مأخذ: پژوهشگران
معیارها و زیرمعیارهای مورد بررسی در مکانیابی پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران
دسترسی
گسل
کاربری ناسازگار
کاربری سازگار
مساحت کاربری
تراکم جمعیت
شریانی درجه یک یک
مسکونی
پمپ بنزین
شریانی درجه دو
پارک
پمپ گاز
آتش نشانی
راه محلی
بیمارستان
فرهنگی
ورزشی
آموزشی
نمودار 4-1 نمودار سلسله مراتبی پارامترهای قابل بررسی جهت مکان یابی پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران
مأخذ: نگارنده
4-3-1 معیار سازگاری
یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، مکان یابی برای کاربری های گوناگون در سطح شهر و جداسازی کاربری های ناسازگار از یکدیگر است (سعیدنیا: 1378: 24)، یعنی کاربری مورد نظر بایستی در حوزه نفوذ کاربریهای سازگار قرار بگیرد. در پژوهش حاضر، معیار همجواری با کاربریهای سازگار در این بخش جای می گیرد و با توجه به نیازها و اهداف این کاربری که در راستای امداد و کمک رسانی بعد از وقوع حادثه است، لایه های بیمارستان، آتش نشانی و فضاهای باز و سبز، مسکونی، آموزشی، فرهنگی و ورزشی به عنوان زیر معیارها معرفی شده اند و لذا بهتر است پایگاه ها در نزدیکی این اماکن احداث شوند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در زیر توزیع فضایی کاربری های سازگار با پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران در شهر سمیرم معرفی میشوند:
4-3-1-1 کاربری مسکونی
به سطوحي اطلاق مي گردد که براساس نقشة کاربري اراضي جهت احداث واحدها و مجموعه هاي مسکوني اختصاص يافته باشد. قسمت اعظم ساختمانهاي هر مجموعه ی زيستي را، ساختمانهاي مسکوني تشکيل ميدهد. مطالعات مربوط به مسکن، تراکم هاي مسکوني و مانند آنها در هر برنامه ريزي از اهميت خاصي برخوردار است (رضويان،94:1381).
تعيين استانداردها و سرانه هاي شهري براي هر شهر، مستلزم موقعيت محلي آن شهر مي باشد. سرانه پيشنهادي در کشور ما که از سوي وزارت کشور عنوان شده است حد فاصل بين حداقل 40 و حداکثر 50 متر مربع است(حسيني،42:1371).
مساحت شهر سميرم حدود 900 هکتارمي باشد. مجموع اراضي که تحت عنوان سطوح مسکوني مطرح مي باشدحدود 1864746 متر مربع (4/186 هکتار) از 900 هکتار مي باشد که حدود 7/20 درصد (با لحاظ کردن مساحت باغات) و31 درصد(بدون لخاظ کردن مساحت باغات) از فضاي کالبدي شهر را شامل مي گردد.
از نظر توزيع و پراکندگي همانگونه که در نقشه شماره4-1 مشاهده مي گرد ساختمان هاي مسکوني درتمام نقاط شهر و در طول محورهاي ارتباطي درون شهري پراکنده شده اند.
در شهر سميرم با توجه به جمعيت سال 1390 که 24500 نفر بوده است،سرانة مسکوني 11/76 متر مربع مي باشد. يعني به طور متوسط در هر 11/76 متر مربع 1 نفر سکونت دارد.
با توجه به استانداردهاي عمومي که براي شهر هاي ايران در نظر گرفته گرفته شده است (حدود 50-40 متر مربع)، سرانه مسکوني در شهر سميرم از استانداردهاي موجود تقريباً بيشتر است.
نقشه 4-1 پراکندگی کاربری مسکونی در شهر سمیرم مأخذ: نگارنده
در تراکم هاي متوسط شهري حدود فضاي مورد استفاده واحد هاي مسکوني حدود 50 درصد سطح زمين را شامل مي شود (شيعه،173:1387)،که اين ميزان در شهر سميرم برابر با 31 درصد (بدون لحاظ کردن مساحت باغات)و 7/20 درصد (با لحاظ کردن باغات) مي باشد.
ارتفاع ساختمانی در شهر سمیرم عمدتا در حد یک و دو طبقه می باشد. نه وضعیت توپوگرافی، نه وضعیت اقتصادی، نه نیاز جمعیتی و نه توان اقتصادی مردم اجازه ساخت و ساز بیش از دو طبقه را نداده است.
مصالح به کار گرفته شده در ساختمان ها عموما مصالح مقاوم بوده و در نماسازی آنها از سنگ ( به عنوان یک محصول محلی ) و آجر استفاده شده است. تنها در بافت فرسوده از خشت و گل استفاده شده.
شهر سمیرم به لحاظ قرار گیری در منطقه کوهستانی، از سمت شمال به ارتفاعات و از سمت جنوب به دشت حاصلخیز و باغات پرارزش محدود می شود. از قدیم الایام مردم سمیرم به خاطر مسائل امنیتی و حفظ اراضی کشاورزی، تمایل زیادی جهت احداث مسکن در دامنه کوه های شمالی از خود نشان داده اند. لیکن در حال حاضر که شهر نیازمند خدمات زیربنایی است، هرگونه توسعه ی جدید در جهت شمال بسیار پرهزینه و در جهت جنوب باعث از بین رفتن اراضی زراعی و باغات می گردد. از میان دو جهت دیگر شرق و غرب، اراضی سمت شرق نسبت به سمت غرب از موقعیت بهتری به دلیل وسعت اراضی بایر و شیب نسبتا ملایم برخوردار می باشد. اراضی دیگر و تا حدودی مستعد توسعه شهری در غرب، پس از جاده کمربندی قرار دارد، لیکن وجود جاده کمربندی به مثابه دیوار جداکننده ای، این اراضی را از بدنه اصلی شهر جدا می سازد. اراضی شرقی از امکان دسترسی مناسب، شیب متعادل ( در مقایسه با اراضی پرشیب بافت قدیم شهر ) و وجود اراضی دولتی برخوردار است. این اراضی به عنوان توسعه حال و آینده شهر توسط مطالعات طرح جامع مورد تأیید قرار گرفت است (طرح جامع، 1379: 36).
4-3-1-2 بیمارستان
هنگام وقوع بحران، بیمارستان ها و مراکز بهداشتی از کاربری های مهم و اساسی به حساب می آیند و جزء کاربری های سازگار با پایگاه های پشتیانی مدیریت بحران و نیز خود به عنوان پایگاه پشتیبانی مدیریت بحران محسوب می شود( مسائلی، 1375: 192) و مکانیابی آنها از موارد بسیار ضروری در برنامه ریزی مدیریت بحران محسوب می شود.
از نظر توزيع و پراکندگي 2 بيمارستان در شهر وجود دارد که مساحتی معادل 114543 متر مربع را شامل می شود. این دو بیمارستان يکي در شمال غربي شهر و ديگري در انتهاي جنوب شرقي شهر واقع شده اند که هيچ کدام با توجه به استانداردهاي معمول مکانيابي نشده اند (نقشه شماره4-2).
در مورد بیمارستان براي شهر هاي ايران که جمعيتي حدود 20000 نفر دارند، با توجه به ضوابط و معيارهاي جمعيتي، سرانه 15/0 متر مربع (شیعه، 1387: 112) پیشنهاد شده است که سرانه این کاربری در شهر سمیرم 6/4 مترمربع می باشد که این میزان از استاندارد معمول بیشتر می باشد.
مکان یک بیمارستان باید نزدیک فضای سبز و پارک ها و دور از مناطق تجاری و شلوغ انتخاب گردد، راه های دسترسی به آن مناسب باشد، به مراکز با تراکم جمعیتی بالا نزدیک باشد تا تعداد بیشتری از شهروندان از خدمات آن بهره مند شوند و در نهایت در فاصله مناسبی از مراکز بیمارستانی موجود باشد تا توزیع خدمات درمانی در درون شهر مناسب باشد( شورورزی و همکاران، 1390:31).
نقشه 4-2 پایگاههای پشتیبانی مدیریت بحران در شهر سمیرم
مأخذ: نگارنده
4-3-1-3 فضای سبز