(ب)
(الف)
شکل(۲-۱): ساختار شیمیایی ویولت کوواسول (الف) و ۱- هیدروکسی-۴-(پارا-تولوئیدینو) آنتراکینون (ب)
در سال ۱۹۸۰ در ایالت متحده آمریکا، ویولت کوواسول به مقدار بیش از ۱۰۳×۵/۴ کیلوگرم توسط سایمن و همکارانش تولید شد(سیگمن و همکاران، ۱۹۸۵).
ویولت کوواسول به وسیله کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالای فاز معکوس جفت یون و از طریق دتکتور UV-Vis قابل شناسایی است. کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) و با بهره گرفتن از دتکتور UV-Vis برای اندازه گیری رنگهای آلی در محصولات آرایشی مورد استفاده قرار گرفت. ۱۲۶ رنگ مشخص شد، توسط زمان بازداری آنها در سیستم HPLC با فاز معکوس جفت یون با شستشوی گرادیان و طیف UV-Vis آنها با یک آشکارساز آرایه دیود (DAD) ثبت شد. این روش برای آنالیز ۴۵ نمونه آرایشی، سریع و کارآمد نشان داده است(ویگنر[۷۲] و همکاران، ۱۹۸۷).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
روشی بر اساس کروماتوگرافی مایع با کارایی بالای فاز معکوس جفت یون(HPLC) با شناسایی در چهار طول موج بین ۴۰۰ و ۶۰۰ نانومتر برای جدایی و شناسایی رایجترین رنگهای سنتزی افزودنی در محصولات آرایشی گزارش داده شده است. کروماتوگرافی بر روی یک ستون C8 پیوند داده شده با سیلیکای فشرده، با ۶۰ دقیقه تغییر شیب از ۱۰ تا ۹۵% استونیتریل در آب حاوی سدیم پرکلرات ۲-۱۰ مولار (با pH 3.0) به عنوان فاز متحرک (سرعت جریان ۲٫۵ میلیلیتر بر دقیقه) انجام شد. حد تشخیص در محدوده ۲۰ تا ۱۰۰ نانوگرم برای همه رنگها بررسی شده است(گاگلیرادی[۷۳] و همکاران، ۱۹۸۷).
کاربرد ویولت کوواسول در محصولات آرایشی به عنوان Colorant میباشد(ونینگر[۷۴] و همکاران، ۲۰۰۰).
به پنج گروه موش نر به منظور سمشناسی، ویولت کوواسول (خلوص ۸۴%) با دوزهای ۱۰۰، ۲۱۵، ۴۶۴، ۱۰۰۰، ۲۱۵۰ یا ۴۶۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم به عنوان ۱۰% یا ۲۵% وزنی- حجمی در محلول متیل سلولز ۵/۰ درصد تزریق شد. پس از هفت روز مردهنگاری انجام شد. بیشترین رنگ مدفوع از دو گروهی که بالاترین دوز مصرف در ۲۴ ساعت داشتند، و بیشترین رنگ ادرار برای حیوانات با بالاترین دوز مصرف در ۴ ساعت، مشاهده شد. هر سه گروه این حیوانات که یکی از دوزهای ۴۶۴، ۲۱۵۰ و ۴۶۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم را داشتند، دانههایی را در طحال خود ظاهر کردند و در دوز ۴۶۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم جمعشدگی کلیه نیز مشاهده شد(موسسه آزمایشگاهی هازلتون[۷۵]، ۱۹۶۲).
به گروهی از سگهای نر و ماده، ویولت کوواسول با دوزهای ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم تزریق شد. پس از هفت روز برای مردهنگاری کشته شدند. همه حیوانات تا زمان مطالعه سالم بودند به جز چند لکه در مدفوع آنها مورد خاصی مشاهده نشد(موسسه آزمایشگاهی هازلتون، ۱۹۶۳).
به یک گروه خوکچه هندی از نژاد آلبینو با دوز ۵۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم ویولت کوواسول تزریق شد. بعد از سه هفته برای مردهنگاری کشته شدند. هیچ یک از حیوانات در طول مطالعه نمردند. نشانه های مسمومیت معنادار و یا سوزش یا حساسیت پوستی مشاهده نشد. همچنین نشانه های خاصی از التهاب در اجزای آنها، کبد و کلیه مشاهده نشد(شرکت سیانامید آمریکا[۷۶]، ۱۹۶۶). در این تحقیق رنگ ویولت کوواسول برای اولین بار به عنوان ردیاب در مسائل آب و خاک و آبهای زیرسطحی استفاده شد.
۲-۶ - تحقیقات انجام شده پیرامون رنگهای خوراکی و رنگ پانسیو ۴-آر
۲-۶-۱- رنگهای خوراکی
ازآنجا که رنگ محصولات خام کشاورزی و دامی در اثر فرآیندهای تولید غذا و روند نگهداری ممکن است تغییر کند یا از بین برود، متخصصان در تولید محصولات مختلف، انواع رنگها را به کار میبرند. اﻓﺰودﻧﯽﻫﺎ ﯾﺎ ﭼﺎﺷﻨﯽﻫﺎ ﺑﻪ ﻣﻘﺎﺻﺪ ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﺷﯿﺮﯾﻦ ﮐـﺮدن، ﺧﻮش ﻃﻌﻢ ﮐﺮدن، ﺷﮑﻞدادن و ﺧـﻮش رﻧـﮓ ﮐـﺮدن ﺑـﻪ ﻏـﺬاﻫﺎ اﻓﺰوده ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ )هینتون[۷۷]، ۲۰۰۰). رﻧﮓﻫﺎی ﺧﻮراﮐﯽ ﮔﺮوﻫﯽ از اﻓﺰودﻧﯽﻫﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺼﻮرت ﻃﺒﯿﻌﯽ و ﯾﺎ ﻣﺼﻨﻮﻋﯽ ﺗﻬﯿﻪ ﺷﺪه و از ﺟﻤﻠﻪ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻬﻢ و ﺗﺄﺛﯿﺮﮔﺬار در ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻇﺎﻫﺮی و ﺑﺎزار ﭘﺴﻨﺪی ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ محسوب ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺟﻬﺖ زﯾﺒﺎ ﻧﻤﻮدن، ﯾﮏ ﺷـﮑﻞ ﮐـﺮدن و ﮔـﺎﻫﯽ ﻣﺨﻔــﯽ ﮐــﺮدن و ﻧﺎﻣﺤﺴﻮس ﺟﻠﻮه دادن ﻋﯿﻮب و تقلب در ﻓﺮاوردهﻫﺎی ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﮑﺎر ﻣﯽروﻧﺪ (حسینی[۷۸] و همکاران، ۲۰۰۹). رﻧﮓ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﺻﺮﻓﺎ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺧﻮش رﻧﮓ ﺗﺮ ﮐﺮدن ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﯽﺷﻮد، ﺑﻠﮑﻪ اﺳﺎﺳﺎً ﻧﻤﺎﯾﺎﻧﮕﺮ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺑﺴﯿﺎری از اﻗﻼم ﻏﺬاﯾﯽ از ﻧﻈﺮ ﺳﻼﻣﺘﯽ و ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. ﺑـﻪ ﻫﻤﯿﻦ دﻟﯿﻞ ﻣﺼﺮف رﻧﮓ در ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ روز ﺑﻪ روز رو ﺑـﻪ اﻓﺰاﯾﺶ اﺳﺖ. محققان از ۳۰ سال پیش تاکنون مشغول بررسی اثر رنگ های غذایی صنعتی بر سلامت افراد هستند و نتیجه این تحقیقات همیشه ضد و نقیض بوده است اما سازمان غذا و دارویی آمریکا، به محض اثبات اثر مخرب هریک از این مواد بر ارگانهای مختلف بدن، آنها را از فهرست افزودنیهای مجاز خوراکی حذف می کند. سرطان زایی، حساسیت زایی، التهاب پوست و استفراغ در اثر مصرف این رنگها گزارش شده و مورد بررسی قرارگرفتهاند (پراتیما و سودرشان[۷۹]، ۲۰۰۸).
۲-۶-۱-۱- انواع رنگهای خوراکی
رنگ های خوراکی به سه دسته ی طبیعی، مشابه طبیعی یا سینتتیک (مصنوعی) تقسیم می شوند :
۲-۶-۱-۱-۱- رنگهای طبیعی[۸۰]
این رنگها مستقیما از گیاهان و رنگ دانهی بدن جانوران به دست آمده و در طبیعت به وفور یافت میشوند. دارای سه منشأ گیاهی، حیوانی و معدنی میباشند که به برخی از آنها در پایین اشاره شده است:
الف) کاروتنوئیدها[۸۱]
یک خانواده از رنگ دانههای زرد و نارنجی هستند که در بیشتر ارگانیسمهای فوتوسنتز کننده یافت میشوند. بیش از ۲۰۰ کاروتنوئید بطور طبیعی شناخته شدهاند، اما تنها تعداد محدود به طور تجاری در دسترس هستند، که شامل بتا- کاروتن[۸۲] و کانتاگزانتین[۸۳] میباشد. دو گروه بزرگتر در این خانواده کاروتنها (نارنجی یا قرمز-نارنجی) و گزانتوفیل ها (زرد) هستند. در واقع گزانتوفیلها، کاروتنهای اکسیژنه شدهاند و گروهی از گزانتوفیل ها عبارتند از لوتئین[۸۴]، کانتاگزانتین، زی گزانتین[۸۵] و شناختهترین منبع کاروتن[۸۶] هویج است (بسری[۸۷] و همکاران،۲۰۱۰).
ب) کلروفیل[۸۸]
کلروفیل یکی از بزرگترین رنگزارهایی است که گیاه برای دریافت انرژی نور خورشیدی از آن استفاده میشود. یک مولکول کلروفیل تشکیل شده است از یک سر پورفیرینی (چهار حلقه پیرون در برگیرنده نیتروژن در یک آرایش حلقه مانند در اطراف یون منیزیم) و یک دم هیدروکربنی طولانی، دم هیدروکربنی محلول در چربی است. این رنگ از منابع طبیعی (اسفناج، یونجه و ذرت) استخراج میشود و به طور گسترده در جوهرهای رنگی، رزینها، صابونها، واکسها، چربیهای خوردنی، وسایل آرایشی، روغنهای مالشی، محلولهای ضدعفونی کننده و عطر مورد استفاده قرار میگیرد.
پ)لیکوپن[۸۹]
این رنگ دانه جزو دستهی کاروتنوئیدها و از خانوادهی کاروتنها است. به عنوان یک پیشرو در بیوسنتز در کنار بتاکاروتن است. طیف رنگی آن قرمز است. شناختهترین منابع آن گوجه فرنگی، هندوانه، پاپایا[۹۰]و گوآوا[۹۱] میباشد. در اتحادیهی اروپا و ایالات متحدهی آمریکا به عنوان یک رنگ ماده غذایی مجاز شناخته شده است.
ت)بیکسین[۹۲]
این ماده از پوشش دانهی آناتو[۹۳] که در مناطق گرمسیری میروید به دست می آید و به رنگ پرتقالی میباشد. بیکسین در حالت طبیعی خود در چربی نامحلول است. اما در جریان استخراج آن در اثر حرارتی که روی آن اعمال میگردد، در ساختار مولکولی آن تغییر به وجود می آید که در نتیجه به صورت محلول در روغن با غلظتی حدود ۵-۳ درصد به بازار عرضه میگردد. از بیکسین با pH خنثی برای طمعدار کردن شیر و رنگ در نوشابهها استفاده می شود.
ث)گاردینا[۹۴] (یاسمن)
از میوهی خشک درختچهای به نام گاردینا – جاسمی نوئیدس[۹۵] که بومی جنوب شرقی آسیا رشد و نمو می کند، استخراج می شود. میوهی آن حاوی کروسین[۹۶] میباشد و دارای کاروتنوئیدها زرد و محلول در آب است. در اصل همان رنگ دانهای است که در زعفران وجود دارد. اما میتوان آن را از زغفران تشخیص داد. برای رنگ کردن ماهیهای سفید دودی مطلوب میباشد. یاسمن آبی، سبز، زرد و قرمز به صورت تجاری در دسترس است. هیچ یک از رنگهای مصنوعی یاسمن در اروپا و آمریکا مجاز به استفاده نیست.
ج)بتانین[۹۷] (چغندر قرمز) [۹۸]
دارای ماده رنگ کننده بتالائین[۹۹] است، از ریشه چغندر استخراج می شود. بتالائین متشکل از دو رنگدانه قرمز ارغوانی و زرد رنگ هستند که هر دو در آب محلولاند. در اروپا و آمریکا رنگی مجاز است.
چ)کارامل[۱۰۰]
محصولی رنگی که از حرارت دادن شکر در بالای نقطه ذوب آن بدست می آید. در نوشابههای الکلی، صنایع قنادی، فرآورده های شیر، بستنی و شوری و ترشی بکار میرود.
ح)آنتوسیائین ها[۱۰۱]
یکی از مهمترین گروه های رنگهای طبیعی محلول در آب است. این رنگها عامل جذابیت رنگهای قرمز، ارغوانی و آبی بسیاری از گلها و میوه ها و سبزیجات است. آنتوسیائین ها معرفهای طبیعی هستند که در محیطهای اسیدی قرمز بوده ولی به محض تغییر pH به تدریج آبی میشوند. کاربرد آنها در نوشابههای الکلی و فرآورده های حاولی ژلاتین و صنایع قنادی میباشد.
خ) کورومین (زرد چوبه)[۱۰۲]
زرد چوبه از ساقههای زیرزمینی گیاه کورکومالونگا[۱۰۳] به دست می آید که پودر زرد رنگی با بوی مخصوص و تند که ماده رنگی آن کورکومین است.
د) کارتاموس[۱۰۴] (گلرنگ)
از گیاه کارتاموس تنکتوریوس[۱۰۵] به دست می آید که شامل دو ماده رنگین میباشد که یکی به رنگ زرد و دیگری به رنگ زرد پرتقالی میباشد.
ذ)روبیا[۱۰۶] (روناس)
روناس از ساقه زمینی گیاه روبیاتینکتوروم[۱۰۷] به دست می آید. ماده رنگی آن به مقدار بیشتر آلیزارین[۱۰۸] و به مقدار کمتر پورپورین[۱۰۹] است. روناس تولید رنگ قرمز مایل به زرد می کند.