میزان دفعات نا موفق در اولین تلاش برای جاگذاری کاتتر وریدی ، در گروه های سنی گوناگون متفاوت است . این میزان در افراد بالغ ۲۸ ٪ ، در کودکان ۴۴ ٪ و ۴۳ ٪ از کودکان به تلاش های سوم یا بیشتر نیاز خواهند داشت . ۲۳ ٪ تا ۲۸ ٪ شیوع ورود مایعات به فضای خارج رگ و التهاب ناحیه نیز دیده می شود و ۱۲ ٪ بیماران در محیط بیمارستان در روز سوم جزء بیمارانی هستند که جاگذاری کاتتر وریدی در آنها مشکل می باشند (۴) .
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
علاوه بر این گزارش شده است که بیش از ۵۰ ٪تلاش ها برای دست یافتن به یک ورید در بیماران خیلی پیر ، در آنهائی که در صد بالائی از بافت چربی را از دست داده اند ناموفق بوده است و نیاز به تلاش های بیشتر دارند (۵) .
تکنیک هائی که در حال جاضر چه در موقعیت های معمول و چه در موارد اورژانس برای بهبود دسترسی به عروق مورد استفاده قرار می گیرد شامل : گرمای موضعی ، استفاده از نیترو گلیسرین موضعی ، ترانس ایلومینیشن ، کت داون عروق محیطی ، راهنمائی از طریق اولتراسوند ، استفاده از عروق مرکزی و انفوزیون داخل استخوانی است (۸و۳).
یکی از روش ها جهت اتساع عروق ، استفاده از نیروی ثقل است . تغییرات نقطه ثقل می تواند اثرات شدیدی بر روی حجم خون در گردش بگذارد مثلا” ۵ تا ۱۵ درجه بالا بردن بازو می تواند ورید های دست را کاملا” تخلیه کند و بالا بردن ۵ درجه ای سطح دست می تواند تا ۴۴٪ حجم خون در گردش اندام فوقانی را کاهش دهد (۴) .
باز و بسته کردن مچ دست به دلیل افزایش فشار عضلات بر روی وریدها ، باعث افزایش بازگشت وریدی شده ، قطر ورید افزایش پیدا می کند . علاوه بر این فشار خون شریانی را نیز افزایش داده که این افزایش جریان خون ، اتساع عروق ناحیه را بدنبال دارد (۴) .
زدن ضربه بر روی یک ورید سطحی یک یا دو بار اتساع ورید را افزایش می دهد . مکانیسم این اتفاق ناشناخته است ولی به نظر می رسد که این اقدام به دلیل ازاد شدن میانجی های شیمیائی مثل اکسید نیترو از دیواره اندوتلیوم ورید های دست باشد(۴) .
در سال های گذشته از پماد نیتروگلسیرین برای ایجاد اتساع عروق استفاده می شده ولی امروزه ثابت شده است که این عمل باعث اثرات سیستمیکی مثل افت فشار خون و سردرد می شود بنابراین بهتر است به شکل روتین از آن استفاده نگردد(۹و۳) .
تکنیک دیگر استفاده از راهنمائی دستگاه سونوگرافی برای یافتن مکان مناسب ورید است . جا گذاری کاتتر وریدی با راهنمائی سونوگرافی در اکثر موارد برای جاگذاری کاتتر ورید مرکزی از طریق وریدهای محیطی به کار می رود . ولی این روش یک اقدام کاملا” وابسته به پرسنل است ، که این افراد باید دوره های آموزشی زیادی را گذرانده باشند و علاوه بر این ، باید برای دسترسی آسان ، این وسیله در بخش های اورژانس و تصادفات و … در دسترس باشد . به نظر می رسد که این یک ایده مناسب در آینده نزدیک باشد(۹و۳).
با توجه به این مطالب به نظر می رسد که جا گذاری کاتتر در عروقمحیطی بسیار مقرون به صرفه باشد و اقدامات باید بیشتر در جهت تسهیل در وارد کردن عروق محیطی صورت گیرد . از جمله این اقدامات که در جهت تسهیل در وارد کردن کاتتر در بسیاری از مقالات به آن اشاره شده است استفاده از گرمای موضعی برای تسهیل در جا گذاری کاتتر وریدی است (۱۳و۱۰) .
گرمای موضعی باعث اتساع عروق می شود روش های گزارش شده برای انجام اتساع عروق با بهره گرفتن از گرما شامل : غوطه ور کردن اندام فوقانی در اب گرم برای چند دقیقه ، بکار بردن یک گرمای مرطوب با بهره گرفتن از گرمای شیمیائی ، بکار بردن گرما با بهره گرفتن از یک دستکش گرمائی و استفاده از مایکرو ویو چند دقیقه قبل از جا گذاری کاتتر وریدی است .درجه حرارت ۳۹ تا ۴۲ درجه سانتیگراد انبساط عروقی مطلوب را ایجاد می کند . مراقبت از بیمار باید برای جلوگیری از ازدیاد درجه حرارت می باشد که می تواند باعث آسیب به پوست بشود (۱و۲ ).
گرمای موضعی وریدها را منبسط می کند و اثر منقبض کنندگی ناشی از الفا دوآدرنژیک را کاهش می دهد (۹و۱،۲،۴) .
با توجه به مطالعات متعددی که در زمینه تاثیر گرما بر انبساط عروق و به دنبال ان وارد کردن کاتتر وریدی انجام شده است و با عنایت به تجارب پژوهشگر در زمینه اهمیت این موضوع از آنجایی که در اغلب پژوهش های انجام شده بررسی تاثیر گرمای موضعی بر جا گذاری کاتتر وریدی با بهره گرفتن از شاخص های ذهنی نظیر احساس راحتی درمانگر در وارد کردن کاتتر وریدی انجام شده و یا سایر متغیرهای موثر بر وارد کردن کاتتر (نظیر مهارت درمانگر، متغییر های موجود در عملکرد جا گذاری کاتتر وریدی از زمانی به زمان دیگر حتی در مورد یک فرد، همکاری بیمار و مواردی نظیر آن) حذف نشده اند وهمچنین میزان دقیق تاثیر گرما بر انبساط عروق مورد مطالعه قرار نگرفته است؛ پژوهشگر بر آن است طی مطالعه حاضر با پاسخهای دقیق به بخشی از سوالات موجود در این زمینه جواب دهد.
وارد کردن کاتتر وریدی در بیماران تقریبا” در تمام بیمارستان ها توسط پرستاران انجام می شود و با توجه به اینکه این اقدام در بعضی از افراد بسیار زمان بر و مشکل است و همچنین این عامل یکی از عوامل استرس زای کاری در بین پرستاران به شمار می رود علاوه بر این ، وسایلی که باعث ایجاد گرمای مطلوب و مطمئن شود در دسترس نبوده و یا اینکه وسایل موجود گران هستند و همچنین در اکثر موارد به دلیل عدم استفاده از ان به عنوان یک وسیله دست وپا گیر از ان یاد می شود بنابراین محقق تلاش نموده است تا با ابداع یک وسیله کوچک و ارزان این مهم را برای همکاران خود راحت تر نموده و تلاش نماید که باعث کاهش میزان بارکاری پرسنل و کاهش استرس انها بشود . به توجه به همین موضوع محقق تلاش کرده است تا یک وسیله گرمائی ، جهت تسهیل در جا گذاری کاتتر وریدی تهیه نموده و با اجرای این تحقیق ایمنی و مطمئن بودن وسیله را ثابت کرده و وسیله گرمائی ابداع شده را برای سهولت این انجام جا گذاری کاتتر وریدی در اختیار همکاران قرار دهد ، شاید با توجه به ان کمکی در انجام اقدامات درمانی برای همکاران انجام داده باشد.
از نتایج این تحقیق جهت تعیین عملکرد وسیله ابداعی برای کمک به وارد کردن کاتتر وریدیدر بیمارانی که این اقدام در انها مشکل است ، استفاده شده و در صورت کسب نتایج مثبت اقدامات بعدی برای ارزیابی و سنجش کارامدی دستگاه و نهایتا” استفاده بالینی از ان انجام خواهد شد .
هدف کلی :
تعیین تاثیر استفاده از وسیله گرمائی بر قطر وریدهای ناحیه آنته کوبیتال بالغین ۴۰-۲۰ ساله
اهداف ویژه:
-
- تعیینمیانگینقطرعروقناحیهآنتهکوبیتالبالغین ۴۰ –۲۰ سالهقبلازاعمالگرمایموضعیتوسطدستگاهابداعی
-
- تعیین میانگین قطر عروق ناحیه آنته کوبیتال بالغین ۴۰ – ۲۰ ساله بعد از اعمال گرمای موضعی توسط دستگاه ابداعی
-
- مقایسه میانگین قطر عروق ناحیه آنته کوبیتالبالغین ۴۰ - ۲۰ ساله قبل و بعد از اعمال گرمای موضعی توسط دستگاه ابداعی
-
- تعیین و مقایسه میانگین میزان تغییرات ورید های ناحیه انته کوبیتال بالغین ۴۰ – ۲۰ ساله بر اساس سن ، وزن ، قد ، جنس و شاخص توده بدن
فرضیهپژوهش :
استفاده از وسیله گرمائی ابداع شده تاثیری بر قطر ورید های ناحیه آنته کوبیتال بالغین ۴۰-۲۰ ساله سالم ندارد.
سوال پژوهش :
میانگین میزان تغییرات وریدهای ناحیه انته کوبیتال بالغین ۴۰ – ۲۰ ساله بر اساس وزن ، سن ، قد ، جنس و شاخص توده بدنی چقدر است ؟
پیش فرض :
۱ . گرما باعث انبساط عروق می گردد (۱و۲).
-
- تعیین قطر وریدهای آنته کوبیتال از طریق سونوگرافی امکان پذیر است (۹و۳).
محدودیتهای پژوهش :
این تحقیق از داوطلبین سالم و اگاه انجام می شود و تمام افراد بیمار از این مطالعه خارج می شوند و به نطر می رسد که با توجه به بیمار نبودن افراد مورد مطالعه انجام تحقیق در ادامه این تحقیق برای اثبات تاثیر این وسیله بر روی بیماران بستری در بخش های ویژه ، اورژانس و بیماران ترومائی لازم باشد .
تعاریف واژه ها :
وسیله گرمائی :
تعریف نظری : هر وسیله ای که باعث بوجود امدن گرما در ناحیه شدهو این گرمای موضعی باعث اتساع عروق بشود روش های گزارش شده برای اتساع عروق شامل : غوطه ور کردن اندام فوقانی در اب گرم برای چند دقیقه ، بکار بردن یک گرمای مرطوب با بهره گرفتن از گرمای شیمیائی ، بکار بردن گرما با بهره گرفتن از یک دستکش گرمائی و استفاده از مایکرو ویو چند دقیقه قبل از جا گذاری کاتتر وریدی است (۱،۲) .
تعریف عملی : منظور از وسیله گرمائی دستگاه ابداع شده توسط محقق است که از نوع گرماساز های ارزان ، چند بار مصرف و مقاومتی است این وسیله توسط معاونت پژوهشی دانشگاه تائید شده است .
اعمال گرمای موضعی :
تعریف عملیاتی : منظور از ان به کار بردن گرما توسط وسیله گرمائی در زمان ۱۰ دقیقه و با درجه حرارت ۴۲ درجه سانتی گراد است .
قطر عروق :
تعریف عملی : منظور از ان قطر داخلی ورید ناحیه انته کوبیتال است که توسط یک رادیولوژیست ، در وضعیت خوابیده و با بهره گرفتن از یک دستگاه سونوگرافی اندازه گیری می شود .
فصل دوم :
چهارچوب پژوهش
بررسی متون
چهارچوب این پژوهش پنداشتی است و بر اساس تئوری تاثیر گرما بر قطر عروق استوار شده است و در ان به مکانیسم های تاثیر این عامل در ایجاد انبساط عروق اشاره خواهد شد و در راستای ان به مفاهیم مرتبط با راههای دست یابی به عروق ، انواع کاتتر و موارد استفاده از ان، آناتومی وریدهای سطحی و محل های مناسب جهت جاگذاری کاتتر وریدی ،اولویت های جاگذاری کاتتر وریدی، استفاده از تکنولوژی برای جاگذاری کاتتر وریدی ، تکنیک های کم کننده درد و عوارض و مشکلات مرتبط ناشی از جاگذاری کاتتر وریدی بررسی و اشاره می گردد. سپسبا بررسی مطالعاتی که در سایر کشورها و کشور ایران به ابعاد مختلف این موضوع پرداخته اند، سعی در بیان اقدامات انجام شده در این زمینه خواهد شد.
کاتترهای وریدی محیطی[۱] بخش مهمی از فرایند درمان بیماران را در بیمارستان ها فراهم می سازند(۱،۲)، هدف از کار گذاری کاتتر های وریدی متفاوت می باشد که از آن جمله می توان به تجویز دارو، رساندن مواد غذایی به بدن، تصحیح و یا پیشگیری از اختلالات آب و الکترولیت، انتقال خون و فراورده های آن و یا گرفتن نمونه خون اشاره کرد. اگرچه روش خوراکی ایمن ترین راه دست یابی به بخشی از اهداف فوق می باشد ولی در مواردی که نمی توان از این راه طبیعی استفاده نمود، سایر روش ها مثل تزریق داخل وریدی، مورد استفاده قرار می گیرد(۲،۳).
جاگذاری کاتتر وریدی متداول ترین اقدام تهاجمی انجام شده در بیماران بستری در بیمارستان است و در بسیاری از موارد به عنوان عامل نجات دهنده جان بیمار تبدیل می شود(۴،۷).
موارد استفاده فراوانی برای دسترسی به عروق محیطی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد: