درصد
۱۰
۱۰
۵۰
۳۰
بنابراین با توجه به جدول فوق ۱۰ درصد از پاسخ دهندگان دلایل تمایل به فروش زمین خودرا در قیمت پایین محصولات کشاورزی ، ۱۰ درصد از پاسخ دهندگان هزینه بالای تولید ، ۵۰ درصد از پاسخ دهندگان دلایل تمایل به فروش زمین خود را در بالا بودن قیمت پیشنهادی خرید زمین و ۳۰ درصد از پاسخ دهندگان تأثیر توسعه شهر و تغییر در چشم اندازها بیان داشته اند
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
نمودار ۴-۵ : دلایل تمایل به فروش زمین
از مجموع ۳۰۰ تفر جامعه آماری شهرستان رشت دهستان پیربازار ۲۱ نفر از پاسخ دهندگان بسیارکم ، ۴۳ نفر از پاسخ دهندگان کم ، ۱۲۸ نفر از پاسخ دهندگان متوسط ، ۸۶ نفر از پاسخ دهندگان زیاد و ۲۲ نفر از پاسخ دهندگان بسیارزیاد موافق تغییر محل زندگی خود از روستا به شهر می باشند.
جدول ۴-۶ : میزان موافق تغییر محل زندگی خود از روستا به شهر
شرح
بسیارکم
کم
متوسط
زیاد
بسیارزیاد
تعداد
۲۱
۴۳
۱۲۸
۸۶
۲۲
درصد
۷
۱۴.۳
۴۲.۶
۲۸.۶
۷.۳
بنابراین با توجه به جدول فوق ۷ درصد از پاسخ دهندگان بسیارکم ، ۱۴.۳ درصد از پاسخ دهندگان کم ، ۲.۶ درصد از پاسخ دهندگان متوسط ، ۲۸.۶ درصد از پاسخ دهندگان زیاد و۷.۳ درصد از پاسخ دهندگان بسیارزیاد موافق تغییر محل زندگی خود از روستا به شهر می باشند.
نمودار۴-۶ :میزان موافق تغییر محل زندگی خود از روستا به شهر
۴-۱-۳- عوامل جغرافیایی :
۴-۱-۳-۱- موقعیت نسبی وبعد فاصله روستاهای مورد مطالعه:
روستای پستک در سال ۱۳۷۵ در فاصله ۲ کیلومتری شمال شهر رشت قرار داشته است اما به علت گسترش در جهت شمال ورشد کالبدی روستا در جهت جنوب فاصله کنونی روستا از محدوده قانونی شهر رشت به ۵۰۰ متر تقلیل یافته است که می توان چنین بیان نمود که به دلیل نزدیکی روستا به شهر رشت نسبت به دیگر روستاها دهستان با بیشتر تغییر در کاهش اراضی کشاورزی و تبدیل آنها به ساخت و سازهای شهری و غیر کشاورزی مواجه است .
روستای فخب در سال ۱۳۷۵ در فاصله ۴ کیلومتری شمال شهر رشت قرار داشته که به علت گسترش کالبدی شهر در شمال در حاشیه محور رشت به پیربازار و رشدکالبدی روستا در جهات غرب و جنوب فاصله این روستا از محدوده شهر در سالهای اخیر به یک کیلومتر کاهش یافته و همچنین در طرح پیشنهادی طرح جامع شهر رشت در سال ۱۳۸۵ بخش اعظمی از روستا به محدوده رشت الحاق گردیده و به مانند روستای پستک قسمتی از آنها به عنوان محلات شهری قلمداد می گردند .
روستا سیاه اسطلخ که یکی از روستاهای پرجمعیت دهستان پیر بازار محسوب می گردد و بالغ بر ۴۰۰۰ نفر جمعیت را در خود جای داده است در سال ۱۳۷۵ در فاصله ۳ کیلومتری از شهر رشت قرار داشته اما در سالهای اخیر با توجه به توسعه فیزیکی شهر رشت قسمتی از روستا به استثنای پایین محله سیاه اسطلخ جزء محدوده شهر رشت قرار گرفته است که بر اساس بررسیهای میدانی بسیار از مزارع شالیزاری محدوده الحاقی تغییر کاربری یافته و تبدیل به کاربری های غیر از فعالیتهای کشاورزی شده اند که بیشترین سهم تغییرات نیز شامل کاربری های مسکونی است که هم از لحاظ حجم و به لحاظ پراکندگی در رتبه اول کاربری های جایگزین قرار گرفته اند .
فاجعه آمیز تر اینکه کوتاه بودن بعد مسافت روستاهای دهستان با نخستین شهر استان گیلان ، رشت موجب تشویق اقشار برخوردار و غیر بومی برای به اصطلاح سرمایه گذاری (البته نه سرمایه گذاری مولد حتی صنایع تبدیلی) بلکه سرمایه گذاری جهت احداث اماکن تفریحی (خانه دوم)و در نهایت نابودی هرچه سریعتر این اراضی خواهد شد . با بررسی ۲ عامل نامبرده یعنی درآمد زیر خط فقر و از سوی دیگر رونق خرید و فروش اراضی می تواند از علت های اصلی کاهش سطح زیر کشت اراضی کشاورزی روستاهای دهستان پیر بازار باشند .
از مجموع ۳۰۰ نفر جامعه آماری موجود در دهستان پیربازار شهرستان رشت ۴۳ نفر از پاسخ دهندگان معتقدند که تاثیر فاصله روستا از محدوده شهری در کاهش اراضی کشاورزی کم، ۱۲۸ نفر از پاسخ دهندگان متوسط، ۶۴ نفر از پاسخ دهندگان زیاد و ۶۵ نفر از پاسخ دهندگان بسیارزیاد بیان نموده اند
جدول ۴-۷ : میزان فاصله روستا از محدوده شهری در کاهش اراضی کشاورزی