۸
۱۳۸۶
سلیمه خلیلی ازاندهی
نتایج تحقیق بیانگر آن است که حوزه های عملکرد و شاخص های حوزه شهروندان ،فرایندهای داخلی، حوزه رشد و یادگیری و حوزه مالی در دستیابی به اهداف سازمان نقش یکسانی ندارند
۲-۶٫نقد و نتیجه گیری از ادبیات پژوهشی
مدیریت یک سازمان بدون اندازه گیری عملکرد مثل هدایت یک کشتی بدون قطب نما است. اماآنچه مسلم است اینکه مدلی که میتواند سازمان را درست ارزیابی کرده وبه سمت تعالی هدایت بکند مدلی است که مقتضیات محیطی را پوشش داده و بتواند تاثیرات منفی آن را خنثی و از فرصت های موجود درآن استفاده نماید و از این طریق گام های رسیدن به تعالی را طی کند.کارت امتیازی متوازن یک ابزار قدرتمند مدیریتی است که برای ارزیابی عملکرد سازمانهایی که در شرایط رقابتی قراردارند، دست آوردهای مهمی دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
کارت امتیازی متوازن درقالب یک راه حل جامع ،موجب بهبود مستمرسیستم موجود می شود و با فراهم آوری اطلاعات متوازن وبه هم مرتبط، موجب کاهش زمان مورد نیاز برای تجزیه وتحلیل اطلاعات درزمان تصمیم گیری می شود و همچنین BSC یک سیستم مدیریت (نه فقط یک سیستم اندازه گیری )است که درسازمان درروشن سازی چشم انداز واستراتژی و ترجمه آنها به برنامه های اجرایی کمک می کند.BSCبه منظور بهبود مستمر عملکرد و نتایج استراتژیک ،بازخوردی در رابطه با فرآیندهای کسب وکارداخلی و پیامدهای خارجی آنها ارائه می کند.
با بررسی روش های ارزیابی عملکرد موجود در سازمانها و موسسات میتوان گفت که:BSC
۱٫سازمان رادچارتغییروتحول می کند.
۲٫یک فرایندمستمردرجهت ارزیابی عملکردایجاد می کند.
۳٫اصول آن مبتنی برهمکاری است.
۴٫فنون آن معتبر و برای کلیه همکاران قابل درک است.
۵٫برمشتری ومشتری محوری تاکیدریشه ای دارد.
۶٫فنون بکارگرفته درآن بجا و موثر است.
۷٫مراحل اجرایی آن روشمند و سیستم مدار است.
بنابراین هدف از انتخاب سیستم ارزیابی عملکرد درسازمان تامین اجتماعی استان زنجان ،دستیابی به مدلی استراتژی محور است که بتوان ازخروجی های آن در اتخاذ تصمیمات استراتژیک مناسب تراستفاده نمود . همچنین مبتنی کردن فعالیتهای واحدهای مختلف سازمان تامین اجتماعی استان زنجان برپایه ماموریت وآرمان با در نظر گرفتن اهداف استراتژیک است.نتایج حاصل از مطالعات و بررسیهای به عمل آمده از ادبیات پژوهش نشان می دهد که انتخاب روش ارزیابی متوازن جهت ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی استان زنجان روشی است کارآمد که می تواند مسئولین سازمان را از وضعیت واقعی دیدگاه های مختلف آگاه سازد .
۲-۷٫چارچوب و مدل پژوهش
چارچوب نظری اساس و پایه انجام یک پژوهش را تشکیل می دهد .چارچوب نظری این مطالعه که از مدل کاپلان و نورتون(۲۰۰۰) اقتباس گردیده است ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی استان زنجان از چهار منظر مالی ،مشتری ،فرایندهای داخلی و رشد و یادگیری را تشکیل میدهد که درشکل شماره ۲-۵ منعکس گردیده است.
