۰
۰
۰
۱
-۱
۰
۰
۰
۰
۰
s
c
۰
۱
-۱
۰
۰
۰
۰
۰
۰
۰
۰
۰
b
t
تئوری گلاشو- واینبرگ- سلام نیز دست کم یک ذره هیگز را پیش بینی می کند، بنابراین روی هم رفته ۶۱ ذره وجود دارد. تجربه به ما می آموزدکه نخست اتم و سپس هسته و هم اکنون هادرون ها مرکب بوده اند و خیلی ها بر این باورندکه شماری از این ۶۱ ذره نیز خود مرکب اند [۱].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱-۳- نیروهای چهار گانه
همه بر همکنش های موجود توسط چهار نیروی اساسی طبیعت توصیف می شوند: قوی، الکترومغناطیسی، ضعیف و جاذبه. به هر یک از این نیروها یک تئوری فیزیکی تعلق می گیرد.
تئوری کلاسیکی نیروی جاذبه توسط قوانین جهانی جاذبه نیوتن توصیف می شود و تعمیم نسبیتی آن نظریه نسبیت عام انیشتین است.
تئوری توصیف کننده نیروی الکترومغناطیسی، الکترودینامیک است که فرمول بندی کلاسیکی آن توسط ماکسول ارائه شده و تئوری کوانتومی آن در سال ۱۹۴۰ توسط فاینمن، توماناگا و شوینگر کامل شد.
تئوری اولیه نیروی ضعیف که ابتدا برای فیزیک کلاسیک نا شناخته بود توسط فرمی در سال ۱۹۳۳ ارائه شد و با کارهای لی و یانگ، فاینمن و گلمن و چند نفر دیگر تصحیح شد و در دهه شصت توسط گلاشو، واینبرگ و سلام کامل گردید و امروزه دینامیک طعم[۲] نامیده می شود.
نیروی قوی تا پیدایش ناگهانی نظریه کوانتوم کرومودینامیک[۳] ( ( QCDدر دهه هفتاد ( صرفه نظر از کار یوکاوا در سال ۱۹۳۴ ) توصیفی نداشت.
نظریه مربوط به هر کدام از این نیرو ها با مبادله ذرات واسطه توصیف می شود: واسطه در نیروی گرانش، گراویتون[۴] و در نیروی الکترو مغناطیسی فوتون[۵] است. نیروی ضعیف به وسیله بوزون های برداری واسطه[۶] Z و مبادله می شوند و در نیروی قوی گلوئون ها[۷] این نقش را بازی می کنند [۱].
۱-۴- الکترو دینامیک کوانتومی ( QED )
الکترودینامیک کوانتومی کهن ترین و موفق ترین نظریه در زمینه دینامیک است و سایر نظریه ها نیز بر اساس همین نظریه طرح ریزی شده اند. تمام پدیده های الکترومغناطیسی سرانجام به مرحله اصلی زیر (شکل (۱-۲)) تبدیل می شوند.
شکل (۱-۲): گره بنیادی
این شکل بیان می کند: ذره باردار الکترون وارد می شود و فوتون را جذب و یا دفع می کند و سپس خارج می شود.
در مراحل پیچیده تر، دو یا چند گره راس اولیه را به هم وصل می کنیم، به عنوان مثال شکل زیر را در نظر بگیرید:
شکل (۱-۳): پراکندگی مولر
در اینجا دو الکترون وارد می شوند و یک فوتون بین آنها رد و بدل می شود و سپس هر دو خارج می شوند. این شکل بر همکنش بین دو الکترون را نشان می دهد. در نظریه کلاسیک، آن را دافعه کولمب میان بارهای هم نام می گوییم(شکل (۱-۳)). در QED این فرایند پراکندگی مولر نام دارد.
شکل (۱-۴): پراکندگی باهاباها