۳-۱-۴٫کلانتری
کلانتری یکی از واحد های اجرایی نیروی انتظامی است و صلاحیت دارد برابر مقررات در خصوص کلیه جرایم به استثنای جرایمی که طبق قانون خاص ، صلاحیت اقدام در مورد آنها به عهده مراجع دیگری محول گردیده است، اقدامات لازم را انجام می دهد[۹۵].
تعریف مدنظر این پژوهش ازساختار سازمانی ، چارچوب سازمانی کلانتری ها است که در آن تقسیم کار به منظور ایجاد تخصص و در نتیجه ارتقاء کیفیت در ماموریت های این واحد صورت می گیرد . رسمیت و مشخص بودن استاندارد ها و دستور العمل ها به منظور ایجاد تسریع در انجام امور مربوط به پرونده های قضایی از ویژگی های ساختار فوق است ، ماتریسی بودن این ساختار یعنی ضرورت پاسخگویی کارکنان در آن در مقابل دو رییس( رییس کلانتری و قاضی) از خصوصیات بارز آن است که می تواند در مقبولیت و اعتبار گزارش های قضایی آنان تأثیر گذار باشد . در حال حاضر واحد قضایی کلانتری ها ، تحت عنوان پلیس خدمات قضایی آنان، تأثیر گذار باشد. در حال حاضر واحد قضایی کلانتری ها ،تحت عنوان پلیس خدمات قضایی زیر نظر ریاست کلانتری با زیر مجموعه های افسران تحقیق همچنین کلانتری نیز خود دارای دوایر از جمله دوایر تجسس ، اطلاعات و گشتهای انتظامی نیز می باشد.
در اینجا منظور کلانتری های شهر ایلام است که در محدوه شهرستان ایلام انجام وظیفه می نمایند.
۳-۱-۵٫پرونده قضایی
مجموع اسناد و گزارش های جمع آوری شده در یک جا که موضوع آنها دعاوی کیفری و حقوقی بوده و رسیدگی به آن در صلاحیت مراجع قضایی می باشد.
ومنظور پرونده هایی است که در خصوص شکایت و دعاوی مردم در خدمات قضایی کلانتری ها و دوایر پلیس های تخصصی آگاهی ، اطلاعات و مواد مخدر شهر ایلام تشکیل شده است.
۳-۱-۶٫قوانین و مقررات
قوانین جمع قانون بوده و تعریف آن به شرح زیر می باشد.
تعریف قانون در ترمینولوژی حقوق: قانون عبارت است از قاعده ای حقوقی که مراجع قانونگذاری تصویب کنند . عرف هم از همان مراجع است. قانون در معنی اعم شامل تصویب نامه و آیین نامه ها است ولی در معنی اخص شامل اینها نمی شود . در فقه نام قانون شرع است[۹۶].
قانون به معنای رسم، قاعده ، روش ، آیین – امری است کلی که بر همه جزئیاتش منطبق گردد واحکام جزئیات از آن شناخته شودء [۹۷]
مقررات: مجموعه اصولی که برای جریان امور موسسه ای عملاً اجرا می شود بدون اینکه جنبه قانونی داشته باشد. [۹۸]
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مقررات در ترمینولوژی حقوق عبارت است از:مقررات یعنی قانون( به معنی اخص کلمه) و تصویب نامه وآیین نامه و بخشنامه[۹۹].
منظور از قوانین و مقررات مرتبط با مامورین نیروی انتظامی در مقام ضابط دادگستری از جمله قانون جزا (حقوق جزای عمومی و اختصاصی) حقوق جنایی ، حقوق داخلی، قوانین موضوعه، قانون مجازات اسلامی و بویژه قانون آیین دارسی کیفری حاکم مصوب سال ۱۳۷۸ و قانون آیین دادرسی کیفری جدید مصوب سال ۱۳۹۲ می باشد.
۳-۱-۷٫مقبولیت و اعتبار
مقبولیت لفظی عربی از ریسه مقبول بمعنی زیبایی،پسندیدگی و شایستگی[۱۰۰] و در فرهنگ فارسی معانی مختلفی دارد از جمله: پسندیده، پذیرفته شده[۱۰۱]
در اصطلاح اصولیان، حدیثی است که تلقی به قبول شدن باشد و به مضمون آن عمل کرده باشند بدون التفات به صحت و عدم آن و با لجمله هر خبری را که فقها و متشرعان بدان عمل کرده باشند اعم از آنکه بر مبنای قواعد حدیث از اخبار صحیحه باشد یا نه. در ترمینولوزی حقوق در علم درایه حدیثی را گویند( از اخبار آحاد) که جمهور ( غالب) واجب العمل شناسند[۱۰۲].
اعتبار مأخوذ از تازی به معنی قول و اعتماد و اطمینان ، قدر ، پایه منزلت آبرو ارزش،ارج،با اعتبار ؛ ارجمند[۱۰۳]
عبرت گرفتن، پند گرفتن ، چیزی از نیک انگاشتن و شگفتی کردن ،چیزی یا کسی را به دیگری قیاس کردن، اعتماد و راستی و درستی و آبرو و قدر و منزلت[۱۰۴] و در اصطلاح به معنی اعتماد و تکیه کردن ، چیزی را نیک انگاشتن و نیکو شمردن[۱۰۵]
منظور اینکه از نظر قانونی اصل بر صحت گزارش های قضایی مامورین انتظامی باشد و قضات محترم دادگستری به آن اعتماد و اطمینان نمایند تا زمانی خلاف آن ثابت گردد.
جدول زیر نیز تعاریف عملیاتی متغیرهای تحقیق را به شکلی دیگر نشان می دهد:
جدول۳-۱٫ شاخص های سنجش فرضیات
شماره فرضیه | متغیر | سطح سنجش | شاخص و معرف | شماره سئوال در پرسشنامه | طیف مورد نظر |
۱ | آگاهی و دانش حقوقی | رتبه ای | میزان معلومات تئوری میزان علم و آگاهی کاربردی و اجرایی تعامل با مراجع قضایی تحصیلات حقوقی آکادمیک آموزش مامورین توسط مراجع قضایی دستورات قضایی در راستای تنظیم پرونده های قضایی |
۱ ۲ ۳ |