**۶/۰
**۹/۰
ns07/0
ns18/0-
ns25/0
**۸۱/۰
ns02/0
**۷۹/۰
عملکرد بیولوژیک
**۶۷/۰
ns24/0
ns42/0
*۳۵/۰
**۷۸/۰
ns06/0
**۶۴/۰
*۳/۰
ns14/0-
**۷۱/۰
**۴۳/۰
**۷۶/۰
ns26/0
۳-۲- ضرایب همبستگی صفات
ضرایب همبستگی ساده صفات مختلف کنجد
۳-۲-۱- ارتفاع بوته
بررسی ضرایب همبستگی صفات مشخص کرد که بین ارتفاع بوته با ارتفاع اولین شاخه زایشی با سطح زمین، تعداد شاخه جانبی، تعداد کپسول در شاخه فرعی، تعداد بذر در کپسول، وزن هزار دانه، قطر ساقه، درصد پروتئین و عملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۷۶/۰ = r) مربوط به تعداد تعداد شاخه جانبی مشاهده گردید (جدول ۳-۲-۱).
شهسواری و صفاری (۲۰۰۵) درآزمایشیمزرعهایمشاهدهنمودند که با افزایش ارتفاع بوته چون وزن گیاه افزایش پیدا می کند بنابراین عملکرد بیولوژیک که تابع آن می باشد نیز افزایش پیدا کرده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۲-۲- ارتفاع اولین شاخه زایشی از سطح زمین
براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که بین ارتفاع اولین شاخه زایشی از سطح زمینبا تعداد شاخه جانبی، تعداد بذر در کپسول، وزن هزار دانه، قطر ساقه، درصد پروتئین و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۵۳/۰ = r) مربوط به تعداد شاخه جانبی بود (جدول ۳-۲-۱).
۳-۲-۳- تعداد شاخه جانبی
بررسی ها نشان داد که بین تعداد شاخه جانبیبا تعداد کپسول در شاخه فرعی، تعداد بذر در کپسول، وزن هزار دانه، قطر ساقه و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۷۸/۰ = r) مربوط به قطر ساقه بود (جدول ۳-۲-۱).این مورد نشان دهنده آن است که با افزایش تعداد شاخه در بوته تمام صفات مربوط به عملکرد و اجزاء عملکرد افزایش می یابد.
۳-۲-۴- تعداد کپسول در شاخه فرعی
نتایج حاصله تعیین نمود که بین تعداد کپسول در شاخه فرعی با تعداد بذر در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد روغن، درصد پروتئین، عملکرد دانه، شاخص برداشت وعملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که در این میان بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۸۴/۰ = r) مربوط به عملکرد روغن می باشد (جدول ۳-۲-۱). هر چه تعداد کپسول در شاخه افزایش یابد، در نتیجه آن عملکرد دانه تحت تاثیر قرار گرفته و از آنجایی که عملکرد روغن رابطه مستقیم با عملکرد دانه دارد بنابراین عملکرد روغن نیز افزایش خواهد یافت.
۳-۲-۵- تعداد کپسول در شاخه اصلی
داده های آماری بدست آمده حاکی از این بود که بینتعداد کپسول در شاخه اصلیبا تعداد کپسول در شاخه فرعی، عملکرد روغن و عملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که در این میان بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۴۱/۰ = r) مربوط به تعداد کپسول در شاخه فرعی می باشد (جدول ۳-۲-۱).
۳-۲-۶- تعداد بذر در کپسول
براساس تجزیه داده های مشخص شد که بین تعداد بذر در کپسول با قطر ساقه، عملکرد روغن، عملکرد دانه و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که بیشترین ضریب همبستگی تعداد بذر در کپسول به میزان (۹/۰ = r) با شاخص برداشت مشاهده شد (جدول ۳-۲-۱). افزایش تعداد دانه در سنبله کاهش وزن ناشی از افزایش تعداد دانه را جبران می کند و در نهایت باعث افزایش عملکرد دانه می شود. این نتایج با نتایج تحقیقات و بررسی های به عمل آمده توسط گل آبادی و ارزانی (۱۳۸۲) و سید رحمانی (۱۳۸۲) مطابقت دارد.
۳-۲-۷- عملکرد دانه
تجزیه و تحلیل بعمل آمده در رابطه با ضرایب همبستگی صفات تعین کرد که بین عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که در این میان بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۷۹/۰ =r) مربوط به شاخص برداشت می باشد (جدول ۳-۲-۱). از روش های افزایش شاخص برداشت، افزایش عملکرد اقتصادی(عملکرد دانه) و ثابت نگه داشتن عملکرد بیولوژیک می باشد، یعنی با افزایش عملکرد دانه میزان شاخص برداشت نیز افزایش می یابد.
۳-۲-۸- عملکرد روغن
نتیجه بدست آمده از ضرایب همبستگی صفات مشخص کرد که بین عملکردروغن با عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که در این میان بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان (۹۸/۰ = r) مربوط به درصد عملکرد دانه می باشد (جدول ۳-۲-۱).با توجه به این که یکی از اجزائ تعیین کننده در عملکرد روغن، عملکرد دانه می باشدبنابراین با افزایش میزان عملکرد دانه عملکرد روغن نیز افزایش پیدا می کند. شدید ترین همبستگی مثبت بین عملکرد دانه و عملکرد روغن می باشد.
۳-۲-۹- وزن هزار دانه
بر اساس بررسی بعمل آمده از نتیجه ضرایب همبستگی صفات مشخص شد که بین وزن هزار دانه با درصد پروتئین، قطر ساقه، عملکرد روغن، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد که در این میان بیشترین ضریب همبستگی نیز به میزان(۶۴/۰ = r) مربوط به عملکرد بیولوژیک می باشد (جدول ۳-۲-۱).هر چه وزن هزار دانه بیشتر باشد، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک افزایش می یابد.از آنجایی که عملکرد روغن با عملکرد دانه رابطه مستقیم دارد، بنابراین عملکرد دانه که نتیجه افزایش وزن هزار دانه است عملکرد دانه نیز افزایش می یابد. دانه های ریز تر چون تعداد سلول کمتر و یا اندازه سلول کوچکتر دارند پس مواد ذخیره ای کمتر را در خود نگه می دارند پس دارای درصد روغن پایین تری خواهند بود.بنابراین با افزایش وزن هزاردانه در صد روغن افزایش می یابد.
۳-۲-۱۰- قطر ساقه