- هیدراتاسیون توسط نانوسیلیس در مقایسه با میکروسیلیکا بسیار بهتر است.
میکروسیلیکا در حرارت بالا تولید می شود (بوجود می آید)، بنابراین سطح ذرات میکروسیلیکا شامل گروه های کم هیدروکسیل و سیلینول هستند که برای واکنش با آب و هیدروکسید کلسیم ضروری هستند. از اینرو گاهی اوقات قبل از اینکه سطح ذرات در گرما هیدروکسیلدار بشوند، شرایط محیطی قلیایی بالای خمیر سیمان و فعالیت پوزولانی اولیه میکروسیلیکا نوعاً به مقدار بالایی در دوره ۷-۱ روز بعد از مخلوط کردن میرسد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
- در مقایسه با میکروسیلیکا سطح ذرات نانوسیلیس دارای بالاترین خاصیت هیدروکسیل کردن است، نانوسیلیس شامل ۵/۴ عدد OH در گروه های سیلانول در هر نانومتر مربع است. این حقیقت همراه با سطح ویژه بسیار بالای نانوسیلیس یک فعالیت پوزولانی بوجود میآورد که فعالیت آنرا بسیار بالاتر از فعالیت پوزولانی میکروسیلیکا مینماید.
مخلوط کردن نانوسیلیس در اندازه ۱۵ نانومتر با خمیر سیمان استحکام اولیه سیمان را نسبت به خمیر مرجع بدون نانوسیلیس ۳۶% افزایش می دهد. استحکام اولیه استحکامی است که در طول ۷ روز اول بوجود می آید. این دلیلی است که نشان می دهد ذرات خیلی ریز سیلیس باعث سخت شدن سریع خمیر سیمان میشوند، زیرا آب موجود در مراحل اولیه شکل گیری ژل سیمان جذب می شود و این امر به علت فعالیت پوزولانی خیلی زیاد نانوسیلیس میباشد. این مزیت مهم نانوسیلیس نسبت به میکرو-سیلیکا است. از آنجا که رشد نیازمند به آماده سازی ترکیب بتن است که دارای استحکام اولیه بالایی باشد. همچنین این خاصیت مهمی در صنایع ریختهگری است که اجازه تغییرشکل اولیه را میدهد که در نتیجه موجب کاهش اولیه زمان قالبگیری می شود.
با مصرف نانوسیلیس بتن سازهای مورد استفاده در جادهها، جادهای با سهولت برای عبور و مرور و بدون ترافیک بوجود میآورد و برای Shot-crete کردن و بتنریزی صنعتی کف و سقف و نیز در محلهایی که استحکام اولیه بسیار بالا مورد نیاز است، به خوبی این کاهش زمان را ایجاد مینماید. از نتایج استحکام اولیه بالا، به هر حال امکان ایجاد هزینه های استحکام نهایی پایین میباشد که به دلیل ساختار متخلخل ایجاد شده در حین شکل گیری سریع ژل اولیه میباشد. این مشکل که به سبب فعالیت پوزولانی بالا و بیش از اندازه نانوسیلیس ایجاد میگردد، قابل حل بوده و مطابق گزارش آزمایشات، در صورت افزودن مقدار کمی نانوسیلیس به مخلوط بتن در حد ۱۵/۰ – ۲۰/۰ % وزنی سیلیس موجود در مخلوط بتن، بطور قابل توجهی موجب افزایش استحکام نهایی و کاهش نفوذ یون کلراید و افزایش مقاومت در برابر یون سولفات میگردد[۵۳].
- استحکام فشاری بهتر
استفاده از نانوسیلیس استحکام فشاری خیلی خوبی را ایجاد می کند. در خمیر سیمان همراه با نانوسیلیس یا بدون آن میبایست نسبت آب به سیمان ۳۵/۰ داشته وشامل فوق روانکننده رزین فرمالدِیید نفتالین سولفاناتی (NSF) باشد. اضافه کردن نانوسیلیس به مخلوط بتن بعد از افزودن فوقروانکننده باعث می شود که مخلوط بتن از حالت روان و ژله ای به حالت نسبتاٌ خشک و گلوله ای تبدیل شود.
- نانوسیلیس نسبت به میکروسیلیکا خیلی اقتصادیتر میباشد.
در بازارهای جهانی معمولاً میکروسیلیکا در مقایسه با نانوسیلیس خیلی گران است. این مزایا و منافع اقتصادی در آینده حجم استفاده از نانوسیلیس را در ترکیبات سیمان افزون مینماید. به طور مثال در دو نمونه بتن با خواص فیزیکی یکسان که در یکی از آنها از نانوسیلیس و در دیگری از میکروسیلیکا استفاده شده است، میزان مصرف میکروسیلیکا برای رسیدن به خواص فیزیکی یکسان، ۵۰ برابر نانوسیلیس می باشد.
- روش تولید نانوسیلیس در مقایسه با میکروسیلیکا با مشکلات کمتری همراه است.
دستیابی و فرآوری پودر میکروسیلیکا سخت بوده و دارای مشکلات ایجاد گرد و غبار، استنشاق و معضلات زیست محیطی مربوط به تولید و مصرف آن است، در حالی که نانوسیلیس همراه آب(کلوئیدی) تولید شده و استفاده از آن خیلی آسان است، و نیز می تواند به راحتی با ترکیبات دیگر مخلوط شود.
در نظر گرفتن تمامی فاکتورهای بالا از نانوسیلیس یک گزینه برتر نسبت به میکروسیلیکا میسازد. نانوسیلیس در مقایسه با میکروسیلیکا در ترکیب با سایر مواد بهتر عمل کرده و به اندازه زیادی می تواند جایگزین سایر افزودنیها شود. بنابراین هزینهها کاسته و دسترسی بهتری به ما میدهد.
۲-۱۶-۴٫ نانو لولهها[۱]
همانگونه که در مقدمه مطرح شد معمولاً الیاف برای مسلح کردن و اصلاح عملکرد مکانیکی بتن بکار برده میشوند. امروزه از الیاف فلزی، شیشه ای، پلیپروپلین، کربن و … در بتن برای مسلح کردن استفاده می شود و لیکن تحقیقات اندکی روی بتن مسلح شده توسط نانو لوله کربنی[۲] انجام یافته است که در دسترس نمی باشد تا بتوان از نتایج آن برای مسلح کردن بوسیله نانو لولهها استفاده کرد.
نانو لوله کربنی توسط لیجیما[۳] در سال ۱۹۹۱ کشف شده است و کارهای بسیاری بر روی ساختار نانو در بخش فیزیک کوانتوم انجام یافته است بطوری که تحقیقات نوین بر روی تکنولوژی و مهندسی نانو در سطح جهانی نقش اساسی و اصلی بازی می کند. کربن ۶۰ و نانو لولههای نوین دارای ساختاری هستند که آنها را از فولاد قویتر و بسیار سبک متمایز می کند بطوریکه میتوانند خمیدگی و کشش را بدون شکستن تحمل نمایند و در آینده جایگزین الیاف کربن خواهند شد که در کامپوزیتها به کاربرده میشوند. نانو لوله ها با توجه به تحقیقات انجام شده در مرکز تحقیقات بتن (وابسته به موسسه ACI شاخه ایران)، دارای مقاومت کششی بیش از هر نوع الیاف بتنی شناخته شده میباشند و نیز نانو لولهها خواص ویژه قابل ملاحظه حرارتی و الکتریکی از خود نشان می دهند، بطوریکه هادی بودن حرارت آنها بیش از دو برابر الماس و هادی بودن الکتریکی آنها در حدود ۱۰۰۰ برابر فلز مس میباشد.
نانو لولهها طبقه جدیدی از محصولات میباشند که انقلابی جدید در زمینه مصالح و مواد پیشرفته را بوجود آوردهاند. یک نسل جدید از نانو کامپوزیتهای چند منظوره میتوانند به عنوان نانو لولههای کربنی در نقش الیاف مسلح کننده مناسب آن مواد مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین نانو لولههای کربنی از اجزای کلیدی بدست آوردن هدف اصلی ذکر شده در فوق به عنوان مصالح ساختمانی با عملکرد بالای چندمنظوره، بازی می کنند.
فصل سوم:
مواد اولیه
و
روشها
۳-۱٫ مقدمه
هر یک از مصالح تشکیل دهنده بتن نقش مهمی در ایجاد خصوصیات آن ایفا مینمایند. سیمان چسبندگی لازم بین سنگدانهها و سنگدانهها نیز نقش پرکنندگی و تحمل بارهای وارده را بر عهده دارند و آب برای عمل هیدراتاسیون و ایجاد روانی و کارآیی مخلوط لازم است. در اکثر بتنها برای بدست آوردن مشخصات مورد نیاز لازم است که از مواد افزودنی استفاده شود. هرکدام از این مصالح با کیفیت و کمیت خود میتوانند بر بتن تأثیر گذاشته و کیفیت بتن تازه و سخت شده را تحت تأثیر قرار دهند. در این فصل به معرفی مصالح مصرفی و استاندارد و نحوه انتخاب آنها و روش تحقیق و طرح اختلاط برای تهیه نمونههای بتنی مورد آزمایش پرداخته شده است.
۳-۲٫ مواد مورد استفاده (Material)
مواد مورد استفاده برای تهیه نمونههای بتنی عبارتند از سیمان، سنگدانه (شن و لیکا)، ماده افزودنی میکروسیلیس و نانوسیلیس، آب و فوق روان کننده که در ادامه به معرفی مشخصات آنها پرداخته شده است.
۳-۲-۱٫ سیمان
سیمان مصرفی برای انجام آزمایش در این پایان نامه، سیمان پرتلند پوزولانی کارخانه سیمان اردبیل میباشد که وزن مخصوص سیمان مورد استفاده kg/m33130 (مطابق کاتالوگ کارخانه) میباشد.
۳-۲-۱-۱٫ سیمان پرتلند پوزولانی (PPC)
سیمان پرتلند پوزولانی از ترکیب بین کلینکر (OPC) با ۱۵ تا ۳۵ درصد ماده پوزولانی بدست می آید. یک ماده پوزولانی اساساً مادهای سیلیسی یا آلومیناتی است که در حالی خودش هیچ خواص سیمانی ندارد، در شکل بسیار ریز و در حضور آب، با هیدروکسید کلسیم واکنش میدهد، در دمای معمولی در عمل هیدراسیون تجزیه می شود، تا ترکیباتی که خواص سیمانی دارند شکل بگیرد. سیمان پرتلند پوزولانی حرارت هیدراسیون کمی تولید می کند و نسبت به سیمان پرتلند معمولی مقاومت بیشتری در برابر حمله آبهای مهاجم نشان میدهد. بعلاوه، آب انداختگی هیدروکسید کلسیم را وقتی در سازههای آبی استفاده شوند، میکاهد، بویژه در ساخت و سازهای دریایی و آبی و سایر ساخت و سازهای بتنی حجیم مفید میباشد. بطور کلی سیمان پرتلند پوزولانی می تواند در جایی که سیمان پرتلند معمولی قابل استفاده است، بکار برده شود. هرچند، مهم است توجه شود که افزودن پوزولان سبب ایجاد مقاومت در سنین اولیه نمی شود. مقاومتهای مشابه سیمان پرتلند معمولی را تنها میتوان در سنین بالاتر انتظار داشت. ترکیب سیمان مصرفی در جدول ۳-۱ آورده شده است.
جدول ۳-۱٫ ترکیب سیمان مصرفی
ترکیبات
C3S
C2S
C3A
C3AF
درصد
۶۰-۳۵