الف ) تامین مسکن اجتماعی و تشویق مسکن حمایتی
ب )تامین و تشویق تولید مسکن استیجاری
ج )پرداخت یارانه ( رفیعی ،۵:۱۳۷۶) .
۲-۱۳.روش شناسی پژوهش
۲-۱۳-۱. روش تحقیق
به طور کلی تحقیق علمی نوعی ازتحقیق است که با برخورداری از آداب و تشریفات خاص خود به منظور توسعه قلمرو دانش و معرفت بشری و کشف مجهولات انجام میشود تا در نهایت به شناخت واقعیت ها منجر و برای مسایل و مشکلات راه حل های مناسب پیدا کند .بنابراین موفقیت و کیفیت مطالعات از یک طرف مربوط به دقت در تهیه طرح تحقیق و تنظیم طرح نظری و انتخاب متغیرهای مناسب میباشد و از طرف دیگر به چگونگی شیوه ها ،روشها و ابزارهای مورد استفاده برای کسب اطلاعات درباره متغیرها بستگی دارد .لذا تهیه یک طرح خوب و مفصل کافی نیست . برای دستیابی به اهداف تحقیق و نیز موفقیت آن ضروری است که دقت و تعمیم لازم برای انتخاب و روش ابزار مناسب نیز صورت گیرد . بنابراین تعیین شیوه و روش بررسی تا حدودی در گرو اهداف ویژه تحقیق میباشد و میبایست از موضوع و ویژگیهای جامعه مورد بررسی تبعیت کند .
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بنابر آنچه که ذکر شد ،ما در این تحقیق به دنبال شناخت علمی از یک پدیده چند بعدی بوده و سعیمان براین است تا با بهره گرفتن از روش های تحقیق مرسوم در حوزه علوم انسانی و اجتماعی بتوانیم شناختمان را نسبت به موضوع مورد مطالعه گسترش و در نهایت خدمتی به جامعه خود بنماییم بنابراین در این تحقیق که در حوزه علوم انسانی و مطالعات ناحیهای قرار میگیرد از نوع کاربردی بوده و روش بررسی ، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است . برای گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و همچنین از روش میدانی و مشاهده مستقیم استفاده شده است .ابزار اصلی پژوهش حاضر ، پرسشنامه است که برای بدست آوردن شاخص ها و متغیرهای مورد نیاز مورد استفاده قرار گرفته اند .اگر وسیله ی جمع آوری اطلاعات از صفت جامعیت و مانعیت برخوردار نباشد و یا به عبارتی نتواند ، همه آنچه که مد نظر است به درستی اندازه گیری نماید و یا نتواند مانع شود تا آنچه را که نمیخواهیم بسنجیم در یافته ها دخالت نماید ، نتایج جامعه دور از واقعیت خواهد بود . به لحاظ پیشگیری از این امر ، باید اعتبار علمی پرسشنامه محقق گردد. در این پژوهش برای افزایش روایی محتوای [۶]پرسشنامه از روش های ذیل استفاده شده است :
۱- بررسی و مطالعه پرسشنامه ها و سوالهایی که در تحقیقات مشابه مورد استفاده قرار گرفته اند .
۲-مطالعهی مقالات و کتب متعدد در زابطه با سنجش پایداری مساکن روستایی .
۳-جویا شدن نظر اساتید جغرافیا ،خبرگان و افراد صاحب نظر و اخذ راهنمایی از آنان در زابطه با شاخصهای تحقیق .
.برای اطمینان از پایداری و اعتبار مفاهیم و گویه ها ، تعداد ۳۰ پرسشنامه به عنوان یک مطالعه مقدماتی در سه دهستان محدوده ی مورد مطالعه توزیع و تکمیل گردید که در نهایت روایی محتوایی آن مورد تایید نهایی رسید.
جامعه آماری این مطالعه کل خانوارهای روستایی بخش مرکزی کرج که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ دارای ۱۰۳۱۶خانوارو ۳۵۹۵۵ جمعیت و ۲۷ روستا میباشد.
۲-۱۳-۲.تعیین حجم نمونه : به دلیل تعداد زیاد جامعه مورد مطالعه و عدم امکان مطالعه همه آنها ،محدودیت زمان و برای کاهش هزینه ها ، امکان مطالعه بر روی تمامی جامعه آماری غیرممکن بود ، لذا برای کوچکتر کردن جامعه و قابل اجرا نمودن پژوهش از نمونه گیری[۷] استفاده شد و از بین روش های نمونهگیری روش نمونهگیری طبقه ای تصادفی [۸]برگزیده شد (منصورفر،۳۲۰:۱۳۷۴) .
بنابراین برای صرفه جویی در زمان و هزینه ، اقدام به انتخاب نمونه شد و با بهره گرفتن از فرمول کوکران، تعداد نمونه مشخص گردید .
مآخذ: حافظ نیا ،۱۲۰:۱۳۸۷
n = حجم نمونه
N = حجم جامعه مورد مطالعه
P= افراد دارای صفت مورد مطالعه در جامعه (۵۰/.)
q = افراد فاقد صفت مورد مطالعه در جامعه (۵۰/.)
d = احتمال خطا (۰۵/.)
t =درصد احتمال (۹۶/۱)
با جایگزینی مقادیر فوق در برآورد حجم نمونه ، اندازه نمونه به قرار زیر محاسبه شد .
بر اساس فرمول فوق ، تعداد حجم نمونه ۳۶۶ می باشد که با ضریب اطمینان ۹۵ درصد ، امکان تعمیم دهی دارد . به دلیل محدودیتهای زمانی و اقتصادی و بویژه گستردگی جامعه آماری با بهره گرفتن از دستور تصحیح شده ، تعداد پرسشنامه ها به ۲۲۰ عدد کاهش یافت و بعد از تعیین حجم نمونه برای گردآوری اطلاعات با در نظر گرفتن دهستان های شهرستان کرج (۳ دهستان ) به عنوان طبقات آماری ، از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای استفاده شده است . سپس با توجه به نسبت سهم هر طبقه و بر اساس توزیع جغرافیایی مناسب در هر دهستان اقدام به جمع آوری اطلاعات به صورت تکمیل پرسشنامه گردید. استفاده از روش نمونهگیری طبقهای تصادفی باعث می شود که اولا توزیع نمونه در کل طبقات جامعه به طور مناسب صورت پذیرند، ثانیا ویژگی های هر یک از طبقات نیز مورد توجه و مطالعه قرار گیرد(حافظ نیا ،۱۲۸:۱۳۸۷). درجدول(۲-۳ ) اسامی روستاهای منتخب و تعداد خانوار نمونه گیری شده را نمایش میدهد . نهایتا برای رعایت اصول و تکنیک کار و سنجش میزان پایایی در تدوین و تنظیم پرسشنامه ، از روش آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS استفاده گردید که با داده های کسب شده ، ضریب اعتبار پرسشنامه بیش از ۷۷/ . درصد بدست آمد.
جدول (۲-۳ )اسامی روستاهای منتخب و تعداد افراد نمونه گیری شده
نام روستا جمعیت کل کل خانوار تعداد افراد نمونه گیری شده
گلستانک ۱۶۵۵ ۴۶۷ ۲۴
فرخ آباد ۷۵۶۱ ۲۱۹۴۴۵ ۹۲
علی آباد ۳۹۹۶ ۱۱۲۳ ۴۵
آتشگاه ۲۳۰ ۸۷ ۵
محمودآباد ۲۳۱۹ ۷۰۴ ۳۰
سیاهکلان ۵۶۶ ۱۸۷ ۱۰
باغ پیر ۱۰۱ ۳۳ ۵
شهرک طالقانی ۱۷۷ ۴۴ ۶
مآخذ : مرکز آمار ایران ، ۱۳۹۰ .
۲-۱۳-۳.تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش ، دارای دو بخش می باشد . بخش اول شامل تحلیل توصیفی پرسشنامه می باشد که هدف از آن توصیف اطلاعات بدست امده ، طبقه بندی و منظم کردن داده ها ، تهیه جداول ، رسم نمودارو خلاصه کردن اطلاعات است . در بخش دوم به منظور ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته و تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها، آزمون های آماری استنباطی شامل آزمون T-testو تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون Duncan بکار رفته است .
۲-۱۳-۴.اجزای پرسشنامه :این پرسشنامه از دو بخش سوال های عمومی و سوال های اختصاصی تشکیل شده است ۶ سوال اول مربوط به ویژگی های فردی پاسخگویان بود و ۳ سوال بعد مربوط به مشخصات واحد مسکونی بود که اینها سوال های عمومی پرسشنامه را تشکیل می دهند . سوال های اختصاصی پرسشنامه نیز به دو صورت باز و بسته طراحی و تدوین گردیده اند . که ۴ سوال آن باز و ۳۰ سوال آن به صورت بسته است . سوال های بسته به صورت طیف پنج گزینه ای لیکرت طراحی و تنظیم شده اند . لازم به ذکر است است منظور از سوال های باز در این تحقیق سوال های کمی است که به صورت باز طراحی شده اند .
۲-۱۴.شاخص های مسکن پایدارمورد استفاده در این تحقیق
در این تحقیق با توجه به شاخص های ارائه شده در تجارب جهانی و ایران ، متناسب باشرایط اقتصادی،اجتماعی- فرهنگی و کالبدی مساکن و ساکنین محدوده مورد مطالعه شاخص هایی برای ارزیابی و سنجش مسکن پایدار روستایی ارائه شده است.این شاخص ها در سه بعد کالبدی ،اجتماعی و اقتصادی ارئه شده اند. جدول شماره ۲-۳ شاخص های ارئه شده در این تحقیق برای سنجش و ارزیابی شاخص های مسکن پایدار روستایی محدوده مورد مطالعه را نشان میدهد :
جدول( ۲-۴) شاخص های مورد استفاده در این تحقیق
عنوان | شاخص |
پایداری کالبدی |