۳- اوراق قرضه که قابل بازخرید هستند به شرکت این امکان را می دهند که در زمانی که نرخ بهره کاهش می یابد، اوراق قرضه را بازخرید کرده ، اوراق قرضه با نرخ کمتری را جانشین آن کند. اوراق قرضه قابل تمدید و بازخرید به شکرت این امکان را می دهد که آنها را با سهام مبادله کند و مسئله بازپرداخت اصل وام و بهره ثابت را از این طریق حل کند.
۴- دارندگان اوراق قرضه در مجمع عمومی شرکت حق رأی ندارند و نمی توانند در مورد مسائل مربوط به کنترل واداره شرکت نظر بدهند.
۲-۶ سهام ممتاز[۱۳]
سهام ممتاز سهامی است که نسبت به سایر انواع سهامداری امتیازاتی باشد که دارنده آن نسبت به درآمدها و داراییهای شرکت، حق تقدم یا ادعای محدود و معینی دارد. از چهار منبع تامین مالی بلند مدت که شرکت می تواند از آنها استفاده کند( اوراق قرضه، سهام ممتاز، سهام عادی و سودانباشته) سهام ممتاز کمتر به عنوان یک منبع مالی مورد استفاده شرکت ها قرار می گیرد( رودپشتی و دیگران، ۱۳۸۵ ، ۲۰۷).
۲-۶-۱ ویژگیهای سهام ممتاز
۱- سهام ممتاز در بردارنده نوعی حق مالکیت ( برای دارنده آن) در شرکت است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲- سهام ممتاز سررسید ندارد و عمر آن به عمر شرکت بستگی دارد.
۳- به دارندگان سهام ممتاز سود پرداخت می شود و از این نظر دارندگان این اوراق نسبت به دارندگان سهام عادی در اولویت هستند.
۲-۶-۲ مزایای تامین مالی از طریق سهام ممتاز از دیدگاه شرکت
۱- سود سهام ممتاز می تواند پرداخت نشود و حال آنکه بهره بدهی حتما باید پرداخت شود.
۲- سهامداران ممتاز نمی توانند موجب ورشکستگی شرکت شوند.
۳- سهامداران ممتاز درسودهای اضافی شرکت سهیم نخواهند بود( به استثنای سهم ممتاز با مشارکت).
۴- برای شرکت های درحال رشد، انتشار سهام ممتازی که مستلزم، نرخ سود ثابتی است، در مقایسه با انتشار سهام عادی، درآمد بیشتری برای مالکان اصلی فراهم خواهد کرد.
۵- انتشار سهام ممتاز منجر به رقیق شدن علائق مالکیتی سهامداران عادی( حق رأی و مشارکت در سود) نخواهد شد( در صورتی که سهام ممتاز فاقد حق رأی باشد).
۶- برخلاف بدهی های نظیر اوراق قرضه، انتشار سهام ممتاز، به وثیقه دارایی های شرکت نیاز ندارند( مدرس و عبدالله زاده، ۲۳۰).
۲-۶-۳ معایب تامین مالی سهام ممتاز از دیدگاه شرکت
۱- سهام ممتاز مستلزم بازده بالاتری نسبت به اوراق قرضه است.
۲- سود سهام ممتاز مالیات کامل نیست.
۲-۶-۴ مزایای تامین مالی از طریق سهام ممتاز از دیدگاه سرمایه گذار
۱- سهام ممتاز معمولا بازده ثابتی به شکل مبلغ مشخصی سود دارد.
۲- در موقع ورشکستگی، سهامداران ممتاز نسبت به سهامداران عادی اولویت دارند.
۳- در صورت داشتن حق رأی بیشتر می توان کنترل بیشتری بر شرکت داشت.
۲-۶-۵ معایب تامین مالی از طریق سهام ممتاز از دیدگاه سرمایه گذار
۱- به دلیل ثابت بودن نرخ سود سهام ممتاز، معمولا بازده آن محدود است.
۲- سهام ممتاز فاقد سررسید است لذا نوسانات قیمت آن در مقایسه با اوراق قرضه، بیشتر است.
۳- برخلاف بهره اوراق قرضه، شرکت ملزم به پرداخت سود سهام نیست.
۲-۷ سهام عادی[۱۴]
سهام عادی یک نوع دارایی مالی است که نشان دهنده مالکیت در یک شرکت است. از ویژگیهای سهام عادی می توان به حق مالکیت، مسئولیت محدود سهامداران، حق رأی و کنترل شرکت و حق تقدم در خرید سهام جدید را نام برد.
۲-۷-۱ مزایای تامین مالی از طریق سهام عادی
۱٫سهام عادی هیچ گاه به سررسید نمیرسند این نوع سهام یکی از منابع دایمی تامین مالی به حساب می آیند.اگر شرکت بخواهد می تواند تعدادی از سهام عادی خود رابازخرید(طبق قانون تجارت ایران این عمل مجاز نیست).
۲٫از آنجا که سود سهام عادی میزان مشخص وثابتی نیست،انتشار وفروش سهام جدید باعث خواهد شد که انعطاف پذیری مدیریت شرکت از لحاظ تامین سرمایه در آینده بیشتر گردد.
۳٫شرکت الزام قانونی به پرداخت سود به سهامداران عادی خود ندارند،لذا انتشار سهام عادی ریسک ورشکستگی وریسک مالی شرکت را افزایش نمی دهد.
۴٫قابلیت عرضه به سرعت وبدون تحمل هزینه زیاد سهام عادی به بازار
۲-۷-۲ معایب تامین مالی ازطریق سهام عادی
۱٫هزینه خاص سرمایه سهام عادی در مقایسه باسایر ابزارهای تامین مالی بیشتر است.
۲٫سود سهام عادی پس از کسر مالیات پرداخت می شود ودر حالی که در بهره اوراق قرضه یک هزینه قابل قبول مالیاتی است.بنابراین پرداخت سود سهام باعث صرفه جویی مالیاتی برای شرکت نمی شود.
۳٫انتشار سهام جدید باعث کاهش سودهر سهم می شود وکاهش سود هرسهم برقیمت سهم آثار منفی خواهد داشت(نیکومرام ودیگران،۱۳۸۵،۲۰۸).
۲-۸ اعتبارات تجاری
اعتبارتجاری حاصل خرید نسیه کالاها یاخدمات از فروشندگان است واین بدهی درحساب بستانکاران یا حسابهای پرداختنی تجاری،منعکس می شود.چون اعتبار تجاری ناشی از عملیات عادی تجاری است،نوعی تامین برای بدست آوردن موجودی مواد یا کالا می باشد و مزایای آن عبارتست از: ۱- سهولت دسترسی ۲- نداشتن هیزنه ۳- عدم نیاز به وثیقه ۴- عدم سخت گیری طلبکاران ( مدرس و عبدالله زاده، ۱۳۷۸، ۲۶۴).
۲-۸-۱ تامین مالی از بانکهای تجاری
وام های بانکی در ترازنامه معمولا در حساب اسناد پرداختنی منعکس می شوند. شرکتی که نیازمند اخذ وام بانکی است باید از سرمایه کافی و نقدینگی مطلوب برخوردار باشد. وام بانکی برخلاف اعتبار تجاری ، منبع تامین مالی خودکار نیست زیرا مستلزم این است که وام گیرنده با رعایت شرایط مربوط، درخواست وام کند و وام دهنده نیز ضمن بررسی اسناد و مدارک، با آن موافقت کند( مدرس و عبدالله زاده، ۱۳۷۰ ، ۲۶۵).
دومین منابع تامین مالی کوتاه مدت واحدهای انتفاعی، استقراض و دریافت تسهیلات از بانک های تجاری است. وامهای کوتاه مدت بانک های تجاری معمولا براساس قراردادها و عقودی است که بین بانک و واحد انتفاعی وام گیرنده منعقد می شود(شباهنگ،۴۵، ۱۳۷۹).
وام بانکی برخلاف اعتبار تجاری، منبع تامین مالی خود کار نیست زیرا مستلزم این است که وا م گیرنده با رعایت شرایط مربوط، درخواست وام کند ووام دهنده نیز ضمن بررسی اسناد و مدارک، با آن موافقت می کند.تامین مالی از طریق بانک به روش های زیر صورت می گیرد:
۱- وامهای بدون وثیقه
۲- وامهای با وثیقه
۳- حد اعتباری ( اعتبار بانکی)
۴- وامهای اقساطی ( مدرس و عبدالله زاده، ۱۳۷۸، ۲۶۵).