آموزش
بهداشت و مددکاری اجتماعی
سایر فعالیت های خدمات عمومی
خانوارهای معمولی دارای مستخدم
سازمان ها هیات های برون مرزی
دفاتر و ادارات مرکزی
فعالیت های نامشخص و اظهار نشده
مآخذ: سالنامه آماری استان گیلان سال ۱۳۸۹
- جمعیت فعال اقتصادی :
شهرستان لاهیجان که ۶٫۸ درصد جمعیت و ۷٫۸ درصد جمعیت فعال اقتصادی استان را در خود جای داده است همانطور که گغته شد بعد از سیاهکل کمترین نرخ بیکاری را٬ در استان دارد به طوری که نرخ بیکاری شهری و روستایی آن به ترتیب ۴٫۴ و ۶٫۶ درصد کمتر از نرخ بیکاری مناطق مشابه استان است . اگرچه در حال حاضر ساختار اشتغال در این شهرستان به طور عمده در بخش کشاورزی ٬ با ۵۵٫۷ درصد از کل شاغلان متمرکز است ٬ ولی افزایش تدریجی نرخ بیکاری در مناطق روستایی با توجه به محدودیت اراضی در این شهرستان در آینده نزدیک موجب افزایش نرخ بیکاری در کل شهرستان خواهد شد . بنابراین با توجه به سهم پایین اشتغال بخش صنعت – ساخت در این شهرستان ٬ ایجاد شهرک صنعتی و جلب انگیزه های سرمایه گذاری در آن ٬ وضعیت مناسب فعلی اشتغال را در شهرستان حفظ خواهد نمود. (عربانی ٬ ۱۳۸۷ ٬ ص ۱۷۱۷ )
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
وجود باغات چای ٬ آبشار و استخر در این شهر ٬ شیرینی های محلی و سواحل بکر دریا از دیگر جذابیت های این شهرستان است و از نظر موقعیت گردشگری بسیار حائز اهمیت است ؛ زیرا اکثر گردشگرانی که به استان گیلان سفر می کنند ٬ یکی از شهرهای مورد توجه آنان ٬ لاهیجان است.وجود درآمدهای گردشگری٬ رونق باغداری در در بخش های چای و مرکبات٬ فرصت استفاده از دریا و صیادی٬ وجود کشت های جالیزی مانند هندوانه و نیز پرورش کرم ابریشم در کنار تولید برنج٬ باعث پر رونق و شکوفا تر شدن اقتصاد لاهیجان شده است.لاهیجان یکی از قطب های تولید چای در استان گیلان است و این شهرستان با ۵۴۱۴ هکتار باغ چای دارای تولید بیش از ۳۷ هزار تن چای است.
این شهرستان همچون سایر نقاط استان گیلان از ویژگی های بسیار در زمینه های گردشگری ٬ صنعت و کشاورزی برخوردار است که سهم بسیاری در اقتصاد منطقه دارد.شهرستان لاهیجان دارای حدود ۱۳۰۰ کارگاه صنعتی است که حدود پنج هزار نفر در این کارگاه ها اشتغال دارند. از این تعداد بیش از ۸۰۰ کارگاه در مناطق روستایی قرار دارند. همچنین حدود ۱۰۰ کارگاه در شهرستان لاهیجان در زمینه صنایع دستی مستظرفه٬ معرق و مینیاتور٬ گلیم بافی٬ بامبو بافی٬ حصیربافی٬ قلاب دوزی٬ مروار بافی و تولیدات دست باف فعالیت دارند.
کشاورزی نیز از مهمترین بخش های اقتصادی لاهیجان در کنار صنعت است. این شهرستان دارای ۱۴۷۴۹ هکتار اراضی زراعی با ۲۵۲۷۰ بهره بردار و ۳۹۸۸ هکتار اراضی باغی با ۱۱۱۶۴ بهره بردار می باشد که ۷٫۴۳ % اراضی زراعی و ۷٫۲۵ % اراضی باغی استان را در بر می گیرد. این ارقام برای استان ۰٫۷۷ هکتار برای اراضی زراعی و ۰٫۴۸ هکتار برای اراضی باغی است که بیانگر خرد بودن اراضی زراعی و باغی هم در سطح شهرستان و هم در سطح استان است.در زمینه تولیدات دامی و آبزیان نیز شهرستان لاهیجان از جایگاه خوبی برخوردار است؛ به طوری که در این شهرستان تعدادی استخرهای پرورش ماهی به مساحت ۱۰٫۴۳ هکتار وجود دارد که ۵۰ تن ماهی در این استخرها تولید می شود از این نظر شهرستان لاهیجان ۰٫۲۷ % تولید٬ ۰٫۶۷ % تعداد استخرها و ۰٫۲۵ % مساحت استخرهای استان را به خود اختصاص داده است و در همین حال سالانه ۱۷۲۸۹ تن شیر٬ ۳۵۰ تن تخم مرغ٬ ۲۱۸۷ تن گوشت قرمز و حدود ۱۰۰۰ تن گوشت مرغ در این شهرستان تولید می شود که به ترتیب ۶٫۱% ٬ ۱۱٫۳۹% ٬ ۵٫۷۶% و ۲٫۷% تولید شیر٬ تخم مرغ٬ گوشت قرمز و گوشت مرغ استان را شامل می شود.
وجود خاک حاصلخیز با ظرفیت مزرعه ای بالا در نگهداری آب و آبیاری آسان در سراسر ناحیه جلگه ای٬ اقلیم مناسب و بالا بودن میزان متوسط بارندگی٬ مجاورت با دریای کاسپین و قابلیت توسعه زراعت و دامپروری در تولید محصولاتی چون برنج٬ چای٬ مرکبات٬ کشت گلخانه ای٬ گیاهان زینتی و علوفه ای ٬ ابریشم٬ آبزی پروری٬ عسل و انواع محصولات دامی از قابلیت های مهم آن است. وجود شهرک صنعتی در شهرستان و امکان گسترش صنایع تبدیلی وابسته به محصولات و ضایعات کشاورزی در آن٬ قابلیت توسعه تولید و صدور محصولات غذایی٬ صنایع دستی و همچنین قرار گرفتن در مسیر کریدور حمل و نقل بین المللی کریدور شمال-جنوب قابلیتی است که سهم مهمی در رشد اقتصادی این منطقه دارد.
اما در کنار این قابلیت ها آنچه بیش از همه مهم است ٬ محدودیت ها و تنگناهایی است که در صورت کم توجهی به آنها٬ می تواند تاثیری منفی بر محیط زیست و همچنین پیامدهای ناگوار ناشی از آن داشته باشد. بالا بودن سطح آبهای زیزرزمینی ٬ آلودگی میکروبی٬ بافت دانه ریز سفره آبی منطقه٬ وجود آهن و منگنز و مواد آلی و املاح به میزان زیاد٬ وجود واریزه های دریایی در سفره های آب زیرزمینی و غیر قابل استفاده بودن آن برای آشامیدن و صنایع٬ همچنین محدودیت اراضی و فرسودگی بافت های قدیمی٬ تراکم بالای جمعیت شهری٬ کیفیت نامناسب امکاناات اجتماعی و فرهنگی٬ شبکه ها٬ پایانه و ناوگان موجود حمل و نقل جاده ای در کنار گسترش بی رویه کالبدی شهر لاهیجان٬ کمبود فرصت های شغلی و نبود تنوع اشتغال ٬وجود رقابت نامناسب در کاربری زمین جهت توسعه شهری٬ صنعتی٬ کشاورزی و دیگر فعالیت های اقتصادی در شهرستان٬ از مهمترین این مشکلات به شمار می رود.
در ضمن وجود جنگل های مخروبه به دلیل بهره برداری بی رویه از جنگل ها ٬ پیشروی آب دریای کاسپین و رانش زمین از دیگر مشکلات این شهرستان است.در این میان نباید هدایت فاضلاب ها از طریق اگوهای سنتی٬ زباله های بیمارستانی و محدودیت های محیط زیستی به ویژه در رودخانه ها و سکونتگاه ها هموراه با خطرنابودی پوشش گیاهی و گونه های جانوری را نیز نادیده گرفت. رعایت نکردن روش های اصولی حفظ٬ احیا و بهره برداری از جنگل ها٬ حضور دام در جنگل٬ تبدیل اراضی جنگلی و کشاورزی به سایر کاربری ها و مهار نشدن آب های سطحی به رغم نزولات جوی با میزان مناسب و استفاده غیر منطقی و با کارایی پایین اقتصادی از قابلیت های متنوع گردشگری شهرستان٬ عدم تناسب ظرفیت معابر شهری با حجم ترافیک عبوری و ضعف پایانه ناوگان حمل ونقل بار و مسافر از مسائل مهمی است که باید به آن توجه کرد وگرنه تهدیدی جدی یرای محیط زیست شهرستان و در نتیجه چالشی برای امنیت منطقه به شمار می رود.
۳-۴-۴ . راه ها :
- شبکه ارتباطی و دسترسی :
جاده ترانزیتی رشت – رودسر که عملکرد منطقه ای دارد از محدوده این شهرستان عبور می کند. این شهرستان به وسیله این راه به سهولت با نواحی دیگر ارتباط دارد. از راه های اصلی و با اهمیت دیگر آن می توان به جاده لاهیجان – رودبنه اشاره کرد.
بسیاری از روستاهای شهرستان لاهیجان اغلب در ارتباط با عملکرد راه ها پدید آمده اند و بسیاری از روستاها در حاشیه راه ها استقرار یافته اند. از جمله دیزبن ٬ لیالستان ٬ بازکیاگوراب ٬ رودبنه و …
راه های موجود قابل استفاده در منطقه به شرح زیر می باشد:
۱ – راه چهار خطه آسفالت لنگرود به لاهیجان ٬ لاهیجان به رشت ٬ راه های آسفالته فرعی
۲ – راه های شوسه ٬ راه های خاکی و مال رو
اغلب راه های بین روستایی در شهرستان لاهیجان آسفالته شنی و خاکی راه شوسه هستند. طبق گزارش اداره راه و ترابری و سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان٬ راه های غیر روستایی این شهرستان ۱۲۵٫۸ کیلومتر بوده که از این میزان ۱۳٫۸۵ کیلومتر اصلی و ۱۱۱٫۹۵ کیلومتر فرعی آسفالته است. همچمیم راه های روستایی این شهرستان ۴۰۷ کیلومتر می باشد که ۸۱٫۲ کیلومتر تصلی و ۷۷٫۷ کیلومتر فرعی آسفالته و ۲۴۸٫۱ کیلومتر آن فرعی شنی است. طول راه های روستایی و غیر روستایی شهرستان لاهیجان در جدول ۳-۷ آمده است:
جدول۳-۷ : طول راه های غیر روستایی و روستایی شهرستان لاهیجان به کیلومتر (۱۳۸۷ )
شرح
جمع کل
اصلی
فرعی آسفالته
فرعی شنی