ج- نرخ بازدهی تاریخی[۱۷]
این روش مبتنی برگذشته است. بدین ترتیب که از بازده های تحصیل شده در یک دوره ۵ یا ۱۰ساله بازده مورد انتظار آتی سهامداران برآورد می شود. دراین روش فرض براین است که تغییرات زیاد در نرخ بهره، تغییری در طرز تلقی سرمایه گذاران نسبت به ریسک سرمایه گذاری و انتظارات آنها از عملکرد آینده شرکت ایجاد نمی کند . نرخ بازده تاریخی شامل سود سهام و هرگونه تغییر قیمت سهام در فاصله اول و آخر دوره مورد بررسی است(شباهنگ،۱۳۸۸).
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
د- روش عایدی اوراق قرضه به اضافه صرف ریسک
دراین روش بازده مورد انتظار سهامداران از حاصل جمع نرخ بهره وام و صرف حاشیه ریسک بدست می آید(نوروزی،۱۳۹۰).
صرف ریسک + نرخ بازده بدون ریسک = هزینه سهام عادی
ه- مدل عایدی ها[۱۸]
دراین مدل فرض براین است که بهای هرسهم ازحاصل ضرب عایدی سالانه دریک ضریب تعیین شده بدست می آید(همان منبع) .
= PM×E
درجائی که:
P= بهای هرسهم
E= عایدی هرسهم
M= ضریب
پس هزینه سرمایه عبارت خواهد بود از:
K=e/p
و- مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای[۱۹]:
سرمایه گذاریهای مختلف دارای ریسک متفاوت هستند که بدین سبب ،هزینه تامین منابع مالی برای انواع سرمایه گذاریها نیز متفاوت خواهد بود .برای محاسبه هزینه تامین مالی چنین سرمایه گذاریهایی (سرمایهگذاری درسهام)می توان ازمدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای استفاده کرد.چراکه دراین مدل،ریسک یک سرمایه گذاری درارتباط باسرمایه گذاریهای بازار مورد توجه قرارمی گیرد.طبق این مدل،نرخ بازده مورد انتظار سهامدارازطریق فرمول زیر محاسبه می شود (تهرانی،۱۳۹۰) .
Ke=E®=rf+B[E(Rm)- rf]
درجائی که :
Ke =هزینه تامین مالی ازطریق سهام
E®=نرخ بازده مورد انتظار سهامداران
rf =نرخ بازده سرمایه گذاری بدون ریسک
E(Rm) =بازده موردانتظار سرمایه گذاری بازار
[E(Rm)- rf] =صرف ریسک
۲) هزینه سهام ممتاز
زمانی که شرکت سهام ممتاز می فروشد ،خریداران انتظار دارند که درازای پولی که آنها درشرکت سرمایه گذاری می کنند ،سود سهام دریافت نمایند .پرداخت سود سهام هزینهای است که شرکت بابت سهام ممتاز می پردازد .هزینه خاص هربرگ ازسهام ممتاز به طریق ذیل محاسبه می شود(همان منبع) :
Kp=D/Pn
درجائی که :
D=سود پرداختی سالانه هرسهم
Pn =پول دریافتی ازبابت فروش هرسهم
Kp =هزینه خاص هربرگ ازسهم ممتاز
۳) هزینه بدهیها
تامین مالی ازطریق انتشار اوراق قرضه و یا استفاده از وام و اعتبارات بلندمدت بانکی دارای هزینه ها و مزایایی است که برخی از این هزینه ها مالی و برخی غیر مالی
می باشند که قبلا هزینه های غیر مالی آن مورد بحث قرار گرفت. درکشورهایی که دارای بازار سرمایه کارآمد می باشند، نرخ بهره اوراق قرضه شرکتها ارتباط تنگاتنگی باهزینه های غیر مالی بدهی (مثل هزینه ورشکستگی ) دارد. بدین لحاظ اوراق قرضه براساس ریسک ورشکستگی (عدم بازپرداخت بدهی) شرکت رتبه بندی می گردند و براساس رتبه مورد نظر دارای نرخ بهره متفاوتی خواهند بود. اما درکشور ما به دلیل عدم وجود بازار کارآمد سرمایه و تعیین نرخ سود بانکها براساس مصوبات بانک مرکزی و دولت، عملا هزینه های ناشی از افزایش بدهی درساختار سرمایه شرکت تاثیر چندانی برهزینه بدهی ندارند. بنابراین درمحاسبه هزینه بدهی به هزینه ها و مزایای مالی آنها توجه می کنیم(پی نوو،۱۳۹۰) .
هزینه های بدهی عبارتند از :
۱-نرخ بهره اوراق قرضه یا وام
۲-هزینه های شناور وجانبی (هزینه های انتشار اوراق قرضه ،وثایق ،ثبت وغیره )
مزیت بدهی :
استفاده از بدهی دارای مزیت مالیاتی است و آن بدین دلیل است که هزینه های دریافت وام (نرخ وام ) یانرخ اوراق قرضه جزو هزینه های قابل قبول مالیاتی هستند، بنابراین هزینه موثر بدهی کمتر از هزینه قبل از تعدیل مالیاتی خواهد بود .
هزینه بدهی به صورت زیر بدست می آید :
Kd=Fd+r(1-t)
درجائی که :
Fd= هزینه های شناور و جانبی
r =نرخ وام یا نرخ اوراق قرضه
t =نرخ مالیات
۲-۱۱- ساختار سرمایه بهینه[۲۰]
منظور از اصطلاح ساختار سرمایه، نوع و نسبت درصد انواع مختلف اوراق بهادار منتشر شده توسط واحد انتفاعی است. ساختار بهینه سرمایه نیز مجموعه نسبتهایی است که موجب حداکثر شدن ارزش کلی واحد انتفاعی شود. ساختار سرمایه بهینه ترکیبی از بدهی و حقوق صاحبان سهام است که ارزش بازاری سهام شرکت را حداکثر می نماید. ساختار مطلوب سرمایه، نوعی ساختار سرمایه است که درآن میانگین موزون هزینه سرمایه WACC)) شرکت به حداقل و ارزش شرکت (ازنظر سرمایه گذاران ) به حداکثر می رسد. درتعاریف فوق از ساختار سرمایه بهینه به عنوان حداکثر کردن ارزش شرکت، ارزش حقوق صاحبان سهام و همچنین ارزش بازاری سهام و حداقل کردن هزینه سرمایه اشاره شده است. تعهد اولیه مدیریت یک شرکت بالابردن ارزش شرکت و حقوق صاحبان سهام است .شرکت از طرق ذیل قادر به ایجاد ارزش برای سهامداران می باشد (راس و دیگران، ۱۳۹۱).
۱- کاهش هزینه های مالیاتی واضطرار (مضیقه) مالی .
۲- کاهش تضادهای هزینه زا بین سهامداران مختلف شرکت: همانندهزینه های نمایندگی.
۳- ایجاد فرصتهای مالی جدید برای ذینفعان .