاردهم جهانی در زمینه بازار باد شده است.
اقیانوسیه
در استرالیا توسعه بازارهای بادی بسیار رو به افزایش می باشد، به طوریکه، نسبت به سال ۲۰۱۲، ۱۸ درصد رشد داشته و به بیش از ۴۷۵ مگاوات ظرفیت نصب رسیده است. همچنین از موقعیت ۱۵ به ۱۳در سطح بین المللی ارتقا یافته است. در نیوزیلند نیز توربین های جدیدی بنا شده است.
آفریقا
در قاره آفریقا نیز کشور موروکو مزرعه بادی جدیدی با ۱۰۰ مگاوات احداث کرده است، و ظرفیت بادی کشور را به ۳۹۱ مگاوات افزایش داده است.
در جدول ۲-۷ ظرفیت نصب شده توربین های بادی در ده کشور برتر دنیا تا سال ۲۰۱۴ نمایش داده شده است:
موقعیت | نام کشور | ظرفیت کل تا پایان ماه جون ۲۰۱۳ | افزایش ظرفیت در ۶ ماهه اول ۲۰۱۳ (مگاوات) | ظرفیت کل در پایان ۲۰۱۲ (مگاوات) | افزایش ظرفیت در ۶ ماهه اول ۲۰۱۲ (مگاوات) | ظرفیت کل در پایان ۲۰۱۱ | افزایش ظرفیت در ۶ ماهه اول ۲۰۱۱ (مگاوات) | ظرفیت کل در پایان ۲۰۱۰ (مگاوات) |
۱ | چین | ۸۰٫۸۲۴ | ۵٫۵۰۰ | ۷۵٫۳۲۴ | ۵٫۴۱۰ | ۶۲٫۳۶۴ |