اندیس پایداری چشمی (VSI)
معیار
۰ (کاملاً پایدار)
هیچ گونه جداشدگی یا آب انداختگی مشاهده نمی شود.
۱ (پایدار)
هیچ گونه جداشدگی مشاهده نمی شود و مقدار کمی آب انداختگی، به صورت درخشندگی در سطح بتن دیده می شود.
۲ (ناپایدار)
لایه نازکی از ملات (کمتر از ۱ سانتی متر) در اطراف و یا توده سنگدانه در وسط سطح بتن مشاهده می شود.
۳ (کاملاً ناپایدار)
جداشدگی مشخص، به همراه لایه ای از ملات (بیشتر از ۱سانتی متر) یا توده بزرگ سنگدانه ها در وسط بتن مشاهده می شود.
شکل (۱-۳) نمونه هایی از اندیس پایداری چشمی برای آزمایش جریان اسلامپ [۲۸]
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مطابق گزارش کمیته ۲۳۷ انجمن بتن امریکا (ACI 237)، VSI برابر با ۰یا ۱ ، نشان دهنده پایدار بودن بتن است، در صورتی که VSI برابر با ۲ یا ۳، نشان دهنده این است که احتمال وقوع جداشدگی در مخلوط بتنی وجود دارد و برای اطمینان از پایداری باید طرح اختلاط را اصلاح کرد. از آنجا که این آزمایش به صورت چشمی انجام می شود ، نتیجه آن تقریبی بوده و به قضاوت آزمایشگر بستگی دارد. بنابراین هر چند VSI، ابزار بسیار مناسبی برای کنترل کیفیت بتن خودتراکم است، اما نباید برای تأیید یا مردود کردن یک مخلوط بتنی به کار رود. براساس گزارش خیاط [۲۹] ، عدم وجود ناپایداری در طول آزمایش جریان اسلامپ، نمی تواند اطمینان دهنده تأمین پایداری در حین بتن ریزی و پس از آن باشد. خیاط و همکاران [۳۰] ، نیز پیشنهاد کرده اند که این آزمایش، به همراه آزمایش های دیگر برای تعیین پایداری به کار رود. مطابق گزارش ACI، آزمایش VSI بیشتر برای مخلوط های بتن خودتراکم که در معرض آب انداختگی هستند بیشتر کاربرد دارد. در صورتی که مخلوط آب انداختگی نداشته باشد، این آزمایش برای تشخیص احتمال وقوع جداشدگی، کمتر مفید خواهد بود.
آزمایش جریان اسلامپ، در ابعاد کوچک تر برای ملات، نیز در مراجع توصیه شده است[۳۱]. دستگاه این آزمایش در شکل (۱-۴) نشان داده شده است. شکرچیزاده و همکاران [۳۲] ، پیشنهاد کرده اند که علاوه بر برآورد چشمی پایداری ملات های خودتراکم، مقدار آب انداختگی لبه ای نیز به صورت کمی اندازهگیری شود، به این ترتیب که در صورت مشاهده ناهمگنی در جریان اسلامپ بتن، دو قطر عمود بر هم پخش شدگی کلی جریان اسلامپ و دو قطر عمود بر هم پخش شدگی بدون آب انداختگی، اندازه گیری، و تفاوت آنها به عنوان آب انداختگی لبه ای گزارش شود. نمونه هایی از انجام این آزمایش بر روی ملات های خودتراکم در شکل (۱-۵) نشان داده است.
شکل (۱-۴) دستگاه اسلامپ کوچک [۳۱]
شکل (۱-۵) نمونه های ملات بدون آب انداختگی لبه ای (راست) وبا آب انداختگی لبهای زیاد (چپ) [۳۳]
یک روش دیگر برای اندازه گیری پایداری و خاصیت بهبود خودبه خودی بتن خودتراکم تازه، استفاده از شیار S شکل می باشد [۲۸]. نایت، پیشنهاد کرده است که این آزمایش، یک دقیقه پس از کامل شدن آزمایش جریان اسلامپ انجام می شود. در صورتی که مخلوط پایداری مناسبی داشته باشد، بتن به سرعت شیار را پر می کند و ناهمگنی در سطح بتن مشاهده نمی شود. شکل (۱-۶) در غیر این صورت یک لایه دوغاب یا آب انداختگی، شیار را پر می کند که در واقع، نشان دهنده جدا شدن درشت دانه ها از مخلوط بتنی است، نمونه یک بتن ناپایدار در شکل (۱-۷) نشان داده شده است.
شکل (۱-۶) آزمایش شیارs برای سنجش مقاومت دربرابر جداشدگی- نمونه پایدار [۲۸]
شکل (۱-۷) آزمایش شیارsبرای سنجش مقاومت دربرابر جداشدگی- نمونه ناپایدار [۲۸]
۱-۶-۲ قیف V شکل
این آزمایش، نخستین بار در کشور ژاپن، توسط ازاوا[۴]۱ و همکارانش [۳۴]، مورد استفاده قرار گرفت. دستگاه این آزمایش، شامل یک قیف Vشکل است که زمان خروج بتن از آن، با لزجت بتن و توانایی عبور بتن از مقاطع باریک مرتبط است. قیف V شکل، در ابعاد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، این دستگاه در شکل (۱-۸) نشان داده شده و ابعاد مختلف پیشنهادی آن، در جدول (۱-۴) آورده شده است. در این بررسی، قیف V شکل مطابق پیشنهاد افنارک مورد استفاده قرار گرفته است. نوع دیگری از این قیف، با مقطع دایره که به قیف O شکل معروف است، نیز در ژاپن استفاده می شود، که ابعاد آن در شکل (۱-۹) نشان داده شده است. این آزمایش، برای اندازه گیری توانایی عبور بتن با حداکثر اندازه ۲۰ میلی متر قابل استفاده است.
شکل (۱-۸) دستگاه قیف Vشکل
جدول (۱-۴) ابعاد دستگاه قیف Vشکل در مراجع مختلف
مرجع
ابعاد ورودی(میلی متر مربع)
ابعاد نازل خروجی (میلی متر مربع)
ارتفاع بخش شیبدار (میلی متر)
ارتفاع نازل(میلی لیتر)
افنارک ۲۰۰۲ [۳۱]
۷۵×۴۹۰
۶۵×۷۵
۴۲۵
۱۵۰
خیاط و همکاران[۲۹]