بین حجم سپردهها و سودآوری مدیریت شعب رابطه معنی داری وجود دارد.
بین مدیریت تسهیلات و سودآوری مدیریت شعب رابطه معنیداری وجود دارد.
بین مدیریت نقدینگی و سودآوری مدیریت شعب رابطه معنی داری وجود دارد.
بین ریسک اعتباری و سودآوری مدیریت شعب رابطه معنی داری وجود دارد.
بین مدیریت هزینه و سودآوری مدیریت شعب رابطه معنی داری وجود دارد.
رعایت تعادل بین منابع و مصارف مدیریت شعب و سودآوری رابطه معنی داری وجود دارد.
۳-۷ متغیرهای تحقیق
بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق در تعریف و تحدید مساله به محقق کمک می کند. محقق ابتدا با تحقیقات کلی و گسترده موضوع مورد مطالعه آشنا می شود و سپس با توجه به کسب آگاهی لازم موضوعهای فرعی آنرا مشخص می کند و مساله تحقیق را محدود می کند(محمدی، ۱۳۹۲، ص۸۲).
۳-۷-۱ متغیرهای مستقل
سپردهها به کل داراییها: نسبت های نقدینگی که در ترازنامه با ماهیت بدهی منظور می شود، نسبت ارزش کل سپرده ها به کل داراییهای بانک است. سپردهها به عنوان عمدهترین منابع شبکه بانکی محسوب شده و دلیل به کارگیری این نسبت در تحقیق حاضر، قابلیت سنجش سودآوری بانک در اثر وضعیت یکی از مهمترین اقلام بدهی در ترازنامه است(نبی و دیگران، ۱۳۸۸، ص۱۸).
مجموع سپردهها (منابع) |
مجموع داراییها |
در پژوهش بشیر و حسن که در سال ۲۰۰۴ انجام گرفته بود، نشان داده شده که رابطهای منفی بین سپردهها به کل داراییها با سودآوری بانک وجود دارد و در این تحقیق نیز این انتظار است تا این رابطه منفی پس از انجام آزمونهای مربوطه محقق شود.
مدیریت تسهیلات: حوزه فعالیت بانکها در سه بخش تجهیز منابع، تخصیص منابع و ارائه خدمات می باشد.
قسمت عمده داراییهای بانک را تسهیلات اعطایی به مشتریان تشکیل میدهد. و هدف اصلی بانکها از اعطای تسهیلات به مشتریان کسب درآمد و سودآوری بیشتر است؛ در حالی که تسهیلات اعطایی با چالشی به نام معوقات همراه می باشد یعنی بانکها اگر برای کسب درآمد و سودآوری از محل بازپرداخت تسهیلات به مشتریان خود تسهیلات اعطا نمایند و مشتریان این تسهیلات را به موقع بازپرداخت نکنند درآمدزایی تسهیلات دچار خطر میشود از اینرو برای اندازهگیری مدیریت تسهیلات باید شاخصی را مدنظر قرار داد که نشاندهی بازدهی بالای تسهیلات باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نسبت تقسیم درآمد حاصل از ارائه تسهیلات (در بند اول صورت سود و زیان ارائه میگردد) به کل تسهیلات میتواند شاخصی مهم برای اندازه گیری این نسبت باشد.
درآمد حاصل از تسهیلات |
کل تسهیلات اعطایی |
معاونت طرح و توسعه بانک نمونه از این نسبت برای ارزیابی مدیران در اعطای تسهیلات استفاده می کند که احتمال می رود این نسبت تاثیر بر سودآوری بانک مورد مطالعه داشته باشد.
مدیریت نقدینگی: یکی از نسبتهای مهم و مورد استفاده در مدیریت نقدینگی، نسبت خود اتکایی میباشد. این نسبت از حاصل تقسیم مانده کل تسهیلات اعطایی به کل سپرده ها به دست میآید. هر چه این نسبت از عدد یک کمتر باشد بیانگر وضعیت مطلوب و بالاتر از عدد یک افزایش استقراض بانک میباشد(رستمی، ۱۳۹۰، ص۷۵).
کل تسهیلات |
کل سپردهها(منابع) |
در تحقیقی مولینکس با این نسبت به ارتباط معکوس ضعیف بین سودآوری و نقدینگی رسیده است اما نتایجی که بورکی از مطالعهای که داشت حاکی از آن است رابطه مثبت و معنی داری ما بین این دو متغیر وجود دارد و همچنین رستمی در مطالعه خود به نتایج معنیدار بسیار قوی، بین سودآوری و نقدینگی رسیده است.
ریسک اعتباری: اصول راهنمایی مدیریت ریسک موسسات مالی اسلامی بر موارد زیر تاکید بسیاری دارد(هیات خدمات مالی اسلامی، ۲۰۰۵، ص۱۰):
موسسات خدمات مالی اسلامی می بایست دارای راهبردی برای تامین مالی با بهره گرفتن از ابزارهای مختلف منطبق با شریعت باشد؛ به طوری که امکان شناسایی احتمال ریسک های اعتباری که ممکن است در مراحل مختلف قراردادهای مالی روی دهد، فراهم گردد.
موسسات خدمات مالی اسلامی می بایست بررسی های منطقی را در ارتباط با شرکای مورد معامله به منظور انتخاب ابزار تامین مالی اسلامی مناسب انجام دهد.
لازم است موسسات خدمات مالی اسلامی دارای روش شناسی مناسب برای اندازه گیری و گزارشگری ریسک اعتباری جهت هر یک از ابزار تامین مالی اسلامی باشد.
موسسات خدمات مالی اسلامی می بایست دارای تکنیک های کاهش ریسک اعتباری منطبق با شریعت جهت هر یک از ابزار تامین مالی اسلامی باشد.