۶۱/۴۸ c
(۱۲/۴)
۳۳/۵۲۳ b
(۴۲/۴۸)
۶۷/۱۳۹۶ a
(۸۳/۱۱۱)
۷۰/۶۲۳ b
(۱۰/۲۷)
حروف کوچک لاتین متفاوت در هر ردیف جدول به معنی تفاوت معنادار در سطح ۹۵درصد بین تیمارهای مختلف و اعداد داخل پرانتز مربوط به انحراف معیار تیمارها میباشد.
۴-۳-۲- تاثیر سطوح مختلف مس، روی، کادمیوم و تیمار ترکیبی بر جذب سرب
۴-۳-۲-۱- مس (Cu)
گونه E. microtheca
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تفاوت معنیداری در تیمارهای مختلف عنصر مس در سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول و تیمار شاهد از نظر جذب عنصر سرب توسط برگ، ساقه و ریشه گونه E. microtheca وجود دارد، بهطوریکه با افزایش غلظت عنصر مس خاک تا سطح ۵ میلیمول بین ساقه و برگ اختلافی از نظر جذب وجود ندارد و بیشترین میزان جذب در ریشه بود و با افزایش سطح تا ۱۰ میلیمول بیشترین جذب در برگ و ساقه بوده و جذب در ریشه کاهش یافته است و تغییرات مس باعث تغییرات جذب عنصر سرب در سطح ۲۰ میلیمول شد و در برگ،ساقه و ریشه میزان جذب نسبت به تیمارهای قبلی کاهش پیدا کرد (جدول ۴-۱۳).
از بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول و تیمار شاهد میزان جذب عنصر سرب در برگ گونه E. microtheca به نحوی بود که بین تیمارهای شاهد، ۵ و۲۰ میلیمول اختلاف معنیداری در جذب وجود نداشت و میزان جذب در تیمار ۱۰ میلیمول افزایش یافته طوری که بیشترین میزان جذب در برگ را به خود اختصاص داده است (جدول ۴-۱۳).
در بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول و تیمار شاهد در ساقه گونه E. microtheca بیشترین و کمترین میزان جذب عنصر سرب به ترتیب مربوط به تیمارهای ۱۰ میلیمول و تیمار شاهد بوده است و در دو سطح ۵ و ۲۰ میلیمول اختلاف چندانی در جذب دیده نمیشود (جدول ۴-۱۳).
از بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول بیشترین میزان جذب عنصر سرب در ریشه گونه E. microtheca مربوط به تیمار شاهد و سطح ۵ میلیمول بوده است و در این دو تیمار اختلاف معنیداری وجود ندارد و کمترین جذب عنصر مس در تیمارهای ۱۰ و ۲۰ میلیمول بوده است که این دو تیمار نیز باهم اختلاف معنیداری ندارند (جدول ۴-۱۳).
گونه E.camaldulensis
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها برای گونه E. camaldulensis نشان میدهدکه با افزایش غلظت مس خاک تا سطح ۵ میلیمول میزان جذب در برگ، ساقه و ریشه گونه E.camaldulensis اختلافی با تیمار شاهد ندارد و با افزایش غلطت مس خاک تا سطح ۱۰و۲۰ میلیمول، میزان جذب ریشه اکالیپتوس تا حدی کاهش پیدا کرده است این درحالی است که میزان جذب در برگ بیشتر از تیمار شاهد و سطح ۵ میلیمول است (جدول ۴-۱۳).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
از بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول و تیمار شاهد میزان جذب عنصر سرب در برگ گونه E.camaldulensis به نحوی بود که بین تیمارهای شاهد و ۵ میلیمول اختلاف معنیداری در جذب وجود نداشت و میزان جذب با افزایش غلظت مس در تیمار ۱۰ و ۲۰ میلیمول افزایش یافته طوری که این دو سطح بیشترین میزان جذب در برگ را به خود اختصاص دادهاند (جدول ۴-۱۳).
در ساقه گونه E.camaldulensis و بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول و تیمار شاهد هیچگونه اختلاف معنیداری در جذب سرب دیده نمیشود (جدول ۴-۱۳).
در ریشه گونه E.camaldulensis از بین تیمارهای مس با سطوح ۵، ۱۰، ۲۰ میلیمول میزان جذب عنصر سرب در تیمارهای ۱۰ و ۲۰ میلیمول نسبت به تیمار شاهد کاهش یافته است و افزایش غلظت مس تاثیر منفی بر جذب در ریشه گونه E.camaldulensis داشته است (جدول ۴-۱۳).
جدول (۴-۱۳) اثر تیمارهای مختلف مس بر تجمع عنصر سرب (ppm) در اندامهای مختلف E.camaldulensis و E. microtheca
اندام
گونه
شاهد
مس (۵ میلیمول)
مس (۱۰ میلیمول)
مس (۲۰ میلیمول)
برگ
microtheca
۱۹/۱۲ b
(۱۹/۳)
۸۴/۱۱ b
(۰۱/۴)
۳۶/۲۶ a
(۷۷/۲)
۱۰/۸b
(۴۲/۱)
camaldulensis
۶۹/۱۵ b
(۲۰/۳)