۱۰-۰
کم
۱۹-۱۱
متوسط
۳۰-۲۰
زیاد
۳-۶ اعتماد نهادی
اعتماد به دولت یکی از اشکال اعتماد اجتماعی است. به تعبیر کلمن اعتماد تسهیل کننده مبادلات در فضای اجتماعی است و هزینه مذاکرات و مبادلات اجتماعی را به حداقل میرساند و برای حل مسائل مربوط به نظم اجتماعی نقش تعیین کننده دارد (کلمن، ۱۳۷۷: ۲۹۷). اعتماد اجتماعی بر انتظارها و تعهدهای اکتسابی و تأیید شده به لحاظ اجتماعی دلالت دارد که افراد نسبت به یکدیگر و نسبت به سازمانها و نهادهای مربوط به زندگی اجتماعیشان نشان میدهند و با روابط متقابل تعمیم یافته قرین است (ازکیا، ۱۳۸۰: ۹). اعتماد در مقوله های مختلف از جمله اعتماد افراد به یکدیگر، اعتماد افراد به دولت، اعتماد افراد به سازمانها واقع میشود. آنچه در مبحث حاضر به آن پرداخته میشود، اعتماد به دولت است که بیشتر مرتبط با مشارکت سیاسی است. برای سنجش متغیر اعتماد به دولت از گویه های زیر استفاده شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
- گویههای زیر در مورد مسئولین کشور و به طور کلی پرسیده شده است نظر شما درباره هر کدام چیست؟
- مسئولین کشور دارای صداقت و درستکاری هستند.
- مسئولان بیشتر به پولدارها رسیدگی میکنند.
- مسئولان تجربه و پختگی لازم را برای انجام وظایفی که به آنها محول شده است، دارند
- مسئولین آمادگی پذیرش پیشنهادات جدید را دارند.
- اکثر مسئولین برای مردم قابل اعتماد هستند.
- مسئولین با مردم روراست هستند.
- مردم میتوانند بدون ترس و نگرانی از مسئولان کشور انتقاد نمایند.
- مسئولان به وعدههای خود عمل میکنند.
- مسئولان در قبال مردم احساس وظیفه و دلسوزی میکنند.
- مسئولین تخصص و مهارت لازم در کار و پست خود را دارند.
- مسئولین برای حل مشکلات مردم تدبیر و دوراندیشی لازم را دارند.
گویهها در طیف پنج قسمتی (خیلی کم تا خیلی زیاد) ارزشگذاری شد که بر حسب نوع گویه از ۵ تا ۱ امتیاز به آن اختصاص داده شده است بدین ترتیب دامنه تغییرات اعتماد به دولت از ۱۱ تا ۵۵ میباشد که به سه گروه تقسیمبندی شده است:
جدول شماره (۳ – ۳)دامنه امتیازات متغیر اعتماد به دولت
دامنه امتیازات
اعتماد به دولت
۲۶-۱۱
کم
۴۲-۲۷
متوسط
۵۵-۴۳
زیاد
بر اساس نتایج مطالعه مقدماتی، پایایی گویههای این متغیر محاسبه شد که میزان آلفای کرونباخ برابر ۷۲/۰ شده است که چون از ۷/۰ بیشتر شده است نشان میدهد که هماهنگی درونی گویههای این متغیر در حد مطلوبی است.