۳-۳- تعریف معماری در چارچوب توگف [۳۳]
استاندارد ISO/IEC 42010:2007[28]، «معماری» را این گونه تعریف میکند: «ساختار اساسی یک سیستم، تجسم یافته در اجزای آن، روابط آنها با یکدیگر و محیط و اصول حاکم بر طراحی و تکامل آن است.»
توگف، این تعریف را گرفته و گسترش میدهد. در توگف باتوجه به زمینه، «معماری» دارای دو معنی است:
-
-
-
- توصیفی رسمی از یک سیستم یا برنامهای دقیق در سطح یک مؤلفه، برای هدایت کردن پیادهسازی آن.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
-
-
- ساختار مؤلفهها، روابط درون آنها و اصول و دستورالعملهای حاکم بر طراحی و تکامل آنها در طول زمان.
توگف توسعهی چهار نوع معماری را پوشش میدهد. این چهار نوع از معماری، معمولاً به عنوان زیرمجموعهای از معماری سازمانی پذیرفته شدهاند و توگف به گونهای طراحی شده است که از همهی آنها پشتیبانی میکند (جدول ۳-۱).
جدول ۳-۱: انواع معماری در توگف
نوع معماری | توصیف |
معماری کسبوکار |
راهبرد کسبوکار، نظارت، سازماندهی و فرآیندهای کلیدی |
معماری داده | ساختار منطقی و فیزیکی دادههای سازمانی و منابع مدیریت دادهها در سازمان |
معماری برنامهکاربردی |
طرحی برای سیستمهای کاربردی خاصی که میبایست توسعه داده شوند، تعاملات آنها و ارتباطات آنها با فرآیندهای مرکزی کسبوکار سازمان است. |
معماری فناوری | قابلیتهای منطقی نرمافزاری و سخت افزاریِ که برای پشتیبانی از گسترش کسبوکار، دادهها و سرویسهای برنامههای کاربردی مورد نیاز است. این شامل زیرساختهای IT، میان افزارها، شبکهها، ارتباطات، پردازش و استانداردها میشود. |
۳-۴- اجزای توگف [۳۳]
توگف ساختار و محتوای توانمندی معماری در یک سازمان را منعکس میکند، همان طور که در شکل ۳-۱ نشان داده شده است.
هستهی مرکزیِ توگف، روش توسعه معماری یا ADM است(مستند شده در نسخهی ۹ از توگف، بخش۲). توانمندی معماری، روش توسعه معماری را به اجرا در می آورد. (مستند شده در نسخهی ۹ از توگف، بخش۷). این روش، توسط تعدادی از دستورالعملها و تکنیکها پشتیبانی میشود(مستند شده در نسخهی ۹ از توگف، بخش۳). این روش به تولید محتوا برای ذخیره در مخزن میپردازد(مستند شده در نسخهی ۹ از توگف، بخش۴) و این محتوا با توجه به زنجیرهی سازمان طبقهبندی میشود(مستند شده در نسخهی ۹ از توگف، بخش۵). مخزن در ابتدا توسط مدلهای مرجع توگف پُر میگردد(مستند شده در نسخهی ۹ از توگف، بخش۶).
شکل ۳-۱ : محتوای توگف[۶۳]
۳-۵- ADM و مراحل آن [۳۳]
ADM، به عنوان نتیجهی مشارکتهای بسیاری از معماران، هستهی توگف را شکل میدهد و روشی برای تولید معماری سازمانی، برای سازمانی خاص است و به طور ویژه در رسیدگی به نیازهای کسبوکار طراحی شده است. ADM موارد زیر را توصیف میکند:
-
- راهی قابل اعتماد و اثبات شده برای توسعه و کاربرد یک معماری سازمانی.
-
- روشی برای توسعه معماریهایی در ۴ سطح (کسبوکار، برنامههای کاربردی، داده، فناوری) میباشد و معمار را قادر میسازد تا از کفایت پرداختن به مجموعهای پیچیده از نیازمندیها، اطمینان پیدا کند.
-
- رهنمودها و ابزارهایی برای توسعه معماری.
متدولوژی توسعه معماری یا ADM از چندین مرحله تشکیل شده است که حول طیف وسیعی از حوزههای معماری میچرخند. ساختار پایهی ADM در شکل ۳-۲ نشان داده شده است.
ADM، بصورت تکراری در طول کل فرایند، بین مراحل و درون آنها اعمال میشود. در طول چرخه ADM، هم برای کل چرخه ADM و هم برای مرحله خاصی از فرایند، باید اعتبارسنجی مستمر نتایج، نسبت به نیازمندیهای اصلی وجود داشته باشد،. این اعتبارسنجی باید در دامنه، جزئیات، برنامه زمانی و نقاط عطف، تجدیدنظر کند. هر مرحله باید داراییهای تولید شده از تکرارهای قبلی فرایند و داراییهای خارجی، از جمله چارچوبها و یا مدلهای دیگر را در نظر بگیرد.
ADM از مفهوم تکرار در سه سطح پشتیبانی میکند: