۳۰نمودار۴ -۱۱ الگوی استنتاجی ارزیابی بالدریچ
الگوی ارزیابی عملکرد گوران (B.E)
این رویکرد دارای دو گروه اصلی ملزومات و نتایج طبقهبندی شده که گروه ملزومات تاکید بر عوامل داخلی سازمان وگروه نتایج ارزیابی عوامل خارجی را مد نظر قرار می دهد . نمودار زیر الگوی استنتاجی نقطه مرجع استراتژیک گوران را نشان می دهد.
۱ - کانونهای مرتبط با الزامات
- رهبری
- مدیریت کارکنان
- سیاستها و راهبردها
- منابع
- فرآیندها
۲ - کانونهای مرتبط با نتایج
- رضایت خدمتگیرندگان
- رضایت کارمندان
- تعهدات اجتماعی
- نتایج (رضایت سهامداران)
الگوی ارزیابی عملکرد لئونارد (B.S)
لئونارد معتقد است که سازمانها در تدوین راهبردی خود میباید بین کانونهای مختلف و گاه متضاد؛ ۱- مالی،۲- خدمتگیرندگان،۳- کارکنان،۴- فرآیندها و ۵- توسعه توازن برقرار کنند.
حاصل دسته بندی این عوامل چهار گونه راهبرد است، که در نمودار زیر نشان داده شده است.
الگوی ارزیابی سیپ (CIPP)
در الگوی سیپ مفروض اصلی آن است که هدفهای کلی نظام برنامه و ملاکهای ارزیابی آنها مشخص هستند در صورتی که هدفهای برنامه از قبل تعیین نباشد در الگوی سیپ ابتدا به ارزیابی زمینه پرداخت میشود از طریق این ارزیابی نیازها سنجیده و سپس هدفهای برنامه مشخص میشود.
الگوی ارزیابی سیپ اجرای چهار نوع راهبرد ارزیابی؛ زمینه، درونداد، فرایند و ارزیابی برونداد است.که نمودار زیر بیانگر این گونه های راهبرد می باشد.
۱- راهبرد ارزیابی زمینه. این نوع راهبرد به سنجش نیازها و مسائل موجود فرصتها و امکانات بلافاصله استفاده می پردازد .از طریق این نوع راهبرد میتوان در مورد مطلوبیت هدفهای از قبل تعیین شده قضاوت کرد همچنین به تدوین هدفها پرداخت هدف ارزیابی زمینه عبارت است از تعریف زمینه سازمانی، و تعیین اینکه آیا هدفهای پیشنهادی به اندازه کافی نیازهای مورد نظر را برآورده میکند.
مواردی که استفاده از راهبرد ارزیابی زمینه مناسبت دارد:
- قضاوت درباره برابری فرصتها؛
- فراهم آوردن شرایط لازم برای ارزیابی درونی؛
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
- رضایت بخش نبودن عملکرد سازمانی؛
- ضرورت تجدید نظر درباره رسالت و هدفهای سازمانی؛
- ضرورت تجدید نظر در وظایف سازمانی برای تخصیص بودجه؛
- آماده شدن برای ارزیابی درونی؛
- برای جذب اعتبارات از خارج از سازمان باید به سنجش نیازها پرداخت؛
۲- راهبرد ارزیابی درونداد. این نوع راهبرد به منظور مشخص کردن و سنجش قابلیتهای موجود، راهبردهای و برنامههای ممکن جهت تحقق هدفها، روشهای منظور شده برای اجرای راهبردها، تشکیلات و سایر منابع از جمله بودجه و زمان لازم، انجام میشود.
مواردی که استفاده از راهبرد ارزیابی درونداد مناسبت دارد:
- مساله های مطرح شده است اما پاسخی مناسب به آن عرضه نشده است؛
- مطلوبیت نسبی دو یا چند گزینه جهت حل یک مساله با مشکل؛
- راه حل مورد توجه قرار گرفته است اما بایدآنرا با توجه به خصوصیات موقعیت ویژه متناسب کرد؛
- انتخاب یک شیوه اجرایی مورد نظر جنجال بر انگیز باشد.
۳- راهبرد، ارزیابی فرایند. بر اساس این راهبرد، ارزیابی فرایند وسیلهای است جهت ثبت وقایع در حین اجرای فعالیتها روش اجرای ارزیابی فرایند؛ شامل نظارت بر اجرای فعالیتها و گردآوری دادههای مربوط به تصمیم گیریهای ضمن اجرای این فعالیتهاست حاصل ارزیابی فرایند برای تعدیل برنامههای مورد اجرا و فراهم آوردن مبنایی جهت تفسیر نتایجی که در آینده به دست خواهد آمد به کار میرود.
مواردی که استفاده از راهبرد ارزیابی فرایند مناسبت دارد:
- راهبرد اجرایی ویژههای باید در عمل آزمایش و در صورت لزوم تعدیل شود تا بتوان ازآن در سطح کل سازمان استفاده کرد؛
- نیاز به پاسخگو بودن در قبال اجرای یک برنامه؛
- توصیف عمقی یک فرایند به منظور تبیین پیامدهای یک طرح یا برنامه.
۴- راهبرد ارزیابی برونداد. این نوع ارزیابی به منظور قضاوت درباره مطلوبیت بازده فعالیتها انجام میشود به عبارت دیگر ارزیابی برونداد جهت مرتبط کردن برونداد و پیامدها با عوامل مربوط به زمینه، درونداد و فرایند این نظام است تا از این طریق بتوان به ارزش و مطلوبیت آنها پی برد روش انجام ارزیابی برونداد شامل مشخص کردن ملاکهای مربوط به برونداد تعریف عملیاتی برونداد نشانگرهای آن و چگونگی اندازهگیری آنهاست. ارزیابی برونداد به منظور ادامه فعالیتها یا قطع آنها، تعدیل یا تغییر برخی از جنبههای مورد نظر انجام میشود علاوه برآن به وسیله ارزیابی برونداد میتوان آثار اجرای فعالیتها را اعم از آثار منتظره و غیرمنتظره فراهم آورد. باید توجه داشت که چهار نوع ارزشیابی در الگوی سیپ به وسیله چهار دسته مختلف سوالهای ارزیابی و نوع دادهها و اطلاعات لازم برای پاسخ به آنها از یکدیگر متمایز میشود. مواردی که استفاده از راهبرد ارزیابی برونداد مناسبت دارد: