شکل ۱-۵- ساختار ستارهای
۱-۲-۱-۳- ساختار حلقوی[۳۴]
در این ساختار تمام وسیله ها به شکل یک حلقه بسته به یکدیگر متصل هستند بنابراین هر وسیله مستقیما به دو وسیله دیگر در ارتباط است که در دو طرف آن قرار دارند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نقطه ضعف شبکه های حلقوی این است که به سخت افزار پیچیده نیاز دارد. (کارت شبکه آن گران قیمت است)
و نقاط قوت شبکه های حلقوی عبارتند از:
-
- نصب شبکه با این ساختار ساده است.
-
- توسعه شبکه با این ساختار به راحتی انجام می شود [۱۸].
شکل ۱-۶- ساختار حلقوی
۱-۲-۱-۴- ساختار مش[۳۵]
در این ساختار وسیله ها از طریق ارتباطات فراوان بین گرهها به یکدیگر متصل هستند. در یک شبکه مش هر گره با تمام گرهها ارتباط دارد. مزیت این نوع شبکه این است که هر کامپیوتر با سایر کامپیوترها ارتباطی مجزا دارد که دارای بالاترین درجه پایداری و اطمینان است. اگر یک کابل از شبکه ارتباطی در ساختار مش قطع شود شبکه همچنان فعال باقی خواهد ماند. ضعف اساسی شبکه های مش آن است که از تعداد زیادی خطوط ارتباطی استفاده می کند، به خصوص هنگامی که تعداد ایستگاهها افزایش مییابد، به همین دلیل این ساختار از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
شکل ۱-۷- ساختار مش
۱-۲-۲- اجزای شبکه
اجزای اساسی شبکه عبارتند از سخت افزار شبکه [۳۶]، رسانههای انتقال و نرم افزار شبکه[۳۷].
۱-۲-۲-۱- سخت افزار شبکه
جزء اصلی یک شبکه کامپیوتری سخت افزار شبکه است. کامپیوترها در یک شبکه به دو گروه سرویس دهنده و سرویس گیرنده تقسیم می شود. کامپیوتر سرویس دهنده کامپیوتری است که دارای قدرت و سرعت بالاتری است، سرویس گیرندهها به سرویس دهنده متصل هستند و در شبکه های نظیر به نظیر هیچ سرویس دهندهای وجود ندارد.
۱-۲-۲-۲- رسانههای انتقال
انتقال داده ها و عبور سیگنالها از انتقال دهنده به گیرندهها از طریق یک مسیر صورت میگیرد که این مسیر رسانه نام دارد.
رسانههای هدایت شده[۳۸]
در این گونه رسانه ها داده ها از طریق مسیرهای فیزیکی انتقال مییابند، گونه های متفاوتی از کابلها در این رسانه ها مورد استفاده قرار میگیرند که با توجه به ساختار شبکه انتخاب میشوند، که گونه هایی از آنها عبارتند از کابلهای هممحور، زوج سیمهای به هم تابیده شده مسی[۳۹] و کابل فیبرنوری.
رسانههای هدایت نشده[۴۰]
در این رسانه ها هیچ سیمی وجود ندارد و اطلاعات از طریق امواج رادیویی یا مایکروویو انتقال مییابند.
۱-۲-۲-۳- نرم افزار شبکه
نرم افزار شبکه مجموعه ای از نرم افزارهاست که به کامپیوترهایی که با هم در ارتباط هستند اجازه میدهد که به صورتی راحت و کم هزینه از نرم افزارها استفاده کنند. نرم افزار شبکه عملکرد هر سیستم شبکه را کنترل مینماید، به عنوان مثال کنترل می کند که چه کسانی اجازه استفاده از شبکه را دارند، چه زمانی میتوان از شبکه استفاده کرد، کاربران اجازه انجام چه کارهایی را دارند و چه منابعی برای شبکه در دسترس میباشد.
کارت شبکه (NIC)[41]
هر کامپیوتر به یک کارت شبکه نیاز دارد، که به هر ایستگاه اجازه میدهد تا با سایر ایستگاهها تبادل اطلاعات کنند.
سوییچ[۴۲]
سوییچها اساسا پلهای ارتباطی[۴۳] هستند که چندین قسمت دارند و قسمت های مختلف شبکه را به یکدیگر متصل می کنند.
هاب
یک هاب برای متصل کردن چندین کامپیوتر و وسیله از طریق کابلهای خاص استفاده
می شود. هابها ارزان هستند و اتصالها آسان صورت میگیرد[۱۸].
مسیریاب
در محیطی که قسمت های مختلفی از شبکه وجود دارد، ممکن است یک پل ارتباطی به منظور اطمینان از ارتباطات سریع میان قسمت های مختلف، کافی نباشد. در چنین محیطی وسیلهای لازم است که نه تنها آدرس هر قسمت از شبکه را بداند بلکه بتواند بهترین مسیر را برای ارسال داده ها به قسمت های مختلف تعیین کند، به چنین وسیلهای مسیریاب گویند. مسیریابها نسبت به پلهای ارتباطی اجازه دسترسی به اطلاعات بیشتری را دارند و از این اطلاعات به منظور مدیریت بهتر ترافیک در شبکه استفاده می کنند. مسیریابها گاهی مدخل[۴۴] نیز نامیده میشوند [۱۸].
۱-۲-۳- چگونه شبکه ها داده ها را ارسال می کنند؟
معمولا داده ها به صورت فایلهایی با اندازه های بزرگ میباشند. اگر کامپیوترها همزمان تعداد زیادی داده را در شبکه قرار دهند، شبکه نمیتواند به درستی کار کند و سرعت شبکه کاهش مییابد. مقادیر زیاد داده به عنوان یک واحد بزرگ عملکرد شبکه را مختل مینماید و ارتباطات را امکانناپذیر میسازد، زیرا کامپیوترها کابلها را توسط داده ها پر کرده اند. از آنجایی که کاربران مایل هستند داده ها را به سرعت و به آسانی در شبکه عبور دهند، داده ها باید به قسمت های کوچک و قابل اداره شکسته شوند، که به این قسمت ها بسته[۴۵] گفته می شود.
بستهها واحدهای اساسی شبکه های ارتباطی هستند. با تقسیم داده ها به بستهها، انتقالات مجزا به سرعت صورت میپذیرد و از این رو هر کامپیوتر در شبکه شانس بیشتری برای انتقال و دریافت اطلاعات دارد. در کامپیوتر گیرنده، بستهها جمعآوری میشوند و به منظور بدست آوردن داده اصلی با ترتیبی مناسب سرهمبندی میشوند.
هنگامی که کامپیوتر فرستنده، داده ها را به بستهها میشکند، اطلاعات کنترلی خاصی را در هر یک از بستهها قرار میدهد که از طریق آن :
-
- داده اصلی از طریق قسمت های کوچک غیر جفت شده ارسال میگردد.
-
- داده ها به ترتیب صحیح در مقصد با هم جفت میشوند.
-
- داده ها برای بررسی خطا بعد از جفت شدن بررسی میشوند.
بستهها میتوانند شامل انواع بسیاری از اطلاعات شامل پیامها، فایلها و یا داده های کنترلی خاص کامپیوتری باشند. مولفههای بسته عبارتند از: