Factorization: Structural
ماخذ: نتایج تحقیق
ستون اول جدول فوق به همراه نمودار مربوط به واکنش رشد شاخص قیمت بورس به تکانه ناشی از شوک رشد قیمت نفت، اثر تکانه وارده بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران از طرف متغیر رشد قیمت نفت را ترسیم می کند، به این صورت که اگر رشد قیمت نفت به اندازه یک انحراف معیار افزایش یابد، در فصل اول اثر مثبتی به اندازه ۱٫۰۶ واحد بر شاخص قیمت سهام ایجاد میکند و در فصل دوم این اثر مثبت به ۲٫۷۲ واحد افزایش مییابد و پس از آن در فصل سوم اثر شوک نفتی منفی شده (۳٫۹۸-) و طی فصول بعد همراه با نوساناتی به مرور رو به زوال مینهد تا اینکه در فصل هشتم تقریبا به صفر میرسد.
ستون دوم جدول فوق به همراه نمودار مربوط به واکنش رشد شاخص قیمت بورس به تکانه ناشی از شوک رشد مخارج دولت، نشان میدهد که تغییر ناگهانی یا تکانهای به اندازه یک انحراف معیار در متغیر رشد مخارج دولت در فصل اول، باعث کاهش ۳٫۲۶ واحدی شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران میشود و سپس به کاهش ۱٫۰۶ واحدی در فصل دوم و کاهش ۱٫۸۷ واحدی در فصل سوم میرسد. در فصل چهارم این اثر مثبت شده و به حداکثر مقدار خود یعنی ۰٫۸۶ واحد میرسد و از فصل پنجم به بعد میرا میشود.
ستون سوم جدول فوق به همراه نمودار مربوط به واکنش رشد شاخص قیمت بورس به تکانه ناشی از شوک رشد نقدینگی، نشان میدهد که یک تغییر ناگهانی به اندازه یک انحراف معیار در رشد نقدینگی باعث کاهش در شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران به میزان ۰٫۷۷ واحد در دوره اول و ۰٫۹۷ واحد در دوره دوم و ۱٫۳۵ واحد در دوره سوم میشود. در فصل چهارم این اثر مثبت است (۰٫۳۳). در فصول پنجم و ششم باز هم این اثر منفی است و از فصل هفتم رو به زوال میرود.
ستون چهارم جدول فوق به همراه نمودار مربوط به واکنش رشد شاخص قیمت بورس به تکانه ناشی از شوک رشد تولید، نشان میدهد که اثر یک تکانه به اندازه یک انحراف معیار در رشد تولید بر رشد شاخص قیمت بورس تاثیری مثبت به اندازه ۰٫۷۵ واحد در فصل اول و ۳٫۹۹ واحد در فصل دوم دارد. تاثیر این تکانه بر رشد شاخص قیمت بورس در دورههای بعدی نیز با نوساناتی ادامه مییابد تا اینکه در فصل هشتم میرا میَشود.
ستون پنجم جدول فوق به همراه نمودار مربوط به واکنش رشد شاخص قیمت بورس به تکانه ناشی از شوک تورمی، اثر یک تکانه به اندازه یک انحراف معیار در نرخ تورم را بر شاخص قیمت بورس نشان میدهد. در فصل اول تکانه وارده بر این متغیر اثری مثبت به اندازه ۱٫۵۰ واحد و در فصل دوم اثری منفی به اندازه ۰٫۰۷ واحد بر شاخص قیمت سهام دارد. این تاثیر نیز در دورههای بعد همراه با نوساناتی رو به کاهش میگذارد و در فصل نهم از بین میرود.
ستون ششم جدول فوق به همراه نمودار مربوط به واکنش رشد شاخص قیمت بورس به تکانه خودش، نشان میدهد که اثر تکانهای به میزان یک انحراف معیار در رشد شاخص قیمت بورس بر رشد این شاخص در فصل اول به اندازه ۱۱٫۹۴ واحد و در فصلهای دوم و سوم به ترتیب ۲٫۵۱ و ۱٫۸۵ واحد است. به همین ترتیب در دورههای بعد نیز این اثر رو به کاهش میگذارد و تا دوره هفتم میرا میشود.
