۲- معیارها و ضوابط خاصی برای پذیرش و ادامه فعالیت شرکتها در بورس و نحوه گزارشگری آنها وضع شده است. از این رو به نظر میرسد اطلاعات مندرج در صورتهای مالی این شرکتها از اعتبار لازم برخوردار و همگنتر باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳- دسترسی به اطلاعات شرکتهای غیر بورسی عملاً میسر نبوده و ارقام آنها فاقد اعتباری، معادل داده های شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است.
۱-۶-۳٫ قلمرو زمانی تحقیق
قلمرو زمانی این تحقیق از سال ۱۳۷۸ لغایت سال ۱۳۸۷به مدت ۱۰ سال میباشد.
دلایل انتخاب آن به شرح زیر است :
۱- اطلاعات و داده های بیشتری از شرکتهای پذیرفته شده در بورس، طی سالهای مذکور در سازمان بورس اوراق بهادار تهران موجود است.
۲- هر چه تعداد مشاهدات بیشتر باشد، اعتبار نتایج تحقیق نیز بیشتر است.
لذا با توجه به موارد فوق داده های شرکتهای مورد مطالعه برای یک دوره ۱۰ ساله انتخاب شد.
۱-۷٫ روش تحقیق
برای آزمون فرضیه های پژوهش حاضر از مدل رگرسیونی خطی چند متغیره استفاده خواهد شد که مبنای اصلی آن توسط باسو در سال (۱۹۹۷) به شرح زیر ارائه گردید:
(۱-۱)
حال جهت بررسی فرضیات پژوهش حاضر از مدل رگرسیونی خطی چند متغیرهای استفاده شده است که توسط پائه و واکلر در سال (۲۰۰۵) ارائه گردیده است. آنها نیز به منظور بررسی رابطه بین معیار (P/B) ابتدای دوره و عدم تقارن زمانی سود معیار (P/B) نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام در ابتدای دوره را وارد مدل باسو کرده و در نهایت مدل زیر را بسط دادهاند:
(۱-۲)
رابطه(۱-۲) مدل اصلی پژوهش حاضر میباشد، در حقیقت مدل ۱ اثبات شده درنظر گرفته شده است. بدین معنی که عدم تقارن زمانی سود و واکنش سود نسبت به اخبار خوب و بد در رابطه (۱-۱)به اثبات رسیده است و موضوع این تحقیق نمی باشد و ما با فرض محافظه کارانه بودن سود، از معیار عدم تقارن زمانی سود در رابطه (۱-۲) بهره میجوییم.
۱-۸٫ جامعه آماری و نحوه گردآوری داده ها
جامعه آماری این پژوهش شامل ۹۰۰ شرکت سال از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد زیرا در این پژوهش قیمت بازار سهام به عنوان یکی از داده های مورد نیاز در محاسبه بازده سهام است و دسترسی به اطلاعات قابل اتکا درباره ارزش بازار سهام برای شرکتهای خارج از بورس میسر نیست. ضمناً دسترسی به اطلاعات مربوط به شرکتهای پذیرفتهشده در بورس از طریق آرشیوهای بورس اینترنتی و همچنین بانک اطلاعاتی و بسته های نرمافزاری مختلف به راحتی امکان پذیر است. از آنجائی که اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش باید از زمان اولین معامله سهام شرکتهای مورد بررسی در بورس جمعآوری میشد، از این رو شرکتهایی که به عنوان نمونه در این پژوهش انتخاب شدند شامل شرکتهایی بودند که در ابتدای سال ۱۳۷۸ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشند.
بدین ترتیب از بین کلیه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران تعداد ۹۰ شرکت طی ۱۰ سال در قلمرو زمانی بین سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۷ بعنوان نمونه برگزیده شدند.
در این پژوهش برای جمعآوری اطلاعات و داده ها از دو روش کتابخانهای و میدانی استفاده شده است. در بخش کتابخانهای، مبانی نظری و پیشینه تحقیق عمدتاً از مقالات متعدد اخذ شده از اینترنت، کتابها، نشریات و مجلات تخصصی فارسی و لاتین جمعآوری شده است.