شکل۲-۵ :چارچوب روش ارزیابی متوازن (نجفی حقی ،۱۳۸۳)
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱٫ مقدمه
از پژوهش تعاریف گوناگون به دست داده شده است. برخی آن را شناخت حقیقت دانسته اند و بعضی آن را جست و جو برای کسب آگاهیهایی جدید و حقیقی با روش علمی، با تلاش برای کشف حقایق یا اثبات نظریه ای خاص یا پرده برداشتن از مجهولات دانسته اند. گروهی دیگر گفته اند: پژوهش عبارت است از مطالعه آگاهانه، برنامه ریزی شده و روش مند به هنگام مواجهه با مسئله ای پیچیده و مبهم، به قصد ایجاد وضوح و رفع پیچیدگی و ابهام از آن مسئله، نکات برجسته تعاریف مذکور عبارت است از حرکت، تلاش، نظم و دقّت، داشتن هدف و روش علمی به انگیزه دستیابی به حقایق و پاسخها. پژوهش عبارت است از فرایند جستجوی منظم برای مشخص کردن یک موقعیت نامعین. بنابراین پژوهش فرآیندی است که از طریق آن میتوان درباره ناشناخته به جستجو پرداخت و نسبت به آن شناخت لازم را کسب کرد. در این فرایند از چگونگی گردآوری شواهد و تبدیل آنها به یافتهها، تحت عنوان روش شناسی یاد میشود. این سؤال که چگونه داده ها گردآوری شود و مورد تفسیر قرار گیرند، به طوری که ابهام حاصل از آنها به حداقل ممکن کاهش یابد، مربوط به روش شناسی پژوهش است. پاسخ این سؤال را میتوان با توجه به قواعد و اصول مورد استفاده در پژوهشهای علوم انسانی و دیدگاه های فلسفی زیربنایی آنها بهدست آورد. بر این اساس روش پژوهش وسیله یا طریقه تعیین این امر است که چگونه یک گزاره پژوهش مورد تایید قرار میگیرد یا رد میشود. به عبارت دیگر روش پژوهش، چارچوب عملیات یا اقدامات جستجو گرانه برای تحقق هدف پژوهش، جهت آزمودن فرضیه یا پاسخ دادن به سؤالهای پژوهش را فراهم میآورد(ساعی ارسی، ۱۳۸۷).
در این فصل نخست جامعه آماری و حجم نمونه مشخص می گردد،سپس روش نمونه گیری و بعد آن ابزار اندازه گیری و اعتبار آن ارائه می گردد و سرانجام روش تجزیه و تحلیل داده ها و واحد تجزیه و تحلیل پژوهش شرح داده می شود .
۳-۲٫جامعه آماری و حجم نمونه
جامعه آماری عبارت است از کلیه عناصر و افرادی که در یک مقیاس جغرافیایی مشخص دارای یک یا چند صفت مشترک باشند. هرچه جامعه آماری کوچکتر باشد، میتوان آنرا دقیقتر از یک جامعه آماری بزرگتر مطالعه نمود یا به عبارتی جامعه آماری مجموعه ای از افراد، اشیاء و …است که حداقل در یک صفت مشترک باشند. جامعه آماری در حقیقت شامل همه عناصری است که موضوع یک پژوهش معین در آن مصداق پیدا میکند و مایلیم دربارهی آن استنباط کنیم. جامعه آماری ترکیبی از تمام مواردی است که با خصوصیت مشخص تطبیق می کنند.
جامعه آماری این تحقیق را دو گروه شکل می دهند: گروه اول شامل روسا ،معاونین ، مسئولین واحدها وکارشناسان شعبههای تامین اجتماعی استان زنجان و گروه دوم مشتریان یا همان مراجعین که تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی قرار دارند را شامل می گردد. درتحقیق حاضرباتوجه به محدود بودن جامعه آماری در زمان جمع آوری داده ها با استفاده ازفرمول کوکران(Cochran) حجم نمونه مشتریان سازمان تامین اجتماعی استان زنجان به شرح زیر تعیین گردید.در مورد روسا ،معاونین ، مسئولین واحدها وکارشناسان شعبه های تامین اجتماعی نیز حجم نمونه برابر تعداد کل آنها در نظر گرفته شد (n=N).
=Nتعداد کل جامعه آماری (۱۳۹۰۰۰=N)
t2=962/1 = t استیودنت وقتی که سطح معناداری آزمون برابر ۰۵/۰ باشد
d2=2(05/0) = 0025 /0تقریب در برآورد پارامتر مورد مطالعه
=p 5/0احتمال وجود صفت
q =5/0احتمال عدم وجود صفت
=n حجم نمونه (ساعی ،۱۳۸۹،ص۴۳)
ازآنجاییکه هدف این تحقیق ارزیابی عملکرد سازمان تامین اجتماعی استان زنجان برمبنای میزان دستیابی به اهداف و استراتژی های تدوین شده درسال۱۳۸۹می باشد ،بنابراین باید ازکسانی برای اظهارنظرسوال کردکه اولا"نسبت به اهداف واستراتژی های مجموعه، اطلاع و اشراف کافی داشته باشند وثانیا” درمورد عملکرد واحد در دستیابی به این اهداف واستراتژی ها نیزبتوانند نظرکارشناسی ارائه دهند.درنتیجه روساومعاونین و مسئولین واحدها و کارشناسان شعبههای تامین اجتماعی استان زنجان که دارای شرایط فوق هستند، به عنوان جامعه آماری برای گروه اول انتخاب شده اند.
یکی از ابعاد مهم مدل کارت امتیازی متوازن ،مشتری می باشد.درتحقیق حاضرپرسشنامه ای جهت سنجش نظرات این گروه هم طراحی گردیده است.مشتریان در این پژوهش همان مراجعینی هستند که تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی استان زنجان قرار دارند .
۳-۳٫روش نمونه گیری
روش های نمونه گیری آماری که عموما در تحقیقات و پژوهشهای کاربردی مورد استفاده قرار می گیرد، به قرار زیر است:
۳-۳-۱٫ نمونه گیری تصادفی ساده
در این نوع نمونه گیری به هر یک از افراد جامعه احتمال مساوی داده میشود تا در نمونه انتخاب شود. به عبارت دیگر اگر حجم افراد جامعه N وحجم نمونه را n فرض کنیم، احتمال انتخاب هر فرد جامعه در نمونه مساوی n/N است. انتخاب نمونه تصادفی ساده را به دو شیوه میتوان انجام داد:
شیوه اول به صورت قرعه کشی و شیوه دوم با بهره گرفتن از جدول اعداد تصادفی.
برای انتخاب یک نمونه تصادفی ساده به شیوه قرعه کشی باید با توجه به چارچوب نمونه گیری از میان افراد جامعه یک نمونه به حجم نمونه مورد نظر از میان افراد فهرست شده به حکم قرعه انتخاب کرد.
در شیوه دوم، باید حجم جامعه مورد نظر را N قرار داد. سپس به تعداد ارقام تشکیل دهنده حجم جامعه، ستون یک رقمی در جدول اعداد تصادفی منظور داشت (مثلا حجم جامعه ۵۰ شامل دو رقم است بنابراین دو ستون یک رقمی در جدول اختیار می کنیم). پس از آن یک نقطه شروع به طور تصادفی برای انتخاب واحدها اختیار کرد. سرانجام عمل انتخاب را از این نقطه آغاز کرده و هر عددی که کوچکتر یا مساوی N باشد را به عنوان نمونه انتخابی منظور داشت.
۳-۳-۲٫ نمونه گیری طبقه ای
در نمونه گیری طبقهای، واحدهای جامعه مورد مطالعه در طبقههایی که از نظر صفت متغیر همگن تر هستند، گروه بندی می شوند، تا تغییرات آنها در درون گروهها کمتر شود. پس از آن از هر یک از طبقهها تعدادی نمونه به صورت تصادفی انتخاب میشود. معمولا برای طبقه بندی واحدهای جامعه، متغیری به عنوان ملاک در نظر گرفته میشود که با صفت متغیر مورد مطالعه بستگی داشته باشد.