بنابراین با مشاهده جدول و نمودارهای فوق میتوان دریافت که تاثیر تمامی تکانههای وارده بر شاخص قیمت بورس از همان فصل اول شروع شده و نهایتا تا پایان فصل نهم به تدریج تعدیل میشود. این نکته نیز قابل توجه است که تعدیل اثر تکانههای وارده از سوی متغیرهای کلان مورد بررسی بر شاخص قیمت بورس تا پایان دوره تعدیل، به صورت پایدار انجام نمیشود، یعنی تعدیل آنها تا پایان دوره همراه با نوسان است. وجود این نوسانات و ناپایداری در تاثیرگذاری شوکهای ناشی از متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق بر شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران با توجه به مباحث مطرح شده و نتایج حاصله در فصل قبل میتواند ناشی از وجود حباب و رشد حبابگونه و کاذب قیمتها در بازار سهام ایران باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ضمنا با توجه به توابع واکنش آنی فوق، در خصوص جهت تاثیرگذاری متغیرهای کلان بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران در اولین دوره پس از وقوع شوک میتوان چنین اظهارنظر و تحلیل نمود که:
۱- تکانهی قیمت نفت، اثر مثبت بر رشد شاخص قیمت سهام دارد. زیرا وقوع تکانهی مثبت قیمت نفت باعث افزایش منابع تامین مالی دولت، گسترش سرمایهگذاریها و رونق بخش خارجی اقتصاد و در نتیجه شکلگیری انتظارات خوشبینانه در مورد ایجاد رونق و افزایش سطح فعالیت و سودآوری شرکتها میگردد و لذا شاخص قیمت سهام نیز با رشد مواجه میشود.
۲- وقوع یک شوک مثبت در مخارج دولت، بر رشد شاخص قیمت سهام در اولین دوره تاثیر منفی گذاشته است. بنابراین در کوتاهمدت اثرگذاری وقفه اول مخارج دولت بر بازدهی سهام همجهت با اثر آن در بلندمدت نشده است. این تاثیر منفی میتواند ناشی از این باشد که معمولا بخش زیادی از مخارج دولت خود به توسعه بخشهای زیربنایی اختصاص مییابد که این گونه مخارج دولت در بلندمدت میتواند به افزایش تولید و رشد اقتصادی کمک نماید و با توسعه صرفههای خارجی مشوق سرمایهگذاری بخش خصوصی شود، ولی در کوتاهمدت میتواند اثرات معکوس
ی را به دنبال داشته باشد.
۳- تکانهی سیاست پولی در اولین دوره اثر منفی ناچیزی بر رشد شاخص قیمت سهام گذاشته است. اعلام سیاست انبساطی پولی و افزایش حجم پول در اقتصاد ایران دارای اثرات روانی بر شکلگیری انتظارات و میل به سرمایهگذاری است و لذا میتواند زمینه افت شاخص قیمت سهام در کوتاهمدت را فراهم آورد. هر چند تکانه سیاست پولی در بلندمدت میتواند اثر افزایشی بر شاخص قیمت سهام بگذارد، زیرا افزایش عرضه پول منجر به ایجاد تقاضای بالاتر برای داراییها شده و در نتیجه قیمت داراییها افزایش مییابد. البته میزان واکنش بازار بورس به سیاست پولی، به کارایی بازار و درجه توسعهیافتگی آن بستگی دارد. در ارتباط با اثرگذاری اندک تکانه سیاست پولی در توجیه تغییرات شاخص قیمت سهام در ایران میتوان به دلایلی از قبیل؛ فعال نبودن کانال نرخ بهره در ایران، عدم آگاهی کافی مردم درباره بازار سرمایه، تنوع نداشتن اوراق بهادار و کارکرد محدود بازار سرمایه به عنوان بخشی از بازارهای مالی در ایران اشاره نمود.
۴- وقوع یک شوک مثبت در رشد تولید ناخالص داخلی، تاثیر مثبت بر رشد شاخص قیمت سهام داشته است. در تحلیل وجود رابطه مستقیم بین تکانه تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمت سهام میتوان گفت از آنجا که تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخصی از رشد یا رکود اقتصادی در نظر گرفته میشود. بنابراین افزایش تولید ناخالص داخلی حاکی از وقوع رونق در اقتصاد بوده که باعث افزایش بازدهی شرکتها و سودآوری آنها و در نهایت باعث افزایش تقاضای سهام آنان و افزایش شاخص قیمت سهام در بازار خواهد شد.
۵- وقوع یک شوک مثبت در نرخ تورم نیز تاثیر مثبتی بر رشد شاخص قیمت سهام داشته است. تکانه نرخ تورم در کوتاهمدت با افزایش ارزش داراییها و نهادههای تولیدی شرکتها و مؤسسات اقتصادی، به افزایش قیمت سهام آنها منجر میشود. زیرا در شرایط تورمی، ارزش جایگزینی داراییهای شرکتها افزایش مییابد و افزایش ارزش جاری داراییها میتواند موجبات افزایش قیمت سهام را فراهم آورد .
ب- واکنشهای آنی متغیرهای کلان اقتصادی نسبت به شوک قیمت سهام:
اطلاعات جدول زیر بیانگر آن است که اگر یک تکانه یا تغییر ناگهانی به اندازه یک انحراف معیار در رشد قیمت سهام ایجاد شود؛ اثر آن بر رشد قیمت نفت، رشد مخارج دولت، رشد نقدینگی، رشد تولید ناخالص داخلی و تورم در دوره های بعد چگونه خواهد بود.