ترکیب به معنی بازترکیب اطلاعات ژنتیکی بین کروموزومها میباشد و در واقع عملگر ترکیب یک روش برای اشتراک اطلاعات مابین کروموزومها میباشد. این عملگر خصیصه های والدین را برای ساختن فرزندان ترکیب می کند تا این که کروموزومهای بهتری تولید شوند. به طور معمول عملگر ترکیب روی یک جفت از کروموزومها عمل می کند و دو فرزند برای هر جفت تولید می شود. عملگر ترکیب می تواند روی چندین والد نیز عمل کند که در این صورت خصیصه های بیش از دو والد برای تولید فرزندان به کار خواهند رفت. وظیفهی اصلی این عملگر بهبود برازندگی جمعیت میباشد. عملگر ترکیب برای حفظ تنوع و گوناگونی جمعیت اجازه نمیدهد که فرزندان فقط ژنهای خوب را به ارث برند. پیادهسازی این عملگر به روش کدگذاری کروموزومها وابسته میباشد. برحسب اینکه ژنهای والد چگونه ژنهای فرزندان را تولید می کنند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ترکیب تک نقطهای
این روش متداولترین روش ترکیب میباشد. در این روش یک نقطه به طور تصادفی در کروموزومهای واد انتخاب می شود و دو کروموزوم والد نسبت به آن نقطه با هم ترکیب شده و فرزندی را پدید میآورند. مثالی از ترکیب تک نقطهای در شکل زیر نمایش داده شده است.
ترکیب تکنقطهای
عملگر جهش
بعد از اعمال عملگر ترکیب، به منظور اجتناب از همگرایی به بهینه محلی و ایجاد تنوع و گوناگونی در جمعیت، با بهره گرفتن از عملگر جهش یک تعداد از کروموزومهای بهدست آمده تغییر داده میشوند. با این عمل کروموزومهای جدیدی که احتمالا در کل جمعیت وجود نداشتهاند به وجود میآیند.
فرایند انتخاب
پس از اعمال عملگرهای ژنتیک، مجموعه ای از رشتهها برای دور محاسباتی بعد با تعدادی رابر جمعیت اولیه تعیین می شود. این مجموعه تشکیل شده از کلیه رشته های فرزند (حاصل از عملگرهای ترکیب و جهش) و تعدادی از رشته های مرحله قبل میباشد. انتخاب این رشته های اولیه به طور تصادفی از بین رشته های با ارزش برازندگی بالاتر انجام می شود. این مرحله را تکثیر میگویند. در زیر برخی از روشهای انتخاب آمده اند.
-
- روش چرخ رولت
-
- روش دورهای
-
- روش رتبه بندی
روش چرخ رولت
روش چرخ رولت یکی از متداولترین روشهای انتخاب میباشد. انتخاب یک فرد می تواند با تعیین احتمال انتخاب برای هر فرد انجام گیرد که احتمال با نسبت برازندگی آن فرد نسبت به مجموع برازندگی تمامی افراد در جمعیت برابر است. توزیع احتمال انتخاب می تواند با بهره گرفتن از معادله زیر تولید شود.
در رابطه بالا عبارت است از احتمال انتخاب کروموزوم ام و عبارت است از میزان برازندگی کروموزوم ام و عبارت است از مجموع میزان برازندگی تمام کروموزومها و عبارت است از تعداد کروموزومهای جمعیت.
عمل انتخاب طبق مراحل زیر انجام میگیرد:
-
- برازندگی تمام اعضای جمعیت حساب و فرض می شود که آن باشد.
-
- یک عدد تصادفی بین ۰ تا تولید می شود.
-
- مقادیر برازندگی تمامی کروموزومها یک به یک تا زمانی که حاصل بزرگتر یا مساوی عدد تصادفی تولیدشده باشد جمع می شود.
-
- آخرین کروموزوم انتخاب می شود.
این فرایند تا زمانی که تعداد کافی کروموزوم انتخاب شود، تکرار می شود.
در پیادهسازی چرخ رولت، با این روش افراد روی چرخ رولت قرار داده میشوند و بر طبق مقادیر برازندگی بخشی از چرخ رولت را اشغال می کند. سپس چرخ رولت چرخانده می شود و بعد از توقف کروموزوم نشان داده شده به وسیله شاخص، انتخاب می شود. فرایند انتخاب چرخ را به تعداد لازم میچرخاند و در هر بار کروموزومی را که شاخص رولت پس از توقف چرخ به آن اشاره می کند، انتخاب می کند.
مراجع
[۱] | یوسفی، غ. و پدرام، م.، مبانی نظری برنامه ریزی زمانی تعمیر و نگهداشت واحد های نیروگاهی، گزارش شماره ۱، مرکز مطالعات و برنامه ریزی شبکه های قدرت، ۱۳۸۷٫ |
Asgarpoor and et al., “The Present Status of Maintenance Strategies and the Impact of Maintenance on Reliability”, IEEE Transactions on Power Systems, Vol. 16, No. 4, PP. 638-646, November. 2001. | [۲] | ||
IEEE Guide for Maintenance, Operation, and safety of industrial and commercial power systems, IEEE Std 902-1998, Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc, 1998. | [۳] |