در بخش میدانی به منظور جمعآوری داده های مورد نیاز از قبیل صورتهای مالی، ارزش بازار سهام و همچنین سایر اطلاعات کیفی مانند تشکیل مجامع عادی و فوقالعاده که به ترتیب با تصویب سود تقسیمی و افزایش سرمایه همراه میشد و جهت محاسبه بازده ضروری میباشد از بانک اطلاعاتی نرمافزارهای تدبیرپرداز و رهآورد نوین و همچنین سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران استفاده گردیده است.
۱-۹٫ تعریف واژهها و اصطلاحات تحقیق
عدم تقارن زمانی سود :
معیاری برای سنجش محافظهکاری در گزارشگری مالی است و ناشی از تفاوت بین واکنش سود نسبت به اخبار خوب و بد است. منطق این معیار برگرفته از تعریف باسو (۱۹۹۷) از محافظهکاری است و براساس این معیار، رفتار نامتقارن سود در واکنش به اخبار خوب و بد منجر میشود که واکنش سود نسبت به اخبار بد بههنگامتر از واکنش سود نسبت به اخبار خوب باشد. عدم تقارن زمانی سود معیاری با دیدگاه سود و زیانی است.
نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام (P/B) :
معیاری برای سنجش محافظهکاری است و عبارت است از حاصل تقسیم ارزش بازار سهام به ارزش دفتری سهام. مخرج این نسبت یعنی ارزش دفتری سهام از حاصل تقسیم جمع حقوق صاحبان سهام ترازنامه بر تعداد سهام شرکت بدست میآید. نسبت (P/B) معیاری با دیدگاه ترازنامهای است.
اقلام تعهدی:
عبارت از تغییرات در سرمایه درگردش غیرنقدی بعلاوه هزینه استهلاک میباشد. به عبارت دیگر اقلام تعهدی حاصل اختلاف بین سود خالص و جریان وجه نقد ناشی از عملیات میباشد.
جریان وجه نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی:
فعالیتهای عملیاتی عبارت از فعالیتهای اصلی و مستمر مولد درآمد عملیاتی واحد تجاری است. فعالیتهای مزبور متضمن تولید و فروش کالا و خدمات است و هزینه ها و درآمدهای مرتبط با آن در تعیین سود یا زیان عملیاتی در صورت سود و زیان دوره منظور میشود. جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی اساساً دربرگیرنده جریانهای ورودی و خروجی نقدی مرتبط با فعالیتهای مزبور است.
اخبار خوب :
منظور از اخبار خوب در تعریف «عدم تقارن زمانی سود »، بازده مثبت سهام است که در مدل تحقیق استفاده میشود .
اخبار بد :
منظور از اخبار بد در تعریف «عدم تقارن زمانی سود »، بازده منفی سهام است که در مدل تحقیق استفاده میشود.
بازده سهام ) Rit ( :
بازده سهام حاصل از خرید و نگهداری، برابر است با تغییرات قیمت سهام و مزایای نقدی، سود سهمی و حق تقدم سهام تقسیم بر قیمت سهام در ابتدای دوره.
(۱-۳)
مؤلفه های این فرمول عبارتند از:
: قیمت سهام در بازار در آخر دوره.
: قیمت سهام در بازار در ابتدای دوره.
: سود نقدی سهام.
: درصد افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی.
: درصد افزایش سرمایه از محل اندوخته.
: مبلغ اسمی پرداخت شده توسط سرمایهگذار بابت افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات.
۱–۱۰٫ ساختار تحقیق
در ادامه این تحقیق، ابتدا در فصل دوم به مباحث نظری تحقیق پرداخته میشود و سپس اطلاعاتی از پیشینه موضوع تحقیق ارائه میگردد. در فصل سوم، روش تحقیق و جمعآوری داده ها، شامل مدل و متغیرهای مدل تحقیق، نوع آزمون فرضیه ها، جامعه آماری و نمونه تحقیق معرفی می-شوند. فصل چهارم اختصاص دارد به تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه های آماری تحقیق و سرانجام در فصل پنجم، تحلیل نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق به همراه پیشنهادهای تحقیق بیان میشود.