در محدوده مورد مطالعه خاصه روستاهایی که مراکز دهستان می باشند و یا روستاهای پیرامون شهر رشت مثل فخب و. . . معیشت آنها متکی به بهره برداری از زمین نمی باشد و اکثرا به کار درکارخانه ها و مشاغل دیگر و دستفروشی روی آورده اند و برمشکلات شهر از جمله بار ترافیکی شهر می افزایند.
۳-۲-۸-۲-۱. کشاورزی
قبل از قرن نوزدهم دگرگونی کشاورزی به میزان نوآوری و ابتکار شمار اندکی کشاورز و صاحبان صنایع دستی روستایی بستگی داشت، اما با تقاضاهای جمعیتهای صنعتی شدیدا در حال رشد تحقیقات سیستماتیک بیشتر به کار گرفته شد که در ابزار ماشینی، در انواع محصول، در مواد غذایی حیوانی و در کودهای شیمیایی موجب بهبود گردید (فشارکی، ۱۳۷۳، ۴۱).
بخش عمده فعالیتهای اقتصاد روستایی کشاورزی است که شامل:زراعت، باغداری، بهره برداری از جنگلها و علفزارها، دامداری، صید و شکار و پرورش ماهی و طیور و زنبورداری است. خاکهای حاصلخیز منطقه به کمک اقلیم بسیار مرطوب برای کشت و زرع (برنجکاری)شرایط مناسبی را فراهم آورده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در حال حاضر تامین آب برنج زارها بیشتر متکی به کانال ها و سدهای جدید الاحداث هستند که از سفید رود منشعب شده اند. طبق اطلاعات موجود اراضی زیر کشت محدوده مورد مطالعه (بخش مرکزی شهرستان رشت)۱۴۵۸۲هکتار می باشد. از دیگر محصولات منطقه مورد نظر می توان به سیب زمینی، حبوبات، سبزی و صیفی، توت فرنگی و. . . اشاره نمود. پس از برنج که مهمترین محصول زراعی این محدوده می باشد. ۹۶. ۵ درصد از سطح زیرکشت منطقه ر ابه خود اختصاص داده و پس از آن حبوبات با ۱. ۵ درصد و سبزی و صیفی ۱در صد در رتبه های بعدی سطح زیرکشت منطقه قرار دارند.
براساس آمارهای بدست آمده، کشت محصول برنج درروستاهای بخش مرکزی شهرستان رشت برابر با سطح زیر کشت ۱۴۵۸۲ وتولید ۶۷۸۳۰ تن در هکتار می باشد. در این محدوده کشت محصولات دیگری همچون، ذرت دانه ای، سیب زمینی، کلزا، سویا، ذرت علوفه ای، شبدر، سورگم، حبوبات، گوجه فرنگی، سبزی وصیفی صورت می گیرد که در این میان سطح زیر کشت(هکتار) ذرت دانه ای(۵/۱۱۳)، حبوبات(۱۶۰) وسبزی وصیفی(۲۰۰) و ذرت علوفه ای(۱۵۰) نسبت به سایر محصولات بیشتر، اما در زمینه تولید (تن)همین محصولات، ذرت دانه ای(۱۰۴۰)، ذرت علوفه ای(۳۷۵۰)، گوجه فرنگی(۵/۱۴۳) وسبزی وصیفی(۲۰۰۰) تولید را به خود اختصاص داده اند که باز انتظار می رود که سطح تولیدات افزایش یابد. درمورد سایر محصولات مثل سویا و کلزا نیز همین انتظار می رود.
جدول ۳-۸ . سطح زیر کشت –تولید وعملکرد درهکتار محصولات کشاورزی
نوع محصول | بخش مرکزی | |
سطح زیر کشت(هکتار) | تولید(تن) | |
شلتوک | ۱۴۵۸۲ | ۶۷۸۳۰ |
ذرت دانه ای | ۱۱۳. ۵ | ۱۰۴۰ |
سیب زمینی | ۲ | ۵ |
کلزا | ۳۰ | ۳۶ |
سویا | ۲۵. ۴ | ۱۰. ۶ |
ذرت علوفه ای | ۱۵۰ | ۳۷۵۰ |