ساعات کاری
تساوی حقوق
عدم تبعیض
عدالت جنسیتی
حمایت از مردم آسیب پذیر
سلامت و ایمنی انسان
سلامت جسمانی،روانی،اجتماعی
منابع بهداشتی
امنیت غذایی
تنوع فرهنگی
دانش بومی
حق حاکمیت مواد غذایی
۷-۱- تعریف واژگان کلیدی تحقیق :
۱-۷-۱- تعاریف مفهومی
زنجیره تأمین : زنجیره تأمین مجموعه سازمان هایی هستند که به سازمان های بالادست و پایین دست تقسیم شده اند و با یک محصول و یا خدمت و از طریق انجام فعالیت ها و فرآیندهای مختلف در پی ایجاد ارزش برای مشتری هستند(حسینی و همکاران، ۱۳۸۹: ۹۱).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
توسعه پایدار[۱۳] : توسعه ای را می توان پایدار دانست که ضمن تأمین نیازهای اساسی نسل حاضر، موجب به خطر افتادن توانایی نسل های آینده برای تأمین نیازهای اساسی نگردد(WCED,1987: ).
مدیریت زنجیره تأمین پایدار[۱۴] : مدیریت زنجیره تأمین پایدار(SSCM)، مدیریت مواد خام و خدمات از تأمین کنندگان به تولید کننده یا از فراهم آورنده خدمت به مشتری و برگشت آن در جهت بهبود اثرات اجتماعی و محیطی می باشد(داکو و ناوکو، ۲۰۰۸).
زنجیره تأمین مواد غذایی[۱۵]: زنجیره تأمین مواد غذایی (FSC) شبکه پیچیده ای از فعالیت ها است که شامل کشاورزی(تولید مواد غذایی اولیه)، پردازش، توزیع، خرده فروشی یا تهیه غذا و قرار گرفتن در دسترس مشتری می باشد(لازاریدسا[۱۶]،۲۰۱۱).
حکمرانی خوب[۱۷] : نظام سیاسی شرکت. حکمرانی خوب که به عنوان حقوق ذینفعان تعریف می شود، جدایی قدرت بین مدیریت و هیئت نظارت را فراهم می کند و تلاش می کند تا از مسئولیت رهبری در تمامی ابعاد سازمان مطمئن شود(فائو، ۲۰۱۲).
تمامیت زیست محیطی [۱۸]: برای حفاظت از تمامیت اکوسیستم زمین، استفاده از منابع طبیعی و تأثیرات زیست محیطی، فعالیت ها باید به طوری مدیریت شود که اثرات زیست محیطی منفی حداقل و اثرات مثبت پرورش داده شود(فائو، ۲۰۱۲).
انعطاف پذیری اقتصادی[۱۹] : برای در نظر گرفتن پایداری از لحاظ اقتصادی، سازمان باید قادر به پرداخت همه بدهی های خود و ایجاد یک جریان نقدی مثبت و کافی برای پاداش به کارکنان و ذینفعان باشد. علاوه بر این، باید مکانیزم هایی ضربه گیر(پس انداز، دارایی) برای مقابله با تغییرات و شوک های خارج از کنترل(به عنوان مثال، رکود اقتصادی، آب و هوای مخرب) داشته باشد. اساساً، باید از لحاظ اقتصادی انعطاف پذیر باشد(فائو،۲۰۱۲).
رفاه اجتماعی[۲۰] : پایداری اجتماعی، رضایت از نیازهای اساسی انسان و تأمین حق و آزادی برای برآوردن آرمان های فرد به منظور یک زندگی بهتر می باشد(WCED,1987)
۲-۷-۱- تعاریف عملیاتی
با توجه به چارچوب معرفی شده در این پژوهش، میزان پایداری زنجیره تأمین توسط چهار بعد مشخص می شود: حکمرانی خوب، تمامیت زیست محیطی، انعطاف پذیری اقتصادی و رفاه اجتماعی. تعاریف عملیاتی این ابعاد به شرح زیر است:
حکمرانی خوب : شامل معیار های ساختار حکمرانی[۲۱]، پاسخگویی[۲۲]، مشارکت[۲۳]، حاکمیت قانون[۲۴] و مدیریت جامع[۲۵] می باشد. ساختار حکمرانی زیرمعیارهای اصول اخلاقی شرکت[۲۶] و سعی و کوشش مقتضی[۲۷] را پوشش می دهد. همچنین زیرمعیارهای معیار پاسخگویی شامل ممیزی های جامع[۲۸] و مسئولیت پذیری[۲۹]، معیار مشارکت شامل زیرمعیارهای گفتگو با ذینفعان[۳۰]، روش های شکایت[۳۱] و حل تعارض[۳۲] می باشد. زیرمعیارهای تحت پوشش معیار حاکمیت قانون، تعهد به عدالت، مشروعیت و شفافیت[۳۳]، درمان، احیاء و پیشگیری[۳۴]، مسئولیت مشترک[۳۵] و تخصیص منابع[۳۶] است. همچنین معیار مدیریت جامع، زیرمعیارهای پایداری در مدیریت[۳۷]، تولید گواهی شده[۳۸] و حسابداری کامل هزینه[۳۹] را شامل می شود.
تمامیت زیست محیطی : توسط معیارهای های جو[۴۰]، آب شیرین[۴۱]، خشکی[۴۲]، تنوع زیستی [۴۳]، مواد و انرژی[۴۴] و رفاه حیوانات[۴۵] تعیین می شود. در SAFA زیرمعیارهای جو شامل ؛ گازهای گلخانه ای[۴۶] و آلودگی هوا[۴۷]، زیرمعیارهای آب شیرین شامل؛ کمیت[۴۸] و کیفیت آب[۴۹]، زیرمعیارهای خشکی شامل؛ مواد آلی[۵۰]، ساختار فیزیکی[۵۱]، کیفیت شیمیایی[۵۲]، تخریب خشکی و بیابان زدایی[۵۳]، زیرمعیارهای تنوع زیستی شامل؛ تنوع زیستگاه[۵۴]، تمامیت اکوسیستم[۵۵]، تنوع زیستی غیر اهلی[۵۶]، تنوع زیستی کشاورزی[۵۷] و گونه های تهدید شده[۵۸] و زیرمعیارهای مواد و انرژی شامل ؛ منابع غیر قابل تجدیدناپذیر[۵۹]، تأمین انرژی[۶۰]، بهروه وری محیط زیست[۶۱]، کاهش و دفع زباله[۶۲] و زیرمعیارهای رفاه حیوانات شامل؛ رهایی از استرس[۶۳] و شرایط مناسب گونه ها[۶۴] می باشد.
انعطاف پذیری اقتصادی : سرمایه گذاری[۶۵]، آسیب پذیری[۶۶]، ایمنی محصول و کیفیت[۶۷] و اقتصاد محلی[۶۸]، تعیین کننده معیار انعطاف پذیری اقتصادی هستند. در SAFA، زیرمعیارهای سرمایه گذاری؛ سرمایه گذاری داخلی[۶۹]، سرمایه گذاری در جامعه[۷۰] و سرمایه گذاری بلند مدت[۷۱]،زیرمعیارهای آسیب پذیری؛ ثبات عرضه[۷۲]، ثبات تقاضا[۷۳]، نقدینگی و بیمه[۷۴]، استخدام[۷۵] و ثبات تولید[۷۶]، زیرمعیارهای ایمنی محصول و کیفیت؛ اطلاعات محصول[۷۷]، قابلیت ردیابی[۷۸]، ایمنی مواد غذایی[۷۹]، زیرمعیارهای اقتصاد محلی؛ ایجاد ارزش[۸۰] و تدارکات محلی[۸۱] می باشد.
رفاه اجتماعی : این معیار با نگاه به دسته بندی های معیشت شایسته[۸۲]، حقوق نیروی کار[۸۳]، تساوی حقوق[۸۴]، سلامت و ایمنی انسان[۸۵] و تنوع فرهنگی[۸۶] ارزیابی می شود. زیرمعیارهای تحت پوشش در این مؤلفه بدین صورت می باشد: