عدد بدست آمده در مدل DEA (کارایی) عددی بین صفر و یک است. که با توجه به نقطه انقطاع بدست آمده در نمونه ، پیش بینی لازم برای ورشکستگی یا سلامت شرکت به عمل میآید. (برای اینکه امکان استفاده از امتیاز کارایی محاسبه شده برای شرکتها وجود داشته باشد، نیاز به معرفی نقطهای بین صفر و یک است که بهترین نقطه برای تفکیک سالم و ورشکسته از یکدیگر باشد (نقطه انقطاع مدل) به گونهای که خطای طبقه بندی حداقل گردد.) اگر عدد کارایی شرکت از نقطه انقطاع بیشتر بود شرکت سالم و اگر کمتر بود شرکت ورشکسته پیش بینی میگردد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فرض کلی بر ای است که، شرکتهای سالم و کارا امتیاز کارایی بالاتر و نزدیک به یک دارند. درواقع امتیاز بالاتری نسبت به شرکتهای ناکارا که امتیازشان باید به صفر نزدیک باشد.
همان طور که بیان شد، هدف سنجش توانایی مدل در پیش بینی ورشکستگی در ۱سال و ۲سال قبل از رخ دادن واقعه میباشد. برای این امر، ابتدا سال ورشکستگی (بر اساس قانون ۱۴۱ تجارت) هر کدام از شرکتهای درمانده به عنوان “سال وقوع” استخراج میشود؛ و برای اینکه شرکتهای سالم نیز سال وقوع مشخصی داشته باشند، پس از مشخص کردن سال وقوع شرکت درمانده، در بین شرکتهای سالم همگروه با آن، شرکتهایی که دارای اندازه (میزان دارایی) مشابه هستند نیز سال وقوع یکسان خواهند داشت. سپس اطلاعات مالی مورد نیاز برای یک سال و دو سال قبل از سال وقوع تهیه شده و در مدل قرار داده میشود. برای بدست آوردن نقطه انقطاع هم اطلاعات مالی سال وقوع هر سه گروه، در مدل قرار داده میشود، تا امتیاز کارایی هر کدام از سه گروه، جداگانه به دست آید و نمودار شکل توزیع امتیاز کارایی بدست آمده برای هر دو دسته سالم و ورشکسته ترسیم میگردد، نقطه تقاطع این دو نمودار (که در آن کمترین خطای طبقه بندی رخ میدهد)، نقطه انقطاع خواهد بود و مبنای پیش بینی قرار میگیرد؛(پرماچاندرا، ۲۰۰۹) همان طور که بیان شد، اگر عدد کارایی شرکت در هر دسته از نقطه انقطاع دسته خود بیشتر بود شرکت سالم و اگر کمتر بود شرکت ورشکسته پیش بینی میگردد. البته در یکی از تحقیقات گذشته عدد ۰٫۵ (بدون محاسبه و مبنای خاصی)، به عنوان نقطه انقطاع انتخاب شده بود. (یعنی اگر کارایی بدست آمده هر شرکت از ۰٫۵ بیشتر بود، شرکت سالم و اگر از ۰٫۵ کمتر بود شرکت ورشکسته پیش بینی میشد. اما در این پژوهش از همان روش که بیان شد (به جهت دقت بالاتر) استفاده میشود.
این مقایسه برای یک سال و دو سال قبل از سال وقوع به طور جداگانه انجام میشود تا توان مدل در پیش بینی رخدادی که در گذشته اتفاق افتاده محک بخورد.
و در انتها بررسی میشود که مدل مذکور چند درصد از شرکتهای ورشکسته و چند درصد از شرکتهای سالم را در یک سال و دو سال قبل از سال وقوع، به درستی پیش بینی کرده است، تا میزان دقت این مدل تعیین شود. و پس از آن، با بهره گرفتن از آزمون نسبت در سطح ۹۵ درصد، فرضیههای پژوهش سنجیده میشود که آیا شرکتها با توجه به درصد مورد انتظار، توسط مدل درست طبقهبندی میشوند یا خیر.
(P-P0)/ (p0q0/n).5
که در این فرمول p درصدی است از شرکتها که توسط مدل صحیح طبقه بندی شدهاست، P0 درصد دقت تعیین شده (درصد مورد انتظار) میباشد که بر اساس تحقیقات قبلی ۰٫۵ انتخاب شده است. و q0 هم ۱-p0 میباشد.
و پس از آن در سطح اطمینان ۹۵ درصد، بررسی میشود که آیا بین نسبتهای پیش بینی شده سه گروه اختلاف معنی دار وجود دارد یا خیر؛ که در صورت وجود اختلاف میتوان به این نتیجه رسید که این مدل برای پیش بینی ورشکستگی برخی از گروهها میتواند مفید باشد و نه لزوما کلیه شرکتها.
(P1-P2)/ [(P1q1/n1)+( P2q2/n2)].5
در این فرمول P1 مربوط به یکی از سه گروه و P2 مربوط به یک گروه دیگر، که در مجموع سه مقایسه دو به دو برای هرسال میشود.
فصل چهارم تجزیه و تحلیل دادهها و یافتههای تحقیق
فصل چهارم- تجزیه و تحلیل دادهها و یافته های تحقیق
مقدمه
در این فصل به تجزیه و تحلیل نهایی دادهها پرداخته میشود و داده های جمع آوری شده در مدل قرار داده میشوند. و نتایج آنها در قالب جداول و نمودار ارائه میشود. و در انتهای فصل به بررسی فرضیه های پژوهش با توجه به نتایج بدست آمده پرداخته میشود و اینکه کدام فرضیهها تایید و کدام یک رد میشوند.
ابتدا نسبت تک خروجیها به تک ورودیها بدست آمده، سپس با بهره گرفتن از تکنیک آنالیز اجزای اصلی دادهها کم بعد میشود و در داخل مدل تحلیل پوششی دادهها قرار داده میشود و در نهایت با نقطه انقطاع که از محاسبات دادههای مربوط به سال وقوع در مدل بدست آمده، مقایسه میگردد تا سالم یا ورشکسته بودن شرکت معلوم شود و در انتها آزمون نسبت، وضعیت فرضیهها را روشن مینماید.
برای اجرای تکنیک آنالیز اجزای اصلی از نرم افزار StatistiXL و برای اجرای مدل تحلیل پوششی دادهها از نرم افزار MaxDea استفاده شده است.
۴-۱- نتایج
همان گونه که بیان شد تعداد ۵۲ شرکت تولیدی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران در سه گروه شرکتهای صنایع غذایی و دارویی، شرکتهای صنایع فلزی و خودرو و ماشین آلات، و شرکتهای صنایع شیمیایی و پتروشیمی، با توجه به اطلاعات در دسترس انتخاب شدند که تعداد ۲۱ (۱۰ ورشکسته و ۱۱ سالم) شرکت در گروه اول، ۱۸ (۱۰ ورشکسته و ۸ سالم) شرکت در گروه دوم و ۱۳ (۷ ورشکسته و ۶ سالم)شرکت در گروه سوم قرار گرفتهاند.
نام و اطلاعات این شرکتها در پیوست قرار گرفته است.
۴-۱-۱- نتایج مربوط به گروه شرکتهای صنایع غذایی و دارویی
در ابتدا برای محاسبه نقطه انقطاع شرکتهای موجود در گروه اول، اطلاعات مالی سال وقوع شرکتهای این گروه را در مدل (بر اساس آنچه در فصل ۳ شرح داده شد) قرار میدهیم. شکل توزیع امتیاز کارایی شرکتهای سالم و ورشکسته گروه اول در نمودار ۱-۴ نمایش داده شده است.
نمودار۱-۴- نمودار توزیع امتیاز کارایی شرکتهای گروه اول
بر اساس نمودار ۱، نقطه انقطاع این گروه برابر با ۰٫۵۹ میشود.
در واقع همان گونه که از نمودار پیداست از نقطه انقطاع به بعد همان طور که انتظار میرود امتیاز کارایی شرکتهای سالم بیشتر و نزدیک به یک میشود و امتیاز کارایی شرکتهای ورشکسته کمتر و نزدیک به صفر میگردد (درواقع کمترین خطای طبقه بندی رخ میدهد)
همان گونه که به طور مفصل در فصل ۳ بیان گردید، برای هر دسته ابتدا ورودیها و خروجیها را از منابع موجود یعنی صورتهای مالی شرکتها (صورتحساب سود و زیان و ترازنامه) استخراج کرده. ورودیها شامل: هزینههای عملیاتی، بدهیهای جاری و هزینه مالی و خروجیها شامل سود خالص، سود عملیاتی و داراییهای جاری میباشند. سپس نسبت هر کدام از خروجیها به ورودیها را به طور جداگانه برای هر شرکت بدست آورده که در مجموع ۹ نسبت میشوند که این تعداد با توجه به تعداد کم واحدهای تصمیم گیری (شرکتها) بسیار کم است و باعث خطا در مدل DEA میشود، بنابراین به وسیله PCA آنها را کاهش داده و سپس وارد مدل DEA از نوع BCC خروجی گرا کرده و در نهایت امتیاز کارایی که عددی بین ۰ و ۱ است بدست میآید.
بر اساس محاسبات انجام گرفته، یک سال قبل از وقوع مدل توانستهاست ۷۳ درصد شرکتهای سالم و ۹۰ درصد شرکتهای ورشکسته و در دو سال قبل از وقوع ۷۳ درصد از شرکتهای سالم و ۸۰ درصد از شرکتهای ورشکسته را به درستی پیش بینی نماید.
۴-۱-۲- نتایج مربوط به گروه شرکتهای صنایع فلزی و خودرو و ماشین آلات
نمودار ۲-۴ محاسبه نقطه انقطاع این گروه را نمایش میدهد.
نمودار۲-۴- نمودار توزیع امتیاز کارایی شرکتهای گروه دوم
همان گونه که مشاهده میگردد مقدار نقطه انقطاع برای این گروه برابر با ۰٫۵۲ میباشد.
یک سال قبل از وقوع مدل توانستهاست ۱۰۰ درصد شرکتهای سالم و ۱۰ درصد شرکتهای ورشکسته و در دو سال قبل از وقوع ۷۵ درصد از شرکتهای سالم و ۸۰ درصد از شرکتهای ورشکسته را به درستی پیش بینی نماید.
۴-۱-۳- نتایج مربوط به گروه شرکتهای صنایع شیمیایی و پتروشیمی
نمودار ۳-۴ محاسبه نقطه انقطاع این گروه را نمایش میدهد.
نمودار۳-۴- نمودار توزیع امتیاز کارایی شرکتهای گروه سوم
همان گونه که مشاهده میگردد مقدار نقطه انقطاع برای این گروه برابر با ۰٫۶۵ میباشد.
یک سال قبل از وقوع مدل توانستهاست ۸۳ درصد شرکتهای سالم و ۸۵ درصد شرکتهای ورشکسته و در دو سال قبل از وقوع ۳۴ درصد از شرکتهای سالم و ۷۱ درصد از شرکتهای ورشکسته را به درستی پیش بینی نماید.
۴-۲- نتایج فرضیات
فرضیه اول:
H0: نمیتوان با بهره گرفتن از تلفیق مدلهای DEA و PCA شرکتهای ورشکسته در صنایع غذایی و دارویی در بورس اوراق بهادار را پیش بینی کرد.
H1: میتوان با بهره گرفتن از تلفیق مدلهای DEA و PCA شرکتهای ورشکسته در صنایع غذایی و دارویی در بورس اوراق بهادار را پیش بینی کرد.
با آزمون نسبت در سطح اطمینان ۹۵ درصد، این فرضیه بررسی شد که نتایج ذیل بدست آمد:
جدول۱-۴- نتایج بدست آمده برای فرضیه۱
سال
درصد پیش بینی صحیح توسط مدل (درصد)