مددجو با اقامت کوتاه مدت : ” من رو مامانم معتاد کرد ، الانم نگران خواهرام هستم . می ترسم اونا رو هم مثل خودش خراب کنه . از اینجا برم بیرون میکشمش . “
مددجو با اقامت کوتاه مدت : ” من بیرون که بودم شیشه میزدم بعد یه بار با مامانم دعوام شد ، رو اش چاقو کشیدم . الان که اینجام همش قیافه مامانم جلو چشممه . خیلی عذاب وجدان دارم ، دارم دیوونه میشم ، شبا خوابم نمی بره ، همش به مامانم فکر می کنم با این که اومد ملاقاتم گفت من و بخشیده اما آروم نمی گیرم . رفتم پیش روان شناس من و فرستاد پیش روان پزشک . اون هم بهم آرام بخش داده . “
۲ : پیامدها
الف : ضعف در یادگیری
در توضیحات این قسمت باید متذکر شد علاوه بر سایر مواردی که در طبقه ارتباط مددجویان با محیط و امکانات کانون ، مطرح شد ؛ در مورد تعداد معدودی از مددجویان دغدغه فکری مانع از پیشرفت تحصیلی و یادگیری سایر آموزش های فنی حرفه ای در کانون شده بود.
مددجو با اقامت طولانی مدت : ” اینجا کامپیوتر و تعمیرات موبایل و از این چیزا یادگرفتم اما اگه بیرون بودم حتما جلوتر بودم اینجا فکر آدم به آزادی ، به خونواده مشغوله .”
۲تن از مربیان فنی حرفه ای : ” این بچه ها با استعدادن اما فکرشون مشغول مشکلاتشونه ، به خاطر همین سطح یادگیری شون از بچه های معمولی کمتره . “
۲ : کاهش کیفیت تعاملات
با توجه به دغدغه ذهنی مددجویان ، شاید بتوان علل برخی درگیری ها و تنش هایی که میان آن ها به وقوع می پیوندد را همین دغدغه های ذهنی بابت امور قضایی آن ها دانست .
۴ – ۶ – ۳ – ۲ : باورها
منظور از این زیرگروه ، آن باورهایی است که مددجو از اقامت در کانون به آن ها رسیده است .
بیشتر مددجویان معتقد بودند که زندگی در کانون باعث بد آموزی آن ها می شود .
مددجو با اقامت طولانی مدت : ” آدم وقتی میاد زندان گرگ میشه اینجا پسر ها رو گرگ میکنه ، دخترها رو خراب میکنه . دختر اگه بیاد زندان خراب میشه . “
صحبت های همین مددجو در مورد تعامل میان مددجویان با یکدیگر : ” آدم هرچی بلد نبوده تو زندان یاد میگیره . از همدیگه یاد میگیرن . اینجا همه جورش میاد . بیشتری ها ( مددجویان پسر ) دزدن یا تو کار موادن.”
همچنین مانند قسمت دختران ، مددجویان پسر به این باور رسیدند که کانون ، مکانی برای مددجویان فقیر و بی خانمان است .
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
مددجو با اقامت بلند مدت : ” اینجا برای بقیه خوبه ، اما برای من خوب نیست ، من بچه ی بالا شهرم . “
مددجو با اقامت بلند مدت : ” این بچه های گربه نازکن و سگ بغل کن[۱۱۴] ، میگن کجا بریم که مثل کانون هر هفته کباب بدن . “
یکی از مددجویان در مصاحبه ها مطرح کرد که اقامت در کانون باعث یادگیری رفتارهای مثبت در او شده است .
مددجوی پسر با اقامت کوتاه مدت : ” از وقتی اومدم اینجا ، نمازخوندن یاد گرفتم ، دیگه قلیون و سیگار نمی کشم حالم بهتره . “
۴ – ۶ – ۴ : مقایسه دو گروه پسران با اقامت طولانی مدت و کوتاه مدت
شباهت ها :
۱: در مورد زیر گروه مشغولیت های ذهنی از حیث ادامه آثار دادگاه هر دو گروه مشابه یکدیگر بودند .
۲ : در مورد زیر گروه مشغولیت ذهنی ازحیث نگرانی بابت اعتماد خانواده ، نیز بستگی به نوع بزه و ارتباط مددجو با خانواده اش دارد ، در برخی از افراد هر دو گروه این نگرانی وجود داشت .
۳ : در زیر گروه پیامدهای مشغولیت ذهنی در زمینه ضعف یادگیری و تحصیلی و علل آن کاملا مشابه یکدیگر بودند.
۴ : در زیر گروه باورها ، باور هر دو گروه در بیشتر موارد مشابه یکدیگر بود .
تفاوت ها :
تفاوت خاصی در یافته ها بین دو گروه وجود نداشت .
۴ – ۶ – ۵ : مقایسه یافته ها در دو گروه دختران و پسران
شباهت ها :
۱ : مشغولیت ذهنی بابت ادامه آثار دادگاه در هر دو گروه دختران و پسران کاملا یکسان است .
۲ : مشغولیت ذهنی در زمینه خانواده ( احساس شرمساری ) در برخی از مددجویان هر دو گروه مطرح شد . هر دو گروه دختران و پسران با این دغدغه خاطر تعامل مشابهی با خانواده هایشان داشتند .
۳ : تجارب یادگیری و تحصیلی در هر دو گروه دختران و پسران مشابه است .
۴ : کاهش کیفیت تعاملات میان مددجویان به عنوان یکی از پیامدهای مشغولیت ذهنی در هر دو گروه وجود دارد .
۵ : هر دو گروه مددجویان به موضوعاتی مانند این که کانون مکانی برای نگهداری افراد فقیر و بی کس است و این که اقامت در این مکان باعث بد آموزی آن ها می شود ، هیچ کس به ما اهمیت نمی دهد ، اقامت در کانون چیزی را برای ما تغییر نمی دهد پس از آزادی مجددا کارهای گذشته را تکرار خواهیم کرد باور پیدا کرده بودند .
۶ : نکته ی قابل تامل این است که مددجویان هر دو گروه ، احساس عذاب وجدان و شرمساری بابت شاکیان و قربانیان خود مطرح نکردند .
تفاوت ها :
۱ : مشغولیت ذهنی مددجویان پسر در مورد خانواده شان ، در زمینه امرار معاش آن ها هم بود که در مصاحبه با گروه دختران مطرح نشد .
فصل پنجم
بحث ونتیجهگیری
مقدمه
در این فصل به مروری اجمالی بر نتایج و یافته های حاصله از انجام پژوهش حاضر پرداخته شده و هریک از مضامین یافت شده ، با نتایج پژوهش های مشابه در این زمینه مقایسه شده است . پس از نتیجه گیری پیشنهادات کاربردی نویسنده برای پیشرفت کارکرد هر چه بیشتر فعالیت های بازیروری کانون اصلاح و تربیت ارائه شده است .
تفسیر نتایج پژوهش و مقایسه با
نتایج مطالعات مشابه
۵ – ۱ شناخت نوع تعاملات میان مددجویان مقیم کانون اصلاح و تربیت با یکدیگر
۵ – ۱ – ۱ تحلیل قدرت و انواع آن در تعاملات میان مددجویان
یافته های پژوهش نشان داد که مبنای تعاملات مددجویان با یکدیگر ، در هر دو جنس ( مونث و مذکر ) و با اقامت طولانی و کوتاه مدت ، عامل زور و قدرت بود . هر دو جنس در موارد انواع قدرت ( مدت اقامت بیشتر ، داشتن مسئولیت ، نوع بزه ، سن بالاتر و شخصیت مددجو ) مشابه یکدیگر بودند . در هردو جنس ، مدت اقامت و ارتکاب بزه قتل ، از اصلی ترین عوامل زمینه ساز قدرت بود . در زیر گروه انواع قدرت ، عامل قومیت ( تقابل مددجویان تهرانی و شهرستانی ) در گروه دختران وجود داشت اما در گروه پسران مطرح نشد . در گروه پسران قوم غالب وجود نداشت ، مگر این که کثرت داشته باشند . پس از تحلیل کدها ، انواع قدرت به ۲ زیر گروه نقش حقیقی و حقوقی تقسیم شد . یافته ها نشان داد که نقش حقیقی ( مدت اقامت ، نوع بزه ، ملیت و …) در ایجاد نقش حقوقی موثر بود . بدین صورت که مددجویان با اقامت طولانی مدت ( حداقل بیش از یک سال ) ، ملیت ( ایرانی ) و نوع بزه ( معمولا قتل و نزاع ) ، در صورت خوش رفتاری و برقراری رابطه خوب با کارکنان می توانستند واجد نقش حقوقی ( عضویت در شورا ، ارشد خوابگاه ) هم ، در کانون بشوند که باعث افزایش قدرت آن ها در مقابل مددجویان فاقد آن می شد. این که چرا مددجویان در تعامل با یکدیگر از رابطه قدرت استفاده می کردند ، می تواند دلایل گوناگونی داشته باشد . در جامعه شناسی زندان ، نظریه ی گسترده ای درباره خشونت در زندان وجود ندارد اما مکتب های فکری متعددی در این زمینه مطرح شده است ( ۱۰۴ ) . در جامعه شناسی زندان دو دیدگاه سازمان یافته و متناقض با یکدیگر ، وجود دارد که عبارتند از الگوی محرومیت[۱۱۵] و الگوی آورده[۱۱۶]. تاکید الگوی آورده بر چیزی است که زندانیان با خود به زندان می آورند ؛ مانند : تاریخچه زندگی ، خصلت های شخصیتی و شبکه های اجتماعی مانند ارتباط با گروه های جنایی و خلافکار . در مقابل ، الگوی محرومیت بیان می کند، محیط زندان و از دست دادن آزادی موجب ایجاد ضربات عمیق روحی می شود به طوری که به دلایل صیانت از بعد روان شناختی ، زندانیان یک خرده فرهنگ منحرف در زندان ایجاد می کنند که منجر به افزایش خشونت می شود ( ۱۰۴ ) . با رجوع به دیدگاه آورده ، علت استفاده از قدرت و خشونت را می توان در خانواده و اجتماعی ، جستجو کرد که اکثریت نوجوانان راه یافته به کانون های اصلاح و تربیت ، در آن ها رشد یافته اند.
کوواس[۱۱۷] و همکاران در سال ۲۰۰۷ ( کالج جرم شناسی دانشگاه نیوهام شایر ) در پژوهشی تحت عنوان بزهکاری جوانان و آزار و اذیت ، نشان دادند که نوجوانان زورگیر دارای این خصوصیات می باشند : پسرانی پرزور ، با درجه بالایی از بزهکاری و آزار و اذیت، باگرایش به انحراف و عصبانیت شدید که درصد زیادی از این افراد دارای خانواده هایی خلاف کار هستند ( ۷۵ ) .
قاسمیان ( ۱۳۹۰ ) در مطالعه خود نشان داد که هیچ مرجع اجتماعی یا گروه حمایتی به منظور آگاه سازی و تاثیر بر روی سبک زندگی و مهارت های اجتماعی کودکان مرتکب قتل و خانواده هایشان در محله ی زندگیشان وجود نداشته است . چنانچه در این گونه محلات هر که به منبع قدرت ، یعنی زور بیشتر متصل بوده ، محبوب تر هم بوده است (۱۰۵